Ihmisiä johdetaan tunteilla – Sudenpentujen käsikirja esimiehille

Kirjoittaja: Antti Silanterä

22 syyskuun, 2023

Lähdeteos: Sudenpentujen käsikirja esimiehille

Lähdeteoksen kirjoittaja: Pia-Christina Roth, Jari Saarenpää

Teoriapisteet: 0

Sudenpentujen käsikirja esimiehille on hyvä työkalu, kun lähdet johtamaan projektia uusien ihmisten kanssa. Pitkän linjan partiolaisena myös ajatus käsikirja tyylisestä toteutuksesta kiinnosti ja siksi valitsin syksyn ensimmäiseksi kirjaksi Pia-Christina Rothin ja Jari Saarenpään kirjoittaman toimintaoppaan jokaiselle työelämässä toimivalle johtajalle. Kirjassa käydään läpi johtamisoppeja sosiaalisten tunteiden kautta. Suosittelen kirjaa jokaiselle, joka astuu ensimmäistä kertaa johtajan asemaan ja saa ihmisiä johdettavaksi. 

Kirjan opit pohjautuvat pitkälti henkiseen puoleen. Hyvältä esihenkilöltä vaaditaan tietotaidon ja käytännön osaamisen lisäksi valtavasti tunneälykkyyttä. Hyvä johtaja tuntee ja osaa tunnistaa erilaiset tilanteet ja niihin liittyvät tunnereaktiot. Ihminen on tunteella ja sosiaalisilla taidoilla johdettava eläin. Kirjassa tuodaan esille viisi tärkeintä tunnetta, jotka ovat: psykologisen perusturvallisuuden tunne, arvostetuksi tulemisen tunne, yhteenkuuluvuuden tunne, vaikuttamisen tunne ja reiluuden tunne. Tiimiakatemialla erilaisissa projekteissa ja akatemian arjessa kohtaamme jatkuvasti näitä teemoja. Tiimiyrittäjien yhteisössä yksilöt saavat muun muassa yhteenkuuluvuuden – ja vaikuttamisen tunteita. 

Akatemialla jokainen tiimi on muodostettu erilaisista ihmisistä mahdollisimman monipuoliseksi kokonaisuudeksi. Kirjassa tuotiin esille jo erittäin tärkeä pointti tiimin rakenteesta: ”Erilaiset ihmiset tiimissä tuo uusia out of the box ajatuksia”. Tätä nimenomaan halutaan hakea myös tiimiyrityksissä. Monipuolista ja erilaista ajattelua. Jos joku ihminen on johtajan mielestä ärsyttävä, voi hän luultavasti myös ajatella hyvin eri tavalla asioista ja täten noudattaa edellä mainittua ajatusmallia. Jotta ihmiset uskaltavat ajatella ja sanoa asioita ääneen, on tärkeää luoda tiimille vahva luottamus ja rakentaa psykologisen turvallisuuden tunnetta. Aina kun lähtee mukaan uuteen projektiin, on alussa vaikeampi tuoda villitkin ideat esille. Hyvä johtaja pystyy rakentaa puitteet luottamukselle mahdollisimman alussa projektia. Tosiinsa luottava tiimi hehkuu myös yhteenkuuluvuutta. Jokaisella on tiimissä tärkeä paikka. Kirjassa verrataan tiimiä palapeliin. Ilman yhtä palaa ei palapeli ole valmis. Palat voivat olla erilaisia, eri kokoisia, värisiä tai eri muotoisia. Kaikki kuitenkin yhtä tärkeitä ja jokaista tarvitaan, jotta lopputulos saavutetaan. Käsikirjaan on koottu monipuolisesti paljon hyviä vertauskuvia, jotka ovat tarkemmin tarkasteltuna aika nerokkaita. 

Ilman vuorovaikutustaitoja ei Tiimiakatemiasta tulisi mitään. Jokaiselta yksilöltä tarvitaan hyviä vuorovaikutustaitoja, jotta yhteinen arki, projektit ja oppiminen edistyy. Tärkein vuorovaikutustaito on kirjan mukaan palautteen antaminen. Tätä harjoitellaan jatkuvasti myös meidän arjessamme, mutta siinä olisi jokaiselle tiimiyrittäjälle kehitystavoite. Vain rakentavan ja kannustavan palautteen avulle voimme kehittyä. Ja koska olemme oppimassa, jatkuvasti kehittymässä tarvitsemme myös jatkuvaa palautetta toisiltamme. Joskus palautteen antaminen edistää myös vaikuttamisen tunnetta, kun voimme kehittää huomaamme epäkohtaa. 

