Kehitä kokeillen

Kirjoittaja: Oona Korhonen

16 toukokuun, 2020

Lähdeteos:

Lähdeteoksen kirjoittaja:

Teoriapisteet:

Kehitä kokeillen

 

Mihin kokeilemista tarvitaan?

Eihän sitä ikinä oikeasti pysty ennalta arvaamaan miten joku tuote tai palvelu menestyy, sen takia sitä on kokeiltava. Mitä jos hyvästä ideasta puuttuu tarvittavaa tietoa, tai jos ei ole varmuutta tuottaako idea? Maailma muuttuu nopeaan tahtiin ja niin myös mielenkiinnon kohteemme ja tarpeemme. Emme voi ennustaa lopputulosta kaikelle ja epävarmuus voi jarruttaa, mutta et voi onnistua, jos et yritä.

 

Kun lähdetään rohkeasti kokeilemaan, saamme tuloksia nopeasti. Se, kuinka hyvin otamme opit vastaan ja osaamme muokkautua oppimaamme on tärkeää projektin etenemisen kannalta. Kokeilut ovat mahtavia oppimisen työkaluja, vaikka lopputulos olisikin epäonnistunut. Eteenpäin jatketaan aina astetta viisaampana, eikä jälkeenpäin tarvitse harmitella ja pohtia mitä olisikaan käynyt, jos olisi kokeillut. Erilaiset kokeilut synnyttävät tietoa, vaihtoehtoja ja parempia asiakassuhteita, jonka vuoksi olemme aina astetta viisaampia ja voimme kehittyä. Tärkeä on muistaa todella reflektoida oppimaansa, jotta kaiken hyödyn saa irti. Tiimiakatemialla motorolat ovat hyvä työkalu tähän. Myös muiden kokeiluja, onnistumisia ja epäonnistumisia kannattaa käyttää hyödyksi ja oppia niiden kautta, jotta samat virheet eivät toistu.

 

Kuinka monta kertaa onkaan vastaan sattunut tuote tai palvelu ja mielessä on käynyt ”miksi minä en keksinyt tätä?” Uskon että meillä kaikilla on potentiaalisia ideoita, jotka voisi olla huippujuttuja, jos löytyy rohkeutta kokeilla. Aina ei onnistu, ja joskus mennään mönkään. Näitä tarinoita kuulee jatkuvasti, kuinka monesti julkisuuden henkilöt ovat epäonnistuneet kokeiluiden kanssa ennen kuin pyörät ovat lähteneet tosissaan rullaamaan.

 

Toivon, että meidänkin tiimillä tarttuisi vielä enemmän tuulta siipien alle kokeilujen suhteen. Tällä hetkellä elämme epävarmuudessa koko maailmassa sen suhteen, mitä tuleman pitää. Koronavirus on sulkenut monien palveluiden ovet ja etätyöskentely on tullut tutuksi itse kullekin. Ilmassa leijuu pelkoa ja epävarmuutta siitä, mitä tässä tilanteessa kannattaa lähteä tekemään, mihin ihmiset tarvitsevat apua ja mihin he haluavat käyttää rahaa. Fakta on se, että kukaan ei voi tietää – emme ole olleet tällaisessa tilanteessa aiemmin! Eikö nyt olisi mahtava tilanne lähteä kokeilemaan uusia mahdollisuuksia? Niin kuin kirjassa mainitaan ”Kokeilujen avulla pystytään luomaan ymmärrys siitä, mitä tulisi tehdä ja miten tavoite saavutetaan perustuen oikeisiin kokemuksiin toisen käden tiedon tai väitteiden ja olettamusten sijaan.”

 

Kevään aikana minulla ja muutamalla tiimiläiselläni oli haaveena lähteä toteuttamaan kahvilaa kesäprojektina, mutta emme saaneet koko tiimiltä vihreää valoa sillä perusteella, että ihmiset pelkäävät kontaktia, hallitus on asettanut rajoitteita ja projekti ei olisi niin tuottava tänä kesänä. Eivätkö nämä ole juuri niitä väitteitä ja olettamuksia? Uskon, että kokeilemalla olisi saanut todellisempaa tietoa ja jos ei rahaa, niin ainakin oppeja! Ehkä ne valot muuttuvat punaisesta vihreäksi vaikka ensi kesänä. Nyt vain uusia tuulia kohti, niin eiköhän mekin päästä jossain vaiheessa hyppäämään pää edellä tuntemattomaan.

You May Also Like…

21 oppia maailman tilasta

Mitä minun tulisi tietää, että ymmärtäisin maailman tilanteesta paremmin vai olisiko parempi, etten tietäisi? Yuval...

21 oppituntia maailman tilasta

Mitä Suomessa ja maailmalla tapahtuu juuri nyt? Mitä toivomme tulevaisuudeltamme? Mitä haluamme oppia ja opettaa...

Strategiakirja 25 työkalua

Strategiatyö on yksi johtamisen tärkeimmistä työkaluista, ilman sitä oikeastaan missään ei ole mitään järkeä. Johonkin...

0 kommenttia

Lähetä kommentti