Jatkuva uudistuminen: Luovuuden ja innovatiivisuuden johtaminen 

Kirjoittaja: Karim Oussihl

1 helmikuun, 2023

Lähdeteos: Jatkuva uudistuminen: Luovuuden ja innovatiivisuuden johtaminen

Lähdeteoksen kirjoittaja: Pentti Sydänmaanlakka

Teoriapisteet: 3

Johdanto 

Luin tämän kirjan kun on alkanut kiinnostaa innovaatio prosessi. LÄN on varmaan toiminut sytykkeenä tähän. Minua on alkanut kiinnostaa teoria ja miten ideat syntyvät ja miten asioiden kehittymiseen kannattaa suhtautua. Kirja lisäsi kiinnostusta luovan- ja innovaatioprosessin perusteoriaan. Opin kirjasta paljon ja se on todennäköisesti hyödyksi minulle projektien alkuunviemisessä. 

Luova prosessi 

Luovaa prosessia kuvataan yleensä neljällä vaiheella: 

  • ongelman löytäminen 
  • inkubaatio eli hautomisvaihe 
  • oivallus ja 
  • ratkaisun testaaminen ja käytäntöön soveltaminen 

Ongelman löytäminen tai määrittely on ehkä tärkein vaihe. Kirjassa mainittiin Einsteinin lainaus. Jossa häneltä kysyttiin miten käyttäisi tunnin jos se olisi aika mikä hänellä olisi pelastaa maailma. Hän käyttäisi 55 minuuttia ongelman määrittelyyn ja viisi minuuttia sen ratkaisemiseen. Tämä herätteliä minua tosi paljon. Luovassa prosessissa ei kannata kiirehtiä ja oikean asian ratkaiseminen on tärkeää, että ei lähdetä sivuraitelle. Olen koittanut sparrailla tiimiläisiä kun he ovat miettineet projektin alkua, että mitä he oikeasti ratkaisevat. Kun tämä on selvillä on helpompi lähteä eteenpäin. Valmentajamme Janne on mielestäni koittanut sparrailla tässä meitäkin Esimerkiksi piinapäivä projektin alussa hän kyseli tuskallisenkin pitkään, että mikä on piinapäivien tarkoitus. Sitten kun se selkeni oli helpompi lähteä miettimään raameja tapahtuman järjestämiselle, kun oli selvillä tarkoitus, miksi tätä tehdään. 

Hautomisvaihe eli ideointi on yleensä se hauska vaihe. SIlloin heitellään ideoita ja sitten kun pyörä lähtee pyörimään niin se on hauskaa. LÄN:illä meillä oli harjoitus jossa oli kolme vaihetta. Ensimmäisessä mietittiin ongelma mitä ratkotaan. Toisessa mietittiin miten ratkaisisimme sen jos kaikki olisi mahdollista. Kolmannessa konseptointiin miten se olisi realistista toteuttaa. Toinen vaihe oli uskomaton ja miten paljon ideoita siitä tuli ja miten paljon se toi kolmanteen vaiheeseen toteuttamis kelpoisia ideoita mitä ei varmasti olisi muuten mietitty. Tässäkin tehtävässä parhaiten suoriutuivat ryhmät, jotka olivat määrittäneet ongelmansa parhaiten ja luottivat prosessiin. Tämä on varmaan yksi syy, miksi ongelman määrittäminen resonoi itselleni isoimpana oivalluksena tästä kirjasta. Oivallus eli idean löytäminen, heureka, miksi sitä sanookaan, on varmasti helpointa kun on ongelman määrittely tehty huolella. Vaikka ideoita on läjä päin on vaikeaa valita toimivinta, kun kaikki ei ole samalla sivulla mihin etsii ratkaisuja. 

Otin kirjasta havainnollistavan kuvan luovasta prosessista. Tässä on käytetty yli kolmas osa ajasta tehtävän määrittelyyn ja yksi vaihe on pyhitetty ideoiden luomiseen. Se kertoo hyvin mielestäni ongelman määrittelyn ja ideoinnin määrän suhteesta toisiinsa. 

Synnytys 

Jatkan nyt tätä reflektion kirjoittamista ja välissä meillä on ollut synnytys. Alku oli hidas kun kiteytyimme toimeksiantoa. Toimeksi antona oli löytää keinot tavoittaa verkkokauppa asiakas segmenttejä. Minusta meillä meni hyvin tiedon etsiminen, vaikkakin niin kuin aina synnytyksissä aikaa ei ollut tarpeeksi. On haastava saada hyvää otantaa mistään vain kolmessa tunnissa. Soitimme lyhyitä haastatteluja verkkokauppoja pitäviin toimijoihin. Luulen, että se oli todella hyvä tiedonkeruu, mutta ei ehditty saada niitä tarpeeksi (viisi). Näitä olisi pitänyt olla ainakin kaksikertaa enemmän, että oltaisiin voitu havainnolistaa paremmin yhteisiä tekijöitä joilla heidät tavoittaa. 

