Johtajuus

Kirjoittaja: Milja Ikonen

8 joulukuun, 2023

Lähdeteos: Johtajuus

Lähdeteoksen kirjoittaja: Matti Alaluhta

Teoriapisteet: 2

Johtajuus – Matti Alaluhta 

Luin kirjan Johtajuus – Matti Alaluhdalta, koska koen, että johtajuuden kirjoja ei voi olla koskaan liikaa ja se on sellainen aihe, joka koskettaa meitä kaikkia tiimiyrittäjinä. Johtajuus kiinnostaa minua, mutta se on minulle vielä vieraan tuntoinen aihe, joten haluan oppia siitä lisää. Alaluhdan kirja kertoo, millaista oli johtaa Nokiaa sekä Konetta elämänkertomuksena. Olisin kaivannut enemmän konkreettista tietoa johtajuuden opeista. Elämän kertomus oli kuitenkin mielenkiintoinen, mutta ei ehkä niin antoisa teorian pohjalta, kuin olisin toivonut.  

Millainen on hyvä johtaja? 

Vastuunotto, kuunteleminen, ymmärtäminen, yhdessä tekeminen, hyvinvointi, lista voisi jatkua loputtomiin, kuten se millainen on huono johtaja.  

Näitä asioita sivuttiin kirjassa todella lyhyesti ja olisin halunnut kuulla näistä taidoista vielä enemmän, jotta olisi helpompaa hahmottaa ja ymmärtää näitä avaintaitoja. Nämä taidot tulivat ehkä enemmänkin vain kertauksena itselleni, enkä aio niistä kirjoittaa kovin pitkästi ainakaan.  

Kirjasta kuitenkin tärkeäksi asiaksi hyvänä johtajana nousi se, kuinka tärkeää ymmärrys suhteessa työntekijöihin sekä asiakkaisiin on. Asiakasymmärrys on avainasemassa siihen, mitä asiakas todella tarvitsee, jotta voit antaa hyvää palvelua, sinun täytyy ymmärtää asiakkaan tarpeet. Kirjassa sanotaan, että asiakasymmärrystä voi kasvattaa yksinkertaisesti sillä, että vietät aikaa asiakkaasi kanssa. Sama pätee mielestäni ymmärryksen suhteessa työntekijään. Täytyy siis tunnistaa ja oppia tuntemaan alaisensa, jotta voi saada maksimaalisen hyödyn puolin ja toisin, kun työntekijät viihtyvät työssään ja voivat hyvin, he saavat paljon enemmän aikaan. On tärkeää kannustaa ja tukea työntekijöitä, jotta yhteinen sävel yhdessä tekemisen intoon löytyy.  

Olen aiemmissa työpaikoissani kokenut hyvää sekä huonoa johtajuutta, ja sillä on ollut iso merkitys siihen, millaisia piirteitä ja ominaisuuksia arvostan johtajuudessa/ johtajassa. Tiedän ainakin sen, millainen johtaja en halua olla ja sen millainen haluaisin olla tai millaisia piirteitä ainakin haluaisin johtajana. Haluan panostaa juuri näihin avainasemissa oleviin taitoihin, joilla on suurin merkitys johtajuudessa. Jos minusta joskus tulee johtaja, haluan olla moderni johtaja, joka haluaa oppia joka päivä jotain uutta, koska johtajana ei voi jämähtää paikoilleen tai kangistua samoihin kaavoihin. Tiedän kuitenkin sen, että minä ja johtajuus ei välttämättä olisi kovin toimiva kombo, sillä olen niin hyvätahtoinen sekä kokematon. En kuitenkaan sano, etten haluaisi olle johtaja. Näen itsessäni niin heikkouksia, kuin vahvuuksia johtajana ja se tuntuu sen vuoksi tosi ristiriitaiselta, että on vaikea kuvitella itseään sellaiseen rooliin.  

Toivoisin, että olisin viimeistään kolmantena vuotena valmis ottamaan tiimissämme Bluumissa jonkun vastuuroolin jory:ssa. En vielä tiedä mikä rooli se olisi, mutta haluaisin kokeilla sitä, sillä akatemian aikaan tämä olisi oiva tilaisuus oppia johtajuutta. Johtajuus ajatuksena jännittää minua, sillä tuntuu että siinä on iso rooli olla vastuussa koko projektista tai tiimistä, vaikka tiedän, että johtajuus ei ole niin mustavalkoista, eikä se ole pelkästään yksin suorittamista.  

Haluan nostaa kirjasta sen millaisena mahdollisuutena vaikeat tilanteet pitäisi nähdä, koska kainostelen sitä, että joutuisin johonkin ristiriitatilanteeseen tai sellaiseen tilanteeseen, jossa olen pettänyt tiimini, vaikka tiedän ettei sitä ei pitäisi pelätä. Vaikeiden tilanteiden näkeminen mahdollisuutena johtajana on tärkeää. Vaikeat tilanteet vaativat positiivista asennetta sekä luovuutta ja kykyä nähdä tilanne kokonaisuutena.  

Johtajan roolissa on tärkeää toimia avoimesti, koska päätöksen teko on välttämätöntä johtajan roolissa. Vaikean tilanteen voi nähdä oppimiskokemuksena, sillä siten voi kehittää itseään sekä yritystä. On tärkeää nähdä vaikean tilanteen mahdollisuudet, vaikka se ei aina olisikaan niin helppoa. Johtajana täytyy olla avoin muuttuville tekijöille sekä uusille ehdotuksille ja löytää sopiva ratkaisu ongelmalle. Avoimuus voi jokseenkin olla vaikeaa, jos vaikea asia koskettaa yrityksen epäkohtia.  

Vaikka johtajan täytyy osata ennakoida ja reagoida nopeasti, on tärkeää, ettei päätöksiä tehdä yksin tai hätiköidysti. Monesti vaikeat tilanteet vaativat harkitsemista ennen kuin niihin voi reagoida. Täytyy siis nähdä pidemmän ajan vaikutus. Vaikeat tilanteet ovat usein vain väliaikaisia ja niiden ratkaiseminen usein johtaa vahvempaan ja kehittyneempään toimintaan. Meillä Bluumissa on ollut tilanteita, joissa on täytynyt olla pitkäjänteinen ja tehdä päätöksiä ja ehdotuksia harkiten. Olemme olleet tiimissämme avoimia vaikeista tilanteista ja yrittäneet yhdessä keksiä niihin ratkaisuja, joista loppu peleissä jorymme on päättänyt konkreettisesti siitä, miten lähdemme jatkamaan. Jory tuo esittämänsä ehdotukset avoimesti muun tiimin tietoon ja sitoudumme niihin yhdessä.  

Avoin ja rehellinen kommunikointi on välillä ollut vaikeaa, sillä tiimimme on kokenut kolhuja viime aikoina ja tilanteisiin ei ole voinut reagoida kovin nopeasti. Vaikeat tilanteet ovat on kuitenkin lähentänyt meitä tiiminä ja siinä huomaa meidän tiimin kehityksen ja luottamuksen kasvun.  

You May Also Like…

Sinisen meren strategia

Valitsin tämän kirjan reflektoitavaksi seuraavana, sillä se on ollut paljon keskusteluissa Tiimiakatemialla. Sinisen...

Kohderyhmän merkitys

Copywriting oli itselleni ennen tätä hetkeä lähes täysin uusi käsite. Siitä tuli ensimmäisenä mieleen jonkinlainen...

21 oppia maailman tilasta

Mitä minun tulisi tietää, että ymmärtäisin maailman tilanteesta paremmin vai olisiko parempi, etten tietäisi? Yuval...

0 kommenttia

Lähetä kommentti