Johtavat Ajatukset

Kirjoittaja: Vili Selenius

25 toukokuun, 2020

Lähdeteos:

Lähdeteoksen kirjoittaja:

Teoriapisteet:

 

Tiimiakatemialla ei ole hierarkiaa. Kaikki akatemialla ovat saman arvoisia olit sitten tiimiyrittäjä, alumni taikka tiimivalmentaja. Akatemialla ei ole siis varsinaista johtajaa, vaan akatemialla suunnan näyttäjänä toimii johtavat ajatukset.

 

Arvot

 

  1. Ihmissuhteet, kumppanuuksien rakentaminen ja ylläpitäminen
  2. Tiimiyrittäjyys
  3. Rohkeat kokeilut ja jatkuva uuden synnyttäminen
  4. Tekemällä oppiminen
  5. Matkustaminen

 

Koko Tiimiakatemian toiminta rakentuu näiden arvojen päälle ja kun näitä pyörittelee hieman mielessä, on nämä hyvät arvot mille tahansa startup yritykselle (+/- matkustaminen). Mielestäni kyseisistä arvoista akatemialla toimii jo vain omalla painollaan kaikki paitsi yksi: Rohkeat kokeilut ja uuden synnyttäminen. Rohkeita kokeiluja akatemialla ei mielestäni tehdä tarpeeksi. Yksittäisiä kokeiluja ilmenee satunnaisesti, mutta jotta rohkeat kokeilut voitaisiin mieltää jokaisen yksittäisen tiimiyrittäjän arvoksi, täytyisi koko talon asenteessa tapahtua radikaali muutos. Tiimien tulisi mennä rohkeammin kohti merkittävää taloudellista tappiota, jos vaihtoehtoinen lopputulema on merkittävä taloudellinen tulos. Harva on menestynyt välttelemällä riskejä, vaan pikemminkin hallinnoimalla niitä.

 

Kymmenen ohjetta tiimiyrittäjälle

 

  1. Tee aloite, uskalla etsiä ohjeita.
  2. Opi hallitsemaan kaaosta. Se on ensimmäinen askel luovassa prosessissa.
  3. Saat tehdä virheitä. Voit oppia niistä.
  4. Kohdista energiasi ratkaisuihin, älä ongelmien murehtimiseen.
  5. Tee parhaasi ja aseta tavoitteesi korkealle.
  6. Näe mahdollisuuksia, älä esteitä.
  7. Uskalla kokeilla ja olla oma itsesi.
  8. Hymyile, nauti ja heittäydy.
  9. Ole nöyrä ja luo menestyksesi aina uudelleen.
  10. Kunnioita kanssaihmisiä ja hyödynnä Tiimiakatemian sisältä löytyvä kokemus ja tieto, jottei pyörää tarvitse keksiä uudelleen

 

 

Oma suhtautumiseni ohjeisiin

 

 

  1. Tee aloite, uskalla etsiä ohjeita. Kehitys kulkee itselläni ylpeyden edellä, joten ohjeiden etsiminen ei ole koitunut minulle ongelmaksi. Jos en osaa jotakin asiaa, en epäröi pyytää apua, enkä koe, että se saisi minut näyttämään jotenkin tyhmemmältä. Päinvastoin tyhmää olisi tehdä turhia virheitä, vain siksi että on liian ylpeä pyytääkseen apua.

 

  1. Opi hallitsemaan kaaosta. Tulkitsen, että tällä ohjeella tarkoitetaan sitä, että jos ja kun kaikki menee vastoin suunnitelmia, täytyy silti kyetä tekemään järkeviä, tai edes jonkinlaisia päätöksiä, eikä ”jäädä tuleen makaamaan”. Koen että minulla on hyvä paineensietokyky ja vaikka en akatemia-aikanani ole vielä törmännyt järin suuriin vastoinkäymisiin, kun sellaisia tulee vastaan, tulen selvittämään ne kunnialla.

