Johtajuus Tiimiakatemialla

Kirjoittaja: Oskari Soini

28 marraskuun, 2023

Lähdeteos: Johtajasta Mestariksi

Lähdeteoksen kirjoittaja: Asko Känsälä

Teoriapisteet: 0

Johtajuus 

Luin Asko Känsälän kirjoittaman teoksen Johtajasta mestariksi. Kirja on tällä hetkellä paras johtajuuden kirja, mitä olen lukenut.  Kirjassa kerrottiin paljon yritysmaailman johtajuudesta ja yrityksen johdosta. Näkökulmia annettiin myös tiimin johtamiseen ja itsensä johtamiseen.  

Miten kasvamme johtajuuteen Tiimiakatemialla? 

Uutena pinkkuna sinulle heitetään kasa ohjelmaa, ihmisiä, tehtäviä ja vastuuta. Kaikkea tätä ennen tietenkin on vastuullasi hakea Tiimiakatemialle. Rajakadun perusopinnot väkisinkin kasvattavat ymmärtämään, minkälaiset ovat sinun sosiaaliset voimavarasi ja paineensietokykysi. Sosiaaliset ja ryhmäytymisen taidot ovat alkaneet kehittyä Tiimiakatemian kulttuuriin. Itsensä johtaminen on hyvin paljon läsnä pärjätäkseen perusopinnoista, vaikka koko konseptia ei vielä ymmärtäisikään. Kaikki nämä kokemukset ja taidot, mitä saadaan rajakadulla muuttavat uudenopiskelijan ajatusmaailmaa itsensä johtamisesta. 

Koen oman johtamisen tutorina tärkeänä. Olen auttava käsi tarvittaessa ja osa tausta joukoista, kun paine tai taakka kasaantuvat uudelle tiimiyrittäjälle. On tärkeätä, että on kaveri kelle voi puhua tai kysyä. Uskon Pinkkujen katsovan kaikkia meitä tutoreita ylöspäin, koska he oppivat ja arvostavat meitä, miten johdimme ryhmää läpi orientaatioviikon ja sen jälkeen.  

Tiimiakatemialla tulee vastaan ensimmäisenä vastaan valmentajat ja vanhemmat tiimiyrittäjät. Opit seuraten vanhempia konkareita, minkälaista johtajuutta he harrastavat tai miten he johtavat itseään. Kannattaa analysoida, mitä he tekevät hyvin ja liittää mallit omaan suorittamiseen. Tiimi on saatu kasaan ja seuraavaksi päätetään vastuu rooleihin henkilöt. Ensimmäisen johtajuuden paikka on avoinna! Rohkeat ja usein extrovertit ovat heti ottamassa paikkaa vastaan. Ensimmäinen tiimiyhteinen projekti on tullut, mutta kuka haluaa olla projektipäällikkö. Kuka haluaa mennä esille? 

Yhteisölliset tapahtumat kuten Kickstart antavat perspektiiviä, miten esiintyä. Esiintyminen on tärkeä osa johtajuutta. Johtajan pitää olla esillä Tiimiakatemialla. Omat jännittävät kokemukset puhua koko yhteisön edessä lavalla on kasvattanut itsevarmuuttani valtavasti esiintymisestä ja omasta toiminnastani. Olemalla osana vastuussa Tiimiakatemian kehitysprosessissa, eli esiintyä talo yhtenä päällikkönä aiheuttaa painetta luonnollisesti. Onneksi Timantitkin syntyy luonnossa paineen alla ajan kanssa. 

Kansainvälisyystiimissä olen oppinut, kuinka oman tiimin johtaminen voi olla mutkikasta aika ajoin. Kirjassa puhuttiin pientenkohtaamisten tärkeydestä ja havahduin. Pienten kohtaamisten tärkeys on yksi kulmakivi, miten tiiminrakenteet pysyvät kasassa. Olen huomannut tämän ja panostanut siihen oman “valtakauteni” aikana. Kun tiimin rakenteet rakoilee ei myöskään onnistuta. Johtaja johtaa tiimiä, mutta tiimi rakentaa onnistumisen! Tiimin menestyksessä kyseessä on tiimin oppiminen.  

