Kun isä tekoälyn osti

Kirjoittaja: Aino Tissari

2 marraskuun, 2021

Lähdeteos: Spotlight puheenvuoro

Lähdeteoksen kirjoittaja: Ilkka Halava

Teoriapisteet: 1

Ilkka Halava           

Saimme kuulla humoristisen ja yllätyksiä sisältävän puheenvuoron Spotlightissa keskiviikkona 27.10. Yksi suomen kymmenestä tulevaisuuden tutkijasta, Ilkka Halava tuli puhumaan tapahtumaan tulevaisuuden tarpeista ja meidän nuorten roolista tulevaisuuden tekemisessä.          

Disruptio

Viimeiset kaksi vuotta ovat olleet monessa mielessä suuren murroksen aikaa. Sen tiedostamisesta huolimatta yllätyin, kun Ilkka kertoi puheensa alkumetreillä logistiikka-alalla tapahtuneesta disruptiosta. Videopuhelu alusta, Zoom on nyt arvokkaampi, kuin maailman seitsemän suurinta lentoyhtiötä yhteensä.

Pandemian myötä ihmisten tapaamiset siirtyivät verkkoon ja lentokoneet seisoivat käyttämättöminä kentillä. Kukaan ei osannut ennustaa näin nopeaa muutosta ihmisten liikkumisen ja tapaamisten osalta. Zoom on perustettu jo 2012, mutta yhtäkkinen trendi nosti heidät maailman huipulle.

Voisin kuvitella, että samaan aikaan myös osa videopuhelupalvelu yhtiöistä on kärsinyt asiakaskadosta suurempien jättien, kuten Zoomin helmoihin, joilla on ollut kykyä ja resurssia nostaa palvelunsa taso muita korkeammalle. Samaan aikaan etätapaamisten trendi on varmasti kasvattanut markkinaa, luoden tilaa myös uusille toimijoille.

Ihmisen työ on epäsäännöllistä, projektimaista, katkelmallista. Koneen työ on säännöllistä, jatkuvaa, katkeamatonta.

Mitä olen, ellen ole kone?

Robotiikasta ja tekoälystä on puhuttu jo kielet kipeiksi viimeisen vuosikymmenen aikana. Keskusteluissa ilmenee inhimillinen uhkakuva siitä, miten robotit vievät ihmisten työt. Samaan aikaan automatisaatio on avainasemassa ihmiskunnan hyvinvoinnin nostamisessa. High tech -innovaatiot vapauttavat ihmisiä kustannusten ja arvonluonnin kompromissista. Innovaatiot ovat ainoa keino saada samalla resurssimäärällä enemmän aikaiseksi.

Olen kokenut aina olevani luova ja idearikas. Olen ihmisenä orientoitunut pienestä asti projektinomaiseen työskentelyyn. Kiinnostuksenkohteeni ja harrastukseni ovat vaihdelleet koko ikäni. Toimin syklisesti. Kun innostuin ompelemisesta, ompelin niin monta mekkoa itselleni, että olin tyytyväinen. Sitten lopetin sen ja innostuin toimittajan työstä. Koulun jälkeen rakensin isäni läppärillä delfiini aiheista lehteä. Kun lehti oli valmis, olin tyytyväinen ja lopetin. Viimeisin luonteeseeni viittava iso projekti oli lautapelin suunnittelu ja toteuttaminen asiakkaalle.

Vaikka tunnen edelleen olevani luova, se ei riitä. Tietyn lokeron sisällä ideoimisen sijaan tahtoisin saada päähäni niin villejä ideoita, että heikottaa. Jotain mitä maailmassa ei ole ollut sellaisenaan. Synnyttäminen vaatii paljon rakennusmateriaalia taakseen. Kuinka tulla paremmaksi tiedon kerääjäksi? Kuinka yhdistää Sex And The Cityn ja Plutarkhoksen filosofia ja tuoda se somemarkkinointiin?

Tietoisesta mielestä alitajuntaan

Huhun mukaan Steve Jobs keksi tietokoneen LSD päissään. Huolimatta siitä onko se totta vai ei, uskon tietoisen mielen hiljentämisen olevan avainasemassa luovuuden toteutumisessa. Kone jää toiseksi, kun ihminen pääsee käsiksi omaan alitajuntaan ja pystyy kanavoimaan sieltä asioita, joita ei edes muista havainneensa. On keksittävä parempia keinoja hyödyntää omaa mieltä, muistoja, uskomuksia ja ajattelua.

Minusta tuntuu, että usein ihmisillä on tarve keksiä parempia keinoja käyttää käsiään. Eli luoda parempia prosesseja ja konkreettisti näkyvämpiä työtehtäviä. Entä jos keskittyisin keksimään parempia keinoja käyttää aivojani ja intuitiotani? Uskon, että olen vasta raottanut kulmaa mielen syövereihin ja sen antiin.

Tulevaisuuden yhteiskunta

’’On todennäköistä, ettei lapsenne enää aja itse autoa.’’ Ilkan lause, pysähdytti. Ajatus muutoksesta pelottaa, koska se on jotain tuntematonta. Samaan aikaan muutos on ainoa välttämättömyys. Kun katsoo tästä 40 vuotta taaksepäin, niin ajattelen tunteettomasti, että internet tuli ja isoja muutoksia. Minulla ei ole siihen sellaista kosketuspintaa, kuin vanhemmillani tai isovanhemmillani.

Kohtasin Halavan puheenvuoron aikana ensimmäistä kertaa ajatuksen, kuinka paljon keski-ikäiset ihmiset ovat joutuneet elinaikanaan sopeutumaan muutokseen ja oppimaan totaalisen uusia tapoja olla ihminen ja elää. Minulla on väistämättä sama edessä. Maailma ei jää sellaiseksi, johon kasvoin.

Tiimikaveriani Ninaa mukaillen ”Ellei kukaan olisi ottanut vastuuta maailman kehittämisestä asuisimme edelleen luolissa. Tänäänkään sitä ei voi jättää tiedemiesten vastuulle. Maailman kehittäminen on meidän tehtävä.”

You May Also Like…

Digimarkkinointi

Pääsin viimein digimarkkinointikirjan kimppuun, joka on pitkään kulkenut lukulistallani mistään sitä löytämättä....

Intohimona brändit

Tämä kirja päätyi reflektoitavaksi nyt, sillä brändit ja niiden kilpailu on ollut viime vuosina todella kovassa...

0 kommenttia

Lähetä kommentti