 

  1. Saat tehdä virheitä, voit oppia niistä. Tätä akatemialla toitotetaan jatkuvasti ja hyvä niin. Tiimiyrittäjien tulisi mennä rohkeammin kohti epäonnistumisia ja oppia niistä, sen sijaan että tuhlataan 5x enemmän aikaa, jotta vältyttäisiin epäonnistumisilta. Epäonnistumiset ovat kuitenkin usein tehokkain tapa oppia ja kartoittaa oikea suunta projekteille.

 

  1. Kohdista energiasi ratkaisuihin, älä ongelmien murehtimiseen. Niin kuin joku parisuhdeviisaus kuuluu:_”It’s you two vs. the problem, not you against each other.” Tämä pätee myös tiimitasolla. Ongelmien ilmetessä on koko tiimin tehtävä selättää ongelma ja löytää siihen ratkaisu, eikä yrittää ”voittaa” muita tiimiläisiä puolustamalla vain omaa kantaa.

 

  1. Tee parhaasi ja aseta tavoitteesi korkealle. Tämä ohje on mielestäni itsestäänselvyys. Jos asetat tavoitteesi matalalle, eikä sinun tarvitse yrittää parastasi niiden saavuttamiseksi, miten voisitkaan saavuttaa mitään suurta.

 

  1. Näe mahdollisuuksia, älä esteitä. Syyllistyn itse usein esteiden näkemiseen mahdollisuuksien sijaan, sillä olen kova analysoimaan uusia ideoita ja ehdotuksia. Tästä ohjeesta viisastuneena pyrin tästedes myös ratkaisemaan ongelmia, enkä vain etsimään niitä.

 

  1. Uskalla kokeilla ja olla oma itsesi. Tämä ohje, yhdessä kolmannen ohjeen kanssa ovat mielestäni tärkeimmät. Jos kaikki tiimiyrittäjät uskaltaisivat kokeilla rohkeasti pelkäämättä virheitä, olisi akatemian missio ”Tiimiakatemia kaikkien saataville” todella lähellä saavuttamista. Veikkaan, että akatemian projekteista uutisoitaisiin valtamediassa tällöin jopa kuukausittain.

 

  1. Hymyile, nauti ja heittäydy. Tämä on mielestäni toinen itsestäänselvyys. Pyri tekemään asioita mistä pidät ja mitkä innostavat sinua, niin nämä kolme asiaa toteutuvat luonnostaan. Jos nämä asiat tuntuvat hankalilta, mitä ikinä sitten teetkään, harkitse oletko oikean projektin parissa.

 

  1. Ole nöyrä ja luo menestyksesi aina uudelleen. Älä anna onnistumisien nousta hattuun, äläkä koe olevasi parempi kuin muut tiimiyrittäjät, vaikka paperilla olisitkin tehnyt parempaa tulosta. Akatemia on litteä organisaatio, jossa kaikki ovat yhdenvertaisia.

 

  1. Kunnioita kanssaihmisiä ja hyödynnä Tiimiakatemian sisältä löytyvä kokemus ja tieto, jottei pyörää tarvitse keksiä uudelleen. Kanssaihmisten kunnioitus toimii akatemialla erinomaisesti, mutta sisältä löytyvän kokemuksen ja tiedon hyödyntäminen ei niinkään. Fasilitointifoorumin järjestämissä etäpiinapäivissä sivusimme juuri tätä ongelmaa ja mielestäni saimme aikaan hyviä ideoita ja ehdotuksia, miten akatemian sisältä löytyvä tieto olisi helpommin kaikkien saatavilla. Ensimmäisenä mieleeni tulee Teams-palvelun kehittäminen.

You May Also Like…

Kohderyhmän merkitys

Copywriting oli itselleni ennen tätä hetkeä lähes täysin uusi käsite. Siitä tuli ensimmäisenä mieleen jonkinlainen...

21 oppia maailman tilasta

Mitä minun tulisi tietää, että ymmärtäisin maailman tilanteesta paremmin vai olisiko parempi, etten tietäisi? Yuval...

21 oppituntia maailman tilasta

Mitä Suomessa ja maailmalla tapahtuu juuri nyt? Mitä toivomme tulevaisuudeltamme? Mitä haluamme oppia ja opettaa...

0 kommenttia

Lähetä kommentti