Johda tunteita -menesty työelämässä

Kirjoittaja: Susanna Soini

26 tammikuun, 2021

Lähdeteos:

Lähdeteoksen kirjoittaja:

Teoriapisteet:

Johda tunteita- menestys työelämässä on Camilla Tuomisen kirjottama kirja, missä kuvaillaan miten johtaa viisaasti niin itseä kuin muita ympärillä olevia tekoälyn maailmassa.

Haluan listat alle kirjasta esiin nousseita ja itselle tärkeitä kohtia. Reflektioni olkoon ajatuksenvirtaa, joten koittakaa pysyä perässä.

Mikään ei voi muuttua ennekuin ääneen sanomaton sanotaan ääneen

Miten suhtaudut elämään. Miten pohdit omaa toimintaa? Miten suhtaudut erilaisiin tilanteisin?

Mitä tapahtuu jos emme johda tunteita?

Avoimuus ja haavoittuvuuden näyttäminen. Onko heikkous? Pidetäänkö vielä heikkoutena?

Tunteiden ymmärtäminen ja johtaminen ovat taitoja, jossa meistä jokainen voi oppia paremmaksi. Tämä on välttämätön metataito.

Tunteita ei voi poistaa, ne ovat läsnä jokaisessa tilanteessa, haluaisimmepa tai emme.  Koska näitä ei voi kytkeä pois päältä, pitää meidän opetella hallitsemaan niitä. Meidän pitää osata kääntää tunteet voimavaroiksi ja oppia hyötymään niistä. Tunteiden estäminen on joissain tilanteissa helppo ja väliaikainen takaportti. Teemme tätä liiankin paljon ja samalla kasvatamme sisäistä aikapommiamme. Ennen pitkään se räjähtää hermojen menetyksellä esimerkiksi kotona perheellemme. Näissä tilanteissa tunteet vetävät meitä turpaan 6-0.

Tunteiden hallinta, empatiakyky ja sosiaaliset taidot ovat välttämättömiä työssä menestymiselle.

Onko tunteet pahasta?

Tunteet ohjaavat ihmisiä. Ne kertovat mihin suuntaan meidän kannattaa lähteä ja mistä kannattaa pysyä erossa. Ne tuovat energiaa ja myös vievät sitä. Erilaisia tunteita tulee ja menee, ne kuuluvat elämään. Kun opitaan ymmärtämään tunteita, ymmärrät tunteiden ja tekojen välisiä yhteyksiä = Tunneäly.

Tunteet jaotellaan negatiivisiin ja positiivisiin. Opetellaan hyödyntämään positiivisia tunteita, jolloin pystymme kanavoimaan niistä tullutta energiaa ja ”douppaamaan” itseemme niitä.

Pettymyksen tunne nousee, kun odotukset ja todellisuus eivät kohtaa

”kipu + pohdinta = kasvu”

Tunteet ei aina ole tarkoituksenmukaisia, ne voivat olla myös mielemme vääristymiä tai liioittelua. Meidän on helpompi huomata negatiiviset kuin positiiviset tunteet, jolloin annamme päämme luoda pahan tilanteen tyhjästä.

Suurimpia itsensä johtamisen ongelmia on se, että emme ole tietoisia siitä, mitä tunnemme ja ajattelemme.

Tunteiden johtaminen pitää aloittaa itsestä.

Pahinta läsnäolon kadottamisessa on se, ettemme edes tajua kadottaneemme sitä.

90 % kommunikaatiosta on muuta kuin sanoja.

 

Tunnepurkaukset pystytään analysoimaan jälkikäteen vaikkapa näin:

  1. Hämmennys

Tiedostamme tilanteen

  1. Tunnista ja nimeä tunteet

Mieti mitä tunteita sillä hetkellä tunne. Onko se vihaa, pettymystä, surua vai iloa? Saadaan laajempi kuva, millaisista tunteista on kyse.

  1. Tietoisempi käytös seuraavalla kerralla

Kun tiedostamme mikä tunne on kyseessä, osaamme luonteisesti yleensä edetä asiassa. Miksi työ tekee minut ahdistuneeksi? Kiire? Onko työtä liikaa? Onko reaktiomme asianmukainen?

  1. Myönnä ja opi tunteesta ja ymmärrä yhteydet

Kun seuraavan kerran samantyyppinen tilanne tulee esille, osaamme suhtautua siihen jo eri tavalla sekä ymmärtämään yhteyden tunteenpurkaukselle.

 

 

Alla käytännön vinkkejä tunteiden johtamiselle, mitkä vetosivat erityisesti minuun:

 

  1. Osoite sormella itseäsi

Mitä jos itse olen työpaikalla se, joka valittaa kaikesta? Olenko sokea omalle käytökselle? Mitä eleeni, sanani sekä ajatukseni viestittävät muille?

  1. Tunnista hallinnantunne

Onko niin sanotusti homma hanskassa vai hanskat hukassa? Voimme lisätä hallinnantunnetta elämäämme ilman ylikontrolointia ja tämän avulla saada paljon hyvää oloa lisääviä asioita elämäämme.

  1. Oma douping

Mieti mikä elämässä lisää hyviä fiiliksiä ja mikä taas huono fiiliksiä. Tunnista mistä saat energiaa ja mikä vie sinulta energiaa.

  1. Ole utelias

Ole utelias kaikesta: omista tunteista, toisten reaktioista sekä erilaisista tilanteista. Pidä tunteita oppimismahdollisuuksina!

  1. Tee näkymätön näkyväksi

Tuo tunteen näkyviksi ja konkreettisiksi sanomalla ne ääneen. Mitä enemmän piilottelet tunteita sitä, isommiksi möykyiksi ne kasvavat sisälläsi

  1. Tee oman elämän henkinen health-check

Mitä minulle kuuluu? Mikä ei enää palvele minua? Mikä tuottaa iloa ja mikä surua?

  1. Kysy itseltäsi: Voinko tehdä asialle jotain vai pitääkö minun hyväksyä se lähtökohdaksi?

Tilanteen hyväksyminen rauhoittaa ja suuntaa energiaa ratkaisuihin ei niissä märehtimiseen. Joskus on vain hyvä hyväksyä tilanteita, mitä et voi muuttaa vaikka haluaisit.

 

Kirja pisti miettimään omia tunteita ja niiden hallintaa töissä, kotona sekä vapaa-ajalla. Osaanko johtaa omia tunteita ja tiedostaa niiden olemassaolon? Ainakin tämän kirjan luettu paremmin.

 

”Tunteiden aallokko voi aluksi pelottaa, mutta kun tunteita oppii ymmärtämään, niiden voimalla voi oppia surffaamaan nauttien”

You May Also Like…

21 oppia maailman tilasta

Mitä minun tulisi tietää, että ymmärtäisin maailman tilanteesta paremmin vai olisiko parempi, etten tietäisi? Yuval...

21 oppituntia maailman tilasta

Mitä Suomessa ja maailmalla tapahtuu juuri nyt? Mitä toivomme tulevaisuudeltamme? Mitä haluamme oppia ja opettaa...

Strategiakirja 25 työkalua

Strategiatyö on yksi johtamisen tärkeimmistä työkaluista, ilman sitä oikeastaan missään ei ole mitään järkeä. Johonkin...

0 kommenttia

Lähetä kommentti