Kenestä on yrittäjäksi?

Kirjoittaja: Teemu Hulkkonen

3 toukokuun, 2023

Lähdeteos: Yrittäjyyskasvatus hallintana

Lähdeteoksen kirjoittaja: Komulainen, Katri. Keskitalo-Foley, Seija. Korhonen, Maija. Lappalainen, Sirpa.

Teoriapisteet: 2

Kokenut yrittäjä oli luonut aikakoneen. Hän päätti testata konetta menemällä 50 vuotta ajassa taaksepäin. Valojen välkkyessä ja räjähteiden poksuessa häntä hirvitti, mutta sitten kaikki hiljeni. Hän astui ulos koneestaan ja näki puiston penkin, penkillä istui teini-ikäinenpoika Yrittäjyyskasvatus hallintana -kirja kädessään. Kokenut yrittäjä lähestyi poikaa, jolloin tämä parkaisi:

”Kannattaako minun ryhtyä yrittäjäksi?”

”Yrittäjyys on mahdollisuutta tehdä jotakin arvokasta. Hyöty voi olla: raha, itsensä toteuttaminen, itsenäisyys ja vapaus, vaikuttamisen mahdollisuus tai muiden työllistäminen.”

”Miksi jokainen ihminen ei sitten haluaisi toimia yrittäjänä, koska kaikki yllämainituista on aika innostavia asioita?”

”Yrittäjyydessä on myös omat varjopuolensa. Riskit ovat aina suuremmat kuin palkkatöissä, täytyy tehdä investointeja, kilpailla toisten yritysten kanssa sekä välillä olla myös kumppaneiden armoilla esimerkiksi toimituksissa. Työmäärä on myös suuri, eikä työnteko katso aina kellonaikaa. Stressiä syntyy paljon asioista, joihin ei itse voi vaikuttaa. Yksinäisyys on raakaa varsinkin yksinyrittäjille ja toisinaan tuntuu, että tuki on olematonta.”

”Voiko noihin asioihin vaikuttaa jotenkin?”

”Oman liiketoiminnan ja sen toimialan tunteminen on varmasti parhaimpia keinoja lieventää riskejä ja omaa painetta. Liiketoimintasuunnitelma on tähän oiva työkalu. Joustavuus ja resilienssikyky on erittäin tärkeitä ominaisuuksia, koska asiakkaat soittavat juuri silloin kuin he haluavat, ei silloin kuin yrittäjä sitä haluaa. Itsensä johtaminen ja itsestä huolen pitäminen vähentää stressiä ja lisää hyvinvointia. Eli vähemmän pizzaa makoilua ja enemmän liikuntaa ja kasviksia. Yrittäjäyhteisöt sekä verkostoituminen poistaa yksinäisyyttä ja lisää vertaistukea.”

”Mikä ihmeen resilienssikyky? Mitä kaikkia muita kykyjä yrittäjällä olisi hyvä olla?”

”Resilienssi tarkoittaa kykyä sopeutua, selviytyä ja palautua stressaavista tai haastavista tilanteista. Muita tärkeitä kykyjä ja ominaisuuksia yrittäjälle on: sosiaalinen kyvykkyys, aktiivisuus, ulospäin suuntautuneisuus, itsenäisyys, luovuus, kyky ja halu riskinottoon, kyky sietää taloudellista epävarmuutta.”

”Kuinka noita asioita voi sitten oppia tai kehittyä niissä?”

”Resilienssikyvyn perusta on oma jaksaminen ja hyvinvointi. Vahva pohja antaa voimaa vastoinkäymisiä vastaan. Uni, liikunta ja ruokailu kuntoon.

Sosiaalisen kyvykkyyden kehittämiseen on tärkeintä oppia kuuntelemaan. Kuuntelu osoittaa kunnioitusta sekä kiinnostusta, mikä lisää luottamusta. Uteliaisuuden säilyttäminen sekä avoimuus auttaa luomaan suhteita ja oppimaan uusia asioita. Empatiakyvyn kehittäminen auttaa ymmärtämään toisten tunteita ja näkökulmia.

Aktiivisuutta voi kehittää asettamalla tavoitteita ja välitavoitteita. Suunnittelu ja priorisointi helpottaa elämää, joskus tekemisen taakka vaikuttaa liian suurelta ja sen takia asiat jää kokonaan tekemättä. Tarkka suunnittelu helpottaa tähän. Aina täytyy muistaa pitää taukoja.

Ulospäin suuntautuneisuutta pystyy kehittämään sosiaalisen kyvykkyyden ja aktiivisuuden kehittämisellä. Lisäksi mukavuusalueen ulkopuolelle meneminen auttaa ulospäin suuntautumisen lisäämisessä.

Itsenäisyyttä voi kehittää asettamalla itselleen tavoitteita. Tavoitteet auttavat pysymään motivoituneena ja auttaa suuntaamaan energiaa haluamiin asioihin. Uusien asioiden oppiminen kasvattaa itseluottamusta ja uskoa siihen, että asiat voi hoitaa itse. Itsenäisten päätösten tekeminen, uskallus tehdä päätös kysymättä äidiltä tai kavereilta.

Luovuutta voi kehittää, se ei ole geeneistä kiinni. Uusien asioiden kokeilu on lähde uusiin ajatuksiin. Ideoiden keksimistä voi harjoitella, voi vaikka kerran päivässä keksiä yhden uuden idean. Mielikuvista voi kehittää lukemalla sekä piirtämällä.

Riskinottokyvyn kehittäminen kannattaa aloittaa pienestä. Pienten riskien ottamisella ei todennäköisesti menetä paljoa, mutta oppii ja tottuu välillä epäonnistumiseen. Riskiä kasvattamalla kehitys on taattu. Muista pitää mielessä tavoite, joskus on hävittävä taistelu, jotta voi voittaa sodan. Oppia täytyy kuitenkin virheistä, on tyhmää tehdä sama virhe toistuvasti.

Taloudellista epävarmuutta voi helpottaa tekemällä budjetin. Tekemällä Excelin tuloista ja menoista saa hyvän kuvan, mihin sitä rahaa oikeasti kuluu ja kattaako tulot menot, mielellään myös sukanvarteen vähän jääden. Sukanvarteen kun säästää hieman joka kuukausi, niin saa kasvatettua hyvän hätävaran pahan päivän varalle. Apua myös taloudellisiin huoliin on paljon tarjolla, yksin asian kanssa ei kannata jäädä. Hyvinvointi myös pienentää stressiä, joten uni, liikunta ja ruokailu kuntoon. ”

”Nuo kuulostivat kaikki hieman self-helpiltä! Onko joitain konkreettisempia asioita, joiden oppiminen hyödyttäisi yrittäjäksi ryhtymistä?”

”Yllä käsitellyt asiat olivat enemmänkin sisäisen yrittäjyyden kykyjä sekä ominaisuuksia. Voimme käydä myös muutaman ulkoisen yrittäjyyden ominaisuuden ja taidon kehittämiskeinoa.

Ulkoisen yrittäjyyden ajatus on se, että toimii oikeasti yrittäjänä, eikä vain opiskele. Tässä muutama asia, joiden ymmärtäminen voi helpottaa yrittäjäksi lähtemistä.

Liiketoimintaosaaminen on yrittäjyydessä kaiken A ja O. Verot, menot ja tulot täytyy osata laskea. Tai sitten palkata joku, joka osaa ne laskea. Oma yritystoiminta tulisi osata läpikotaisin unissaan ja takaperin. Aloittaville yrittäjille on olemassa monenmoista kurssia tarjolla, jossa perusteet opitaan nopeasti. Kouluja voi tietenkin käydä liiketaloudesta ammatillisella tasolla sekä korkeakouluissa.

Johtamistaidot ovat tärkeä osa yrittäjyyttä. Johtamisen helpottamiseksi on hyvä tuntea ihan ensiksi itsensä. Oman persoonan sekä vahvuuksien tunteminen auttaa tunnistamaan omat kehityskohteet. Kommunikointi ja tiimityöskentelytaidot ovat johtamisessa olennaista, vaikka olisitkin yksinyrittäjä, niin aina tarvitsee myös muiden apua toimimiseen. Oli ne sitten tavarantoimittajia tai yhteistyökumppaneita, heidän kanssaan tulee osata toimia sekä kommunikoida oikein. Päätöksiä johtajana täytyy osata tehdä, pohtimiselle on oma aikansa, mutta toisinaan päätös on vain tehtävä nopeasti.

Markkinointiosaamisen kehittämisessä on hyvä olla trendien aallonharjalla. Jokin mikä on toiminut eilen, ei välttämättä toimi enää huomenna. Kirjallisuuden lukeminen on markkinoinnin oppimisen kannalta järkevää, Sinisen meren strategiaan ja One Page Marketing Planiin tutustuminen vie jo paljon eteenpäin. Tärkeintä markkinoinnin oppimisessa on kuitenkin se tekeminen. Sisältöä vaan paljon ulos, tekee vaan.

Asiakaspalvelu ei enää tänä päivänä riitä, vaan hallussa osata ajatella suurempaa kokonaisuutta, asiakkuusajattelu on yrittäjälle tärkeä ominaisuus. Asiakkuusajattelussa pyritään ymmärtämään ja täyttämään asiakkaiden odotukset ja tarpeet. Asiakkaiden kanssa tulee olla jatkuvassa keskusteluyhteydessä, jotta ymmärrys tarpeista lisääntyy. Erilaiset tyytyväisyysmittarit ovat myös merkittävä osa asiakkuusajattelua. Saadun palautteen avulla täytyy myös kehittyä jatkuvasti.”

”Wau! Näiden asioiden oppimisen jälkeen minustakin tulee menestynyt yrittäjä. Kiitos paljon! ”

Ja niin kokeneempi mies palasi aikakoneelleen, käynnisti sen ja palasi omaan aikaansa tulevaisuuteen. Muisteli hän teini-ikäänsä ja keskustelua tuntemattoman kokeneen yrittäjän kanssa.

Esseen lähteenä käytetty kirjaa ”Yrittäjyyskasvatus hallintana”. Inspiraationa tarinaan saatu Mark Twainin teoksesta: ”Mitä ihminen on?”, jossa dialogia filosofiasta käyvät nuori sekä vanha mies.

You May Also Like…

Sinisen meren strategia

Valitsin tämän kirjan reflektoitavaksi seuraavana, sillä se on ollut paljon keskusteluissa Tiimiakatemialla. Sinisen...

Kohderyhmän merkitys

Copywriting oli itselleni ennen tätä hetkeä lähes täysin uusi käsite. Siitä tuli ensimmäisenä mieleen jonkinlainen...

21 oppia maailman tilasta

Mitä minun tulisi tietää, että ymmärtäisin maailman tilanteesta paremmin vai olisiko parempi, etten tietäisi? Yuval...

0 kommenttia

Lähetä kommentti