Joharin ikkuna

Kirjoittaja: Iida Riipinen

6 joulukuun, 2022

Lähdeteos: Joharin Ikkuna

Lähdeteoksen kirjoittaja: Iida Riipinen

Teoriapisteet: 1

Pidimme tiimimme kanssa treenit joharin ikkunasta. Treenissä käytimme valmista adjektiivilistaa, jota täydensimme alkuun. Sen jälkeen jokainen valitsi ensin itselleen viisi adjektiivia, jotka parhaiten koki kuvaavan itseään. Tämän jälkeen käytimme työkaluna padlettia ja täytimme jokaisesta tiimiläisestä vuorollaan viisi eniten heitä kuvaavaa adjektiivia. Jokainen siis laittoi jokaiselle viisi adjektiivia. Treenin lopussa kävimme läpi näitä ikkunoita. Halukkailla oli mahdollisuus esittää kysymyksiä tarkentamaan, mitä jollakin adjektiivilla on tarkoitettu tai missä kyseinen piirre tulee ilmi.

Joharin ikkuna on nelikenttä työkalu, joka kuvaa henkilön ominaisuuksia. Ikkuna koostuu neljästä eri osasta:

  • Avoin: tiedän itse ja muut tietävät
  • Sokea: en tiedä itse, mutta muut tietävät
  • Kätketty: tiedän itse, mutta muut eivät tiedä
  • Tuntematon: en tiedä itse, eivätkä muutkaan tiedä

Avoin ja sokea alue liittyvät palautteen käsittelyyn. Kätketty ja Avoin alue liittyvät avoimuuden lisäämiseen. Tuntematon alue voi olla haastava tulkita. Toki sinne jäävät kaikki muut, jotka eivät sijoitu mihinkään muuhun osaan. On paljon piirteitä, joita en tunnista itsessäni eivätkä muutkaan näe niitä minussa.

En osaa sanoa, miten paikkaansa pitävä tämä ikkuna on tällä tavalla tehtynä. Adjektiivilista oli kuitenkin aika rajallinen ja huomasimme treenin edetessä, että vaikka täydensimme sitä yhdessä, niin siitä silti puuttui paljon vastakohtia ja muita yleisiä adjektiiveja. Sen lisäksi rajasimme adjektiivien valinnan vain viiteen. Jokaista kuvaa varmasti enemmän, kuin viisi adjektiivia. Siksi otanta saattoi jäädä aika suppeaksi. Toisaalta rajaus saattoi tarkentaa valintoja, kun piti valita viisi eniten kuvaavaa adjektiivia. Omassa mielessäni kävi treenin lopussa se, että valitsivatko kaikki todella eniten toisia ihmisiä kuvaavia adjektiivia kaikkien kohdalla vai onko jollain jäänyt jokin palaute sanomatta ja purkautuiko se jollain tavalla tässä muodossa ulos ja miten paljon tämän mahdollisuus vääristää ”tuloksia”.

Oma ikkunani näytti tältä:

Avoin

innostuva hyväntahtoinen
Sokea

monipuolinen, luotettava, mietteliäs, vaativa, aikaansaava, empaattinen, sopeutuva, spontaani, rauhallinen, järjestelmällinen, aito, itsepäinen  

älykäs, itsevarma, kireä, suorapuheinen, päällepäsmäri, idealistinen, luova, leikittelevä, tutkivainen, hassu, fiksu, bisnesmäinen, nokkela, rohkea, tarmokas, iloinen
Kätketty

kärsivällinen äkkipikainen
välittävä
Tuntematon

Sokealla alueella olevat kursivoidut adjektiivit ovat sellaisia, jotka tunnistan vahvasti itsessäni ja jotka olisin voinut myös itse valita. Noin puolet oli kuitenkin sellaisia, joita en olisi itse valinnut kuvaamaan itseäni, eli sokeita kohtiani. Seassa on paljon hyvää mieltä tuottavia adjektiiveja, mutta myös muutama kysymyksiä herättävä. Onko yksi vaikuttavimmista piirteistäni jonkun/joidenkin mielestä todella päällepäsmäröinti? Toki tunnistan satunnaisia tilanteita, jolloin saatan aika voimakkaasti tuoda oman mielipiteen esille ja pitäytyäkin siinä ja varsinkin stressaavassa tilanteessa paine voi tehdä minusta hieman määräilevän. Onko se silti oikeasti noin vaikuttava piirre minussa, että minua ajatellessa tämä on yksi ensimmäisenä mieleen tuleva? Heräsi paljon ajatuksia ja olisi mukava kuulla tilanteista ja pyrkiä itse tunnistamaan niitä!

Totesin meidän Län-koulutusohjelman viimeisellä kerralla motorolaa tehdessä mitä opin, että olen luova. Tämä jotenkin herkistää jopa itseäni hieman, sillä tunne oli aika kokonaisvaltainen. Akatemialle tullessa muistan kirjoittaneeni oppimissopimukseen, etten koe olevani luova juuri ollenkaan. Ja akatemian edetessä oppimissopimuksissa on lukenut, että alan pikkuhiljaa päästä kiinni siihen uskoon, että hei sitä luovuutta saattaa löytyäkin. Mutta nyt tämän syksyn aikana tapahtui jokin rajanylitys ja koen aidosti itseni luovaksi ihmiseksi. Tämä termi löytyi myös sokealta alueelta joharin ikkunastani. Ihana, että se näkyy myös muille, vaikka muut ovatkin sen ehkä huomanneet aikaisemmin, kuin minä itse.

On myös lämmittävää huomata, että ulospäin vaikutan itsevarmalta ihmiseltä. Paikoin sitä olenkin, mutta henkilökohtaisesti olen todella epävarma. Epävarma voisi löytyä omalta kätketyltä alueeltani. Olen itseäni kohtaan hyvin vähättelevä usein ja koen epävarmuutta tekemisestäni. En uskalla olla liian varma mistään, ettei paskan osuessa tuulettimeen tuntuisi niin pahalta. Varsinkin syksyn aikana lisääntyneet itsetunto-ongelmat ovat myös lisänneet osaltaan epävarmuutta. Kätken paljon esimerkiksi häpeän tunteita ja koen kiusallisena myöntää epävarmuuksiani tai itsetunto-ongelmieni kohteita, koska pelkään niiden ääneen sanomisen saavan muutkin kiinnittämään huomion minussa juuri niihin kaiken hyvän sijaan. Odotan sitä hetkeä, jolloin koen samanlaisen tunteen itsevarmuuden kanssa, mitä koin tänä syksynä luovuuden kanssa.

On hauska, että laitoin omaan kätkettyyn laatikkooni äkkipikaisen ja kärsivällisen. Olen molempia. Jaksan odottaa kärsivällisesti, enkä varsinaisesti menetä hermojani helposti ihmisten kanssa työskennellessä. Ehkä nyt olen lähentynyt tiiminkin kanssa sen verran, että välillä minultakin meinaa hermot mennä. Oli todella avartavaa kuulla, miten oma olemukseni oli vaikuttanut muihin meidän yhdessä synnytyksessä tänä syksynä. Äkkipikaisuuteni tulee ehkä ilmi erikoisemmissa tilanteissa. Usein siihen liittyy oma äitini, jonka kanssa välillä kiihdyn nollasta sataan alle sekunnissa. Käsityöt, kuten neulominen, ovat myös yksi äkkipikaisuuteni herättävä elementti. Ja myös yksi liekit silmiin saava hetki on sellainen, kun joku pyytää minua tekemään jotain, jota olen jo tai jota olin jo menossa tekemään. Nämä nyt muutamana esimerkkinä.

Sokealla alueellani oli paljon adjektiiveja, joista olen ylpeä, että ne välittyvät muille. Osa niistä on sellaisia, joita haluaisin olla, mutta olen epävarma niiden toteutumisesta. Siksi on kiva nähdä, että joku näkee minut siten. Olisi tosi mielenkiintoinen tehdä tämä joharin ikkuna esimerkiksi siten, että kaikki adjektiivit listalta sijoitetaan johonkin sarakkeeseen ja tulkita ikkunaa sen jälkeen. Se antaisi varmasti vielä enemmän pohdittavaa, jos listalta valitaan kaikki adjektiivit, jotka minua kuvaavat. Silloin tuntematonkin alue saa jonkin merkityksen itseni tutkimisessa.

You May Also Like…

Kohderyhmän merkitys

Copywriting oli itselleni ennen tätä hetkeä lähes täysin uusi käsite. Siitä tuli ensimmäisenä mieleen jonkinlainen...

21 oppia maailman tilasta

Mitä minun tulisi tietää, että ymmärtäisin maailman tilanteesta paremmin vai olisiko parempi, etten tietäisi? Yuval...

21 oppituntia maailman tilasta

Mitä Suomessa ja maailmalla tapahtuu juuri nyt? Mitä toivomme tulevaisuudeltamme? Mitä haluamme oppia ja opettaa...

0 kommenttia

Lähetä kommentti