Karhuryhmä

Kirjoittaja: Daniel Barkane

24 huhtikuun, 2022

Lähdeteos: Karhuryhmä

Lähdeteoksen kirjoittaja: Harri Gustafsberg, Heidi Holmavuo

Teoriapisteet: 2

Palkitsin Gustafsbergin sekä Holmavuon kirjoittaman Karhuryhmä kirjan yhdeksi mielenkiintoisimmista kirjoista, joita olen koskaan lukenut. Tietenkin kirja historiani on vielä surullisen pieni, joten en vielä ala kuitenkaan tatuointia ottamaan tästä kirjasta. Olen aina mielelläni katsonut Poliisien tosi-tv sarjaa ja muutenkin tälläisten erikoisjoukkojen toiminta on kiehtonut minua jo pienestä lähtien. En aluksi osannut odottaa kirjalta oikeastaan mitään, mutta minulla oli kuitenkin pieni aavistus, että saattaisin pitää kirjan aiheesta paljonkin. Sain luettua kirjan kolmeen päivään ja tämä viikonloppu lueskelu todella voitti jopa Netflixin.

Vanhemmalla iällä olen useasti pohtinut tälläisten toimijoiden psyykettä ja sitä, kuinka he käsittelevät erilaisia pelkotiloja. Mieleeni on tullut ajatuksia siitä, että tälläisessä Karhuryhmässä toimivat erikoisjoukot ovat jotenkin synnynnäisesti vain kovempi luonteisia, kuin me muut. Tekemättä sen kummoisempia tulkintoja, kirja antoi minun päätellä, että Karhuryhmän poliisitkin ovat lopulta samanlaisia ihmisiä kuin me muutkin. He ovat vain oppineet elämään pelon kanssa ja käsittelemään kaikenlaisia paineita.

Miten kuka tahansa voi kasvattaa kykyä toimia paineen alla?

Oli mielenkiintoista lukea kirjassa Harrin kirjoittamia ajatuksia paineen alla toimimisesta. Pidin nimittäin treenit Hohkeelle aiheesta pelko ja jännitys. Yritin näissä treeneissä peilata parhaani mukaan jännitystä ja pelkoa omaan kilpanyrkkeilyyn ja ottelu tilanteisiin. Yritin kuvailla tunne tiloja, joita minulla herää esimerkiksi ennen otteluita. Halusin myös kertoa toimivia tapoja, jotka ovat auttaneet minua ohentamaan paineesta sekä pelosta syntyviä esteitä.

 Mielestäni ensimmäinen ja tärkein asia on ymmärtää, missä kulkevat oman suorituskyvyn rajat. Mikä juuri minua pelottaa, mikä jännittää ja mikä aiheuttaa ahdistusta. Syiden ja seurausten suhteen täytyy siis olla selvillä. Harrin ajatuksia myös täysin kompaten, on tärkeää, että jokainen hyväksyy omat pelko, jännitys, ahdistus ja stressi tunteet. Näitä on lähes mahdotonta paeta. Pahinta on, jos asioista ei keskustella, aitoja tunteita ei näytetä tai omia kehossa tapahtuvia tunnetila lähtöisiä muutoksia ei huomioida.

Jännittäminen on mielestäni yksi voimakkaimmista tunnetiloista itselläni. Muistan noin vuosi sitten, kun oli valmistautumassa tulevaan kilpailukauteen ja olin harjoitellut valtavasti. Oli aurinkoinen lauantai ja silloinen valmentajani Jussi Veijanen soitti ja kertoi, että vastustaja on löytynyt ja ottelu on puolentoista viikon kuluttua. Vaikka olin tiedostanut koko ajan, että olen lähdössä kuukauden sisällä ottelemaan, niin silti kehostani sekä mielestäni otti jännittäminen täyden kontrollin. Muistan, kuinka sykkeeni alkoi nousemaan ja mieleni alkoi juosta maratonia. Valehtelematta vatsaani tuli lähes välittömästi tiedon jälkeen perhosia. Miksi ihmeessä? Olisin ymmärtänyt, jos tämä olisi tapahtunut vasta matsia edeltävänä iltana. Mieli osaa olla todellakin monimutkainen. Olen kuitenkin oppinut käsittelemään tätä jännitystä. Mielestäni pystyn hyödyntämään sitä ja luomaan sillä itselleni vahvan työkalun valmistumiseen.

Rohkeuden olemus

On väistämättäkin selvää, että vain rohkeat ihmiset pärjäävät Karhuryhmässä. Aloin kuitenkin pohtia todella rohkeuden merkitystä ja sen käsitettä. Monesti sanotaan, että joku oli rohkea, kun tämä päätti toimia vaaratilanteessa. Mielestäni tässä voidaan määritellä rohkeuden ydin, koska vaaratilanteessa ollut ihminen on pystynyt ohittamaan pelosta johtuvat esteet ja suoriutumaan. Itse ajattelen siten, että rohkeus punnitaan vasta silloin, kun on vaihtoehtoisia toimintatapoja ja myös mahdollisuus valita toimiiko vai ei. Ihmisen joutuessa tilanteeseen, jossa on pakko toimia, niin mielestäni rohkeutta ei voida mitata, koska päätöksen teossa ei ole valinnanvaraa.

Nämä ajatukseni myös pukee nyrkkeilyäkin. Yhden treenin päätteeksi läheinen treenikaverini Kristian kysyi minulta, että oletko lähdössä nyrkkeilyn SM-kisoihin. Vastasin, että en viitsi, kun en pärjää. Kristian vastasi minulle, että ei sillä loppu tuloksella ole väliä vaan sillä, että olet ylittänyt itsesi ja mennyt sinne kisoihin. Hän vielä lisäsi, että iso hatunnosto niille, ketkä sinne edes uskaltaa mennä, koska se vaatii jo palleja. SM-kisoihin meno on tietenkin tiedostettu valinta, jonne ketään ei pakoteta. Osallistumisella voi siis jo todeta olevansa rohkea.

Rohkeutta on mielestäni aika vaikeaa käyttää arkielämässä, koska yleensä se on sidonnainen johonkin epävarmaan olosuhteeseen. Minulla tuli kuitenkin mieleen koronan kanssa toimineet hoitajat. Silloin kun tämä epidemia alkoi ja tauti oli vielä luokiteltu hyvin vakavaksi, niin mielestäni nämä hoitajat olivat hyvinkin rohkeita, koska he auttoivat sairastuneita sellaisen taudin kanssa, josta ei ollut vielä oikeastaan mitään tietoa. Kun aloin aihetta todella pohtimaan niin tajusin, että rohkeutta lopulta on aika paljon myös ihan tavallisessa työyhteisössä. Kuvitellaan vaikka sosiaalista rohkeutta, jossa tiedostetusti ja tarkoituksellisesti tehdään asioita, jotka hyödyttävät asiakkaita, työkavereita tai yritystä. Samalla tälläinen voi vahingoittaa henkilön omaa asemaansa yrityksessä, jonka mielestäni voi tulkita rohkeudeksi.

Koen myös itse, että rohkeutta voi näyttää kertomalla omista virheistään, vaikka ne johtaisivat johonkin sanktioihin. Liian useasti ihmiset jättävät kertomatta omista virheistää, koska he pelkäävät menettävänsä jotain. Tästä aasinsiltana. Rohkeus on uskaltamista tehdä pelottavia asioita.

Daniel Barkane

You May Also Like…

Innostuminen

Innostus on positiivista pulppuilevaa tunnetta ihmisen sisällä. Innostuneena ihminen on energinen ja motivoitunut...

0 kommenttia

Lähetä kommentti