Kehnot pomot ympärilläni

Kirjoittaja: Jesse Takala

15 syyskuun, 2021

Lähdeteos: Kehnot pomot ympärilläni

Lähdeteoksen kirjoittaja: Thomas Erikson

Teoriapisteet: 3

Thomas Erikson – Kehnot pomot ympärilläni

Kehnot pomot ympärilläni kertoi erilaisista pomoista. Thomas Erikson kuvasi erilaisia persoonia väreillä. Eriksonilla on myös muita kirjoja missä keskeisenä osana on nämä persoonavärit. En ollut ennen tutustunut näihin väreihin ja monet oli niistä puhuneet akatemialla, joten oli mielenkiintoista lukea näistä.

VÄRIT

PUNAINEN

Punainen on määrätietoinen ja kunnianhimoinen. Hän on aikaansaava eikä ”jää tuleen makaamaan”. Punaiset on myös oma-aloitteisia ja uteliaita, mutta myös itsepäisiä. Yritysten johdossa on monesti tällaisia punaisia persoonia. Punainen ehkä saattaa toimia pikaisesti eikä välttämättä kuuntele muita.

Tällaiset henkilöt ovat johtajina tuloskeskeisiä eivätkä anna tunteille turhaa valtaa.

KELTAINEN (Jesse)

Keltaisella on hyvät puhelahjat ja tulee ihmisten kanssa toimeen. Hän on äärettömän itsevarma. Hän on ekstrovertti ja optimistinen. Hän on luova ja lähtee helposti johonkin yllättävään mukaan. Hän on myös pohjimmiltaan tunteellinen ja tarvitsee huomiota. Hän on yleensä porukan viihdyttäjä. Keltainen voi olla myös hyvin itsekäs ja pinnallinen. Hän haluaa olla äänessä ja hänen tarinoissaan voi olla myös pieni värikynä mukana.

Tällaiset henkilöt johtajina pitävät työilma piirin positiivisena ja uskovat sen kautta tuleviin tuloksiin.

VIHREÄ

Vihreät ovat hieman rauhallisempia kuin punaiset tai keltaiset. He ovat luotettavia ja hillittyjä. He ovat todella ystävällisiä muille ja kuuntelevat ennemmin kuin ovat itse äänessä. Vihreät voivat olla myös varovaisia. Vihreä on lojaali. Hän voi kuitenkin olla huono päätöksenteossa ja olla epäselvä. Vihreä ei ole muutoskykyinen.

Tällaiset johtajat yrittävät olla kaikkien kaveri ja eivät välttämättä vaadi suoraan.

SININEN

Sininen on järjestelmällinen ja tarkka. Hän tykkää tarkoista ohjeista ja toimintatavoista. Hän suunnittelee kaiken tarkkaan ja saattaa olla perfektionisti. Sininen on rauhallinen ja järkevä. Hän ei myöskään ailahtele juurikaan, rationaalisuutensa takia. Hän saattaa olla liian kyseenalaistava ja negatiivinen joittenkin asioiden suhteen.

Johtajina siniset ovat suunnitelmallisia ja tarkkoja, hätiköityjä päätöksiä ei tehdä.

Näiden värien perusteella Thomas Erikson kuvailee erilaisia työelämän tilanteita, Miten tietynlainen väri tulee toimeen tietyn värin kanssa ja miten samanväriset tulevat toimeen.

Viestintä on johtajan tärkein tehtävä ja hänen on tultava toimeen muiden kanssa. Myös alaisten on ymmärrettävä johtaja tyyliä, jotta heidän taas on helpompi olla hänen kanssaan tekemisissä.

Erilaisia persoonia ohjaa erilaiset arvot ja toisia ymmärtämällä voi hyvinkin erilaiset henkilöt tulla toimeen keskenään. Jokaisessa henkilössä on jollain tavalla omia haasteita jonkun toisen mielestä.

Kirja avasi ehkä eniten sitä omassa ajatusmaailmassani, että on parempi ymmärtää toista kuin moittia sitä. Pyrin hyvin pitkälle miettimään aina henkilöiden motiiveja käytökselle, mutta voisin varmasti olla vielä enemmän anteeksi antavampi ja keskittyä siihen mikä on pitemmällä tähtäimellä tärkeintä.

Ihan semi kirja. Idiootit ympärilläni olisi varmasti kannattanut olla luettuna tätä ennen!

You May Also Like…

Markkinointia rakkaudella

Markkinointia rakkaudella on kirja, joka kannustaa ajattelemaan raamien ulkopuolelta ja olemaan rohkea yrittäjä, joka...

Rakastan ja vihaan vaatteita

”Vaatteita tuotetaan aivan liikaa, aivan liian nopeasti ja aivan liian halvalla”, tämä on asia johon olen itsekin...

0 kommenttia

Lähetä kommentti