Kun viime kesänä johdin 10 hengen tiimiä Johtajatulet -partiotapahtuman tekniikkatiimissä mietin paljon, kuinka tätä voisi verrata tiimiakatemian maailmaan. Johtajana haluan olla tiimiläisten osaamista ja sen esille tuomista tukeva. Partiopesteissä yhteinen kannustin on oman osaamisen kehittäminen ja sen hyödyntäminen ehkä aivan uudella tasolla. Sanotaan, että partiossa pääset aina hieman isompiin saappaisiin kuin sen ulkopuolella siviilissä. Tästä johtamistyylistä kirja käytti nimeä palveleva johtajuus, joka mahdollistaa tekijöidensä tavoitteet niin projektin myötä, mutta myös henkilökohtaisesti. Arvostuksen tunnetta voi lisätä johdettavien osallistavuus. Lähdin jo varhaisessa vaiheessa tekniikan suunnittelun yhteydessä pohtimaan tulevien tekijöiden kanssa, kuinka asioita kannattaisi tehdä, mikä olisi mielekästä ja mitä he haluavat projektilta. Kun päätöksiä ja ideoita pallotellaan yhdessä, saadaan johdettavat eli tässä tapauksessa myös vuokralaitteiden loppukäyttäjät mukaan jo suunnitteluvaiheessa.  Kun johdettavilta kysyy, heitä aktivoi ja heille keksii mahdollisuuksia vaikuttaa tulevat he kuulluiksi ja kokevat myös tuovansa jotain pöytään. Ainakin omaa ammattitaitoaan ja onhan jokainen ylpeä siitä, kun pääsee mukaan vaikuttamaan. 

Yhteinen ja reilu kohtelu jokaiselle tiimin jäsenelle on tärkeää. Johtajalta se vaatii joskus aikaa, myös kiireen keskellä. Kirjassa mainitaan, että hyvän johtajan tulee antaa aikaansa myös kiireisenä. Tämä lisää psykologisen turvallisuuden tunnetta. Jokainen kokee saavansa johtajan aikaa ja täten tilanne on kaikille reilu ja yhteinen. Esimerkiksi harjoittelijoiden huomioiminen samalla tavalla työyhteisön osana on tärkeä etappi yhteenkuuluvuuden tunteen lisäämiseen. Yhteiset etuudet kaikille riippumatta asemasta tai työsuhteen muodosta ovat reiluutta lisääviä tekijöitä. Tämä lisää myös luottamusta. Myös esihenkilön on oltava luotettava. Jos esimerkiksi hyvästä työstä korotetaan palkkaa, tulee korotusperusteiden olla selkeät ja kaikille samat. Tämä on ehkä enemmän työmaailman ongelma kuin Tiimiakatemian, mutta sama koskee myös vapaaehtoisten palkitsemista. 

Kirja toi myös todella tärkeän huomion johtajan haavoittuvuudesta. Johtajatkin ovat ihmisiä ja siksi haavoittuvaisia. Kun mokaat, myönnä se. Ole reilu ja avoin, kerro tiimillesi totuus, ole aito ja läsnä. Tiimisi ymmärtää sinua, kun olet rehellinen. Tämä on hyvä nosto, jos miettii Tiimiakatemian esihenkilöasemassa olevia. Olivat he sitten päälliköitä, projektijohtajia tai vaikka tiimin johtoryhmää. Olemme oppimassa ja kaikki tekevät virheitä. Hyvä esihenkilö voi ottaa virheistään opiksi, mutta vain myöntämällä ja tunnistamalla virheensä. Hyvän tiimin tehtävä koulussa on myös tukea tässä ja sallia virheiden tekeminen. 

Loppuun haluan kiteyttää vielä mielipiteeni kirjasta. Jos haluat kevyen käsikirjan, valitse tämä. Jos haluat kattavat paketin työkaluja ihmisten johtamiseen, valitse tämä. Jos haluat oppia jotain uutta työyhteisöstä ja sen kehittämisestä valitse tämä. Kirja avasi monipuolisia näkökulmia erilaisiin vuorovaikutustilanteisiin työpaikalla. Voisin suositella kirjaa kaikille, ei vain esihenkilöasemassa oleville. Kirjan myötä jokainen yhteisön jäsen voi oppia uusia ajatusmalleja ja edistää parempaa työyhteisöä omilla toimillaan. 

You May Also Like…

Sinisen meren strategia

Valitsin tämän kirjan reflektoitavaksi seuraavana, sillä se on ollut paljon keskusteluissa Tiimiakatemialla. Sinisen...

Kohderyhmän merkitys

Copywriting oli itselleni ennen tätä hetkeä lähes täysin uusi käsite. Siitä tuli ensimmäisenä mieleen jonkinlainen...

21 oppia maailman tilasta

Mitä minun tulisi tietää, että ymmärtäisin maailman tilanteesta paremmin vai olisiko parempi, etten tietäisi? Yuval...

0 kommenttia

Lähetä kommentti