Tiimiakatemialla on lukuisia tapoja oppia johtajuudesta, mutta tärkeintä on harjoitella sitä käytännössä. Voit tavata yritysjohtajia asiakastapaamisilla tai vaikka superakatemialaisia. Lukemalla kirjan johtajuudesta, on yksi tapa oppia johtamisen konseptista. Kun opettelen johtajuutta, mietin myös omaa henkistä kasvua. 

Voisiko johtajalla olla opittavaa käsityöläismestarilta? 

Kirjassa puhuttiin samasta vertaiskuvasta, miten käsityöläismestarin eetos on hyvä ja siitä kannattaisi ottaa mallia johtajuuteen. Eetos on Kreikasta peräisin oleva termi, joka tarkoittaa vakiintunutta paikkaa, tapaa ja moraalista luonnetta. Käsityöläismestarin tinkimättömästä intohimosta muotoon, laatuun ja kauneuteen on verrannollinen johtajuuteen. Mestarijohtajan intohimo on hyvä johtamisenmuoto, laadukas rakenne johtamisessa ja kauniisti yhteen toimiva tiimi. Johtaja on varmasti tyytyväinen omista taidoista johtajana, kun hän johtaa laadukkaasti ja inklusiivisesti. Taiteessa käsityöläinen haluaa tehdä teoksensa hyvin ja laadukkaasti sama pätee johtajaan. Kumpikaan rooli ei tee työtään hyvin pelkästään rahan takia. Käsityöläismestarin eetos oli kirjan paras vertaiskuvallinen johtamisen tyyli. Aloittava käsityöläinen oppii ainoastaan tekemään töistään parempia jatkuvien toistojen avulla. Matka mestariksi on pitkä ja vaikea, mutta kehittymisprosessi alkaa jo ensimmäisten savitöiden teossa. 

Päätelmä 

Olen pohtinut, minkälainen olen itse johtotehtävissä. Kokemukseni johtamisesta on alkanut 16-vuotiaana nuorten valmentajana liikuntaharrastuksessa. Johtajan vastuun ymmärtäminen on lähtenyt kasvamaan niistä päivistä lähtien. Olen katsonut aina ylöspäin valmentajaani tai henkilöitä, keissä näen hyviä johtamisen piirteitä. Opin kuinka hyödyllistä on analysoida toisen johtamista ja ottaa parhaimmat piirteet hänen johtamisestansa omaan johtamisen malliin. Haluan olla mahdollisimman hyvä johtaja johdettaville ja kaikki tämä lähtee itsestäni. Kehityksen myötä oppii vuorovaikutustaitoja ja sosiaalista älykkyyttä. Toteutan johtamistani luottamuksella, diversiteetillä, inklusiivisesti huumorilla. Kirja avasi silmiäni ja sai minut vielä enemmän miettimään, kuinka olla hyvä johtaja ja miten jakaa oppeja eteenpäin. Tulevaisuudessa tähtäimessä on yritysjohtajuus.  

Polku johtajuuteen

You May Also Like…

Sinisen meren strategia

Valitsin tämän kirjan reflektoitavaksi seuraavana, sillä se on ollut paljon keskusteluissa Tiimiakatemialla. Sinisen...

Kohderyhmän merkitys

Copywriting oli itselleni ennen tätä hetkeä lähes täysin uusi käsite. Siitä tuli ensimmäisenä mieleen jonkinlainen...

21 oppia maailman tilasta

Mitä minun tulisi tietää, että ymmärtäisin maailman tilanteesta paremmin vai olisiko parempi, etten tietäisi? Yuval...

1 Kommentti

Lähetä kommentti