Läsnä olovoima- tie henkiseen heräämiseen

Kirjoittaja: Carolina Tuomikorpi

1 marraskuun, 2021

Lähdeteos: Läsnä olovoima- tie henkiseen heräämiseen

Lähdeteoksen kirjoittaja: Eckhard Tolle

Teoriapisteet: 2

Kirja on ollut pitkään omalla kirjalistalla ja päätin sen kuunnella lopulta äänikirjana. Kirja on tie henkiseen heräämiseen, jossa käsitellään monien kysymysten kautta elämää. En yhtään ihmettele enää, miksi kirja on niin suosittu ja käännetty monelle eri kielelle ja sitä painetaan koko ajan lisää. Eckhardin visiona on saada aikaa läsnä olevampi yhteiskunta.

Omassa tiimissäni on ollut viimeaikana enemmän aiheena vähemmän ja enemmän läsnä oleminen treeneissä ja viikkopalavereissa. Tällä siis tarkoitan sitä, että kaikki on paikalla ja ovat läsnä siitä mistä puhutaan. Sanoisin, että kolmannen vuoden aikana on tapahtunut iso muutos treeneissä, että kaikki on pyrkinyt olemaan treeneissä ja viikko palavereissa, kaikki on enemmän läsnä.  Luottamuskin on kasvanut ja se näkyy.

Kirja avaa hyvin kanssa, mitä tuska on nykyhetkessä ja miten elää sen kanssa. Itse koen turhautumista paljon ja tuskaa sen takia aika monessakin asiassa, vaikka se onkin itse aiheutettua. Mikä näin jälkikäteen taas naurattaa. Oma mielihän se huijaa jäämään vellomaan niissä turhautumisen tunteessa ja ei millään haluaisi päästää irti siitä. Näissäkin tilanteissa on olisi hyvä muistaa se, et mikä tulee myös, anna sen mennä.

Olen huomannut taas, miten akatemian ja projektien arjessa turhauttaa omat tunteet, jonka tuska on läsnä vähän väliä sen suhteen, miten motivoida ihmisiä projekteissa. Itselläni aiheuttaa, jos asioista pitää sanoa monta kertaa, silloin turhaudun näissä tilanteissa, etkö sinä kuuntele. Opettelen vielä, miten tähän tilanteeseen pitäisi reagoida. Ainakin sen tiedän, että se voi tulla vihalla ja turhautumisella välillä ulos. Yleensä minulle ystävät huomauttavat asiasta ja purkaan asian atomeiksi. Pyydän myös käytöstäni anteeksi, jos se sitä vaatii.

Huomaan kanssa, että muutoksiin lyhyellä aikataululla olen huono reagoimaan, vaikka pyrin siihenkin sopeutumaan. Varsinkin jos on projekteista kyse.

Eckhard sanoo hyvin kirjassaan ” Mitä enemmän samaistuu omaan mieleensä, sitä enemmän kärsii”.  Tai sen voi sanoa myös näin: ” Mitä enemmän pystyt kunnioittamaan nykyhetkeä ja hyväksymään sen, sitä enemmän vapaudut tuskasta ja kärsimyksestä- ja itsekeskeisestä mielestä”.

Eli oma kärsimykseni johtuu itsekeskeisyydestä. En sitä lähde kiistämään kuulostaa järkevältä. Mietin kun taas Toivolan joulupiha projekti alkoi ja miten johdin viime vuonna? Totesin, että meditoin paljon, jotta pää olisi tyhjä ja mieleni raukea. Se todella oli yksi tekijöistä, joista koin todella paljon apua viime vuonna ja päätin sitä nyt uudelleen toteuttaa, jos aiheutan taas itse oman kärsimykseni.

Kirjassa puhutaan kärsimyskehosta ja mitä sillä sitten tarkoitetaan? Kaikki emotionaalinen tuska kertyy kehoon. Asettuvat niin sanotusti taloksi ja sulautuvat menneisyyden tuskaan ja jäävät asumaan. Tämä tapahtuu lapsena kuin myös aikuisena. Toisilla tavat voivat purkautua henkisenä väkivaltana tai aggressiivisena käytöksenä. Pääsääntöisesti erivihan muotoina voi ilmentyä.

Kun huomaa, että on joutumassa esimerkkinä tappeluun, missä kummankin kärsimyskeho on heräämässä ja ottamassa koppia toisen herjauksista. Tässä tilanteessa on hyvä pysähtyä ja katsoa kumpi reagoi voimakkaammin. Kumpi on enemmän läsnä tilanteessa nykyhetkessä ja ei reagoi vahvalla tunteella takaisin.

Ainoastaan kärsimyskehosta voi päästä pois tiedostamalla omat tunteemme ja tiedostamattomuus antaa valtaa omalle kärsimyskeholle. Riittää kun tarkkailee omia tunteita ja tiedostaen hyväksyy sen osaksi kaikkea ja hyväksyy sen, mitä kaikkea se on sinä hetkenä. Eli elää nykyhetkessä ja on läsnä.

”Kaikki ongelmat ovat mielen harhakuvitelmia. Pyrkimys ei ole ratkaista sinun ongelmaisiasi. Tarkoitus on tajuta, ettei ongelmia ole. On vain tilanteita, ja tilanteet tulee joko käsitellä nyt tai sitten niiden pitää antaa olla ja ne tulee, hyväksyy osaksi nykyhetkeä, joka on sellainen, kun on. Kunnes ne muuttuvat tai kunnes niitä voidaan käsitellä”.

”Keskity huomiosi nykyhetkeen ja mitä ongelmia sinulla on? ”

Mietin, että ongelmani ovat pääsääntöisesti projekteista, mutta tajusin, että minun pitää vain päästää irti niistä. Tehdä asiat niin kuin parhaaksi näen. Eli lähettää tarjous asiakkaalle ja miettiä uutta palaveriaikaa, mihin kaikki projekti tiimiläiset pääsevät osallistumaan. Muutama uusi työntekijäkin Toivolan joulupihaan. Huomaan, että rooli johtajana on vaihtunut enemmän ylläpidon hommiin, mikä kanssa vaikuttamaan omaan sopeutumiseen. Tästäkin olisi hyvä päästää irti. Lahjakortti myynnin olen aina kokenut haasteelliseksi Toivolan joulupihassa. Katsotaan miten se, tänä vuonna lähtee käyntiin, kun siihen panostetaan.

Samoin ensimmäisen vuoden kurssit piinaavat takaraivossa, että niille pitäisi antaa aikaa ja päästä niistä läpi. Olenkin kalenterista raivannut tilaa ennen Toivola projektia, jotta pääsen niistä läpi.

Itselläni on ollut taloudellisia vaikeuksia, kun muutin Jyväskylä keskustaan selkeästi 100 € nousu kuluihin romuttaa omaa taloudellista tilannetta. Toki onhan yritys perustaminen ja muut hostelliin liittyvät taloudelliset menot lisääntyneet, joten on myös tullut niistäkin kustannuksia, mihin ei ole osannut varautua.  Näihin tilanteisiin yritän miettiä vielä pysyvää ratkaisua.

Eckhard sanoo kirjassaan, ettei ongelmia ole, jos elää nykyhetkessä eli on vain asioita, jotka ovat. Ongelmien rakentaminen lisää tuskaa eli kärsimystä. Kun ei synnytä ongelmia ei ole tuskaa ja lakkaa sitä myös aiheuttamasta muille.

”Ongelma tarkoittaa sitä, että vatvoo asioita mielessään eikä näe mahdollisuutta tehdä asioille mitään tai vailla mahdollisuuksia tehdä mitään”.

Kirja haastaa hyvin paljon ajattelemaan omia mielen malleja eritilanteissa esimerkkinä ongelmat ja niihin suhtautuminen. Kirjassa luki ” teetkö töitä iloiten ja kevein mielin sen, mitä teen, ja tuntuuko tekeminen hyvältä? ”. 

Tunne oman mieleni tällä hetkellä ja se haluaa niin pinttyneesti pitää kiinni siitä tuskasta ja ongelmista, että on hieman jopa vaikea päästää irti. Aloin myös paljon miettimään, mistä asioista saisin lisää hyvää oloa elämääni, joka edesauttaisi pääsemään elämän ilon äärelle helpommin. Säännöllinen liikunta siihen auttaisi sen osaan jo sanoa saman tien. Se selkeyttää ajatuksia ja saa ne hetkeksi mielestä kaiken hälinän pois ja antaa tilaa nykyhetkelle.

Haluan pyrkiä elämässäni siihen, joka tilanteessa, että jokainen tilanne olisi tietoinen valinta. Olen ollut tässä tilanteessa elämässäni, mietin vain mikä on muuttunut? Päätän jälleen kerran olla se iloinen ja rakastava ihminen, joka tekee laadukkaasti, huolellisesti ja rakastavasti- jopa kaikkien yksinkertaisimmat asiat.

Nyt kun aloin pohtimaan, mikä on muuttunut elämässäni, jotta tunnen tuskaa. On se, että olen laimin lyönyt omaa aikaani ja harrastuksiani. Sekä pieni stressi tullut yrityksen perustamisesta lähtien näihin teen muutoksin niin elämä loistaa taas!

Suosittelen Eckhard Tollen kirjan lukemaan tai kuuntelemaan! Itselleni tämä reflektio selkeytti hyvin omaa mielen maailmaa tällä hetkellä ja sitä mitä seuraavaksi pitää tehdä elämässä. Kirja on helppolukuinen, mutta koin sen raskaaksi lukea, joten koin sen helpommaksi kuunnella äänikirjana ja palata ajatusten kanssa siihen uudelleen kirjan muodossa.

Stemppiä muutokseen!

Projektitoimisto Sawak Osk.

Carolina Tuomikorpi

You May Also Like…

Strategiakirja 25 työkalua

Strategiatyö on yksi johtamisen tärkeimmistä työkaluista, ilman sitä oikeastaan missään ei ole mitään järkeä. Johonkin...

0 kommenttia

Lähetä kommentti