IDIOOTIT YMPÄRILLÄNI

Kirjoittaja: Alek Korpinen

8 joulukuun, 2020

Lähdeteos: Idiootit ympärilläni

Lähdeteoksen kirