Kaikki markkinoijat ovat valehtelijoita

Kirjoittaja: Pekka Martinmäki

31 maaliskuun, 2021

Lähdeteos:

Lähdeteoksen kirjoittaja:

Teoriapisteet:

Päätin lukea kirjan, koska olen aloittamassa uutta projektia tiimiläiseni Vernerin kanssa ja kumpikaan ei ole varma, miten aloittaa tälle projektille markkinointi. Projekti on AMVP Events ja se on itse kehittämämme palvelu etätapahtumia järjestäville yrityksille. Halusin kirjasta poimia vinkkejä, miten tarinallistaa palvelun markkinointia.

 

Hyvät tarinat eivät kerro vaan luovat mielikuvan. Tarina on tehokkaampi, jos et sano sen tarkoitusta suoraan. Ihmiset ovat koko ajan kriittisempiä ja kriittisempiä markkinointilupauksia kohtaan ja eivät luota enää vain markkinoijan sanaan. Siksi on tärkeää luoda kohteelle mielikuva, jonka he itse päättelevät. Ihminen uskoo tarinaa paremmin, jos kertoo sen itselleen. Esimerkiksi sen sijaan että sanomme olevamme oikea ratkaisu asiakkaalle, on meidän kannattavampaa luoda tarina, josta asiakas itse päättelee tarvitsevansa meitä. Siten asiakas vahvistaa itse tarinaamme itselleen. Esimerkiksi kenkä mainoksissa ei lue miten se on muita parempi, vaan se yrittää luoda sinulle mielikuvaa siitä kuinka hyvältä ne tuntuisivat jalassasi.

 

Hyvä tarina ei myöskään kerro mitään uutta, vaan mukailee kohderyhmän jo tietäviä asioita. Tämä vetoaa asiakkaan egoon muistuttamalla siitä, kuinka fiksu hän onkaan. Tätä voimme hyödyntää projektissamme tekemällä tarpeeksi pienen kohderyhmän, jotta tarina voi olla mahdollisimman samaistuttava asiakkaalle. Myöskään meidän ei kannata mainostaa itseämme minkään uuden luojana, koska sitä tuskin uskoo kukaan. Ennemmin keskitymme siihen, miten hyödynnämme asiakkaan arvostamia asioita.

 

Kohderyhmä

 

Onixiassa pidimme juuri kontaktointipäivän liittyen yhteiseen työreissuun. Sitä tehdessä, kuten usein aikaisemminkin, tein sen virheen, että yritin hyvillä perusteluilla muuttaa asiakkaan mielipidettä. Se ei ole minulle järkevää ajankäyttöä, koska todennäköistä on, että en voi muuttaa vastapuolen mielipidettä täysin vain hyvillä perusteluilla. Asiakas tuskin huomaa palveluni mainosta, jos sen tyylistä palvelua ei aikaisemmin arvostanut. Parempi keino on etsiä valmiiksi se kohderyhmä, jonka maailmankuvaan ja arvoihin voin luoda tuotettani tai palveluani tukevan tarinan. Joten AMVP projektissa en aio sokeasti mainostaa kenelle tahansa siinä toivossa, että joku muuttaa mielipiteensä perustelujeni takia. Aloitan markkinoinnin projektille etsimällä kohderyhmää, jonka arvojen ympärille voin luoda hyvän tarinan.

 

Kilpailu

 

Tarinaa suunnitellessa ei kannata vertailla itseään suoraan kilpailijan tarinaan. Jos asiakkaalla on mielipide ja hän uskoo kilpailijan tarinaan, hän joutuisi myöntämään olevansa väärässä, jotta ostaisi sinulta. Kukaan ei halua myöntää olevansa väärässä ja siksi on tehokkaampaa uskotella asiakkaalle, että sinun tarinasi on tärkeämpi kuin muiden. Meidän projektissamme kannattaa siis suosiolla jättää kilpailijat mainitsematta ja keskittyä oman tarinan uskottavuuteen.

You May Also Like…

Digital Garage

Google digital garage on monelle akatemialaiselle tuttu Googlen ilmaiskurssi, joka käsittelee muun muassa...

Uteliaisuuden taito

Hanna Siefenin Uteliaisuuden taito käsittelee uteliaisuutta psykologin näkökulmasta ja sitä, kuinka uteliaisuus on...

Matkan opas

Johdanto Nappasin Tiimiakatemian kirja hyllystä tämän Saku Tuomisen ja Risto Kuulasmaan kirjoittaman kirjan...

0 kommenttia

Lähetä kommentti