Luulen, että isoin juttu mikä meni mönkään oli inkubaatio. Toimeksiantaja oli toivonut ideoita jossa sai olla pilkesilmäkulmassa, eikä perus some kamppaniaa. Meillä oli haastetta saada laadukkaita ideoita ja ensimmäisen ideointikierroksen jälkeen valikoimme parhaat joita lähdimme jalostamaan. Luulen, että olisimme tarvinneet toisen kierroksen, jotta olisimme saanut isompaa volyymia ja olisimme voineet keksiä hyviä ideoita vanhojen jo valmiiksi hyvien pohjalta. 

Luovaprosessi on vaikea mahduttaa kahdeksan tunnin päivään. Työ on intensiivistä ja päivä sisältää montaa erinlaista työtä, suorittavaa, ajatus ja luovaa työtä. Tehtävän parissa työskentelee myös monta yksilöä, joiden paras ajankohta tietynlaiseen työskentelyyn vaihtelee henkilökohtaisesti ja varmasti myös päiväkohtaisesti. Kaikki varmasti painivat näitten samojen haasteiden parissa. Vireystilan pitäminen oli meille päivänkokonaisuudessa isoin haaste. Minusta tuntuu, että pitkästä aikaa oleva synnyttys toi työhön vakavuutta ja kireyttä joka ei edes auttanut meidän innovaatio prosessia. Meiltä puuttui hauskuus ja me ei päästy missään vaiheessa flow tilaan.  

Oikeastaan nyt reflektoidessani tajusin, että meidän olisi pitänyt muistuttaa miten pääsemme flow tilaan. Se on tila kun ajan taju katoaa ja työ on luontevaa ja se tulee kun työn haastellisuus ja oma osaaminen on tasapainossa. En tiedä, paljon tämä olisi auttanut, mutta oltaisiin tarvittu koko tiiminä muistutus siitä, minkälainen ilmapiiri halutaan jotta tuotettaisiin mahdollisimman paljon ideoita. Siihen oltaisiin tarvittu enemmän hauskuutta ja avoimuutta. Jäi sellainen fillisi, että oltiin suorittamassa pakollista haastetta alta pois, kuin oltu luomassa jotain uutta ja mielekästä meille ja asiakkaalle. 

Luovuustyylit 

Kirjassa on jaettu yksilöt luovuustyyleihin. Tämä resonoi, koska LÄN:illä pohdimme paljon luovuutta ja mitä se on. Siellä opin, että kaikki ovat luovia ja luovuus ei määrity taiteeseen vaan luovuus on juurikin ongelmiin ratkaisujen keksimistä. Nämä luovuustyylit tulevat kun on jaettu todellisuuden tarkastelu neljään näkökulmaan. 

  • Pragmaatismi, korostuu käytännöllisyys, empirismi ja yksilöllisyys 
  • Rationalismi, nojaa logiikkaan, objektiivisuuteen ja tietoon 
  • Humanismi, korostuu tunteet, intuitio ja yhteisöllisyys 
  • Holismi, jossa tarkastallennaan kokonaisuutta jossa kaikki vaikuttaa kaikkeen 

Tässä kuvassa näkyy miten näiden toimintafilosofioiden peruusteella on jaettu luovuustyylit. Huomaan itsestäni, että en ole usein se aluillepanija, mutta sytyn välillä muiden ideoista ja se saa ajatusvirran syttymään.  

Lopetus 

Opin kirjasta paljon ja tämä sai minut innostumaan luovan- ja innovaatioprosessin teoriasta. On hyvä muistaa, että kaikista löytyy se luova puoli ja oma rooli innovaatioprosessin aikana. Prosessi on todella kokonaisvaltainen eikä vain perustu ideoimiselle. Tärkeimpänä oppina kirjasta sain ongelman kiteytyksen tärkeyden ja miten iso osa se on koko innovaatioprosessia. 

You May Also Like…

Kohderyhmän merkitys

Copywriting oli itselleni ennen tätä hetkeä lähes täysin uusi käsite. Siitä tuli ensimmäisenä mieleen jonkinlainen...

21 oppia maailman tilasta

Mitä minun tulisi tietää, että ymmärtäisin maailman tilanteesta paremmin vai olisiko parempi, etten tietäisi? Yuval...

21 oppituntia maailman tilasta

Mitä Suomessa ja maailmalla tapahtuu juuri nyt? Mitä toivomme tulevaisuudeltamme? Mitä haluamme oppia ja opettaa...

0 kommenttia

Lähetä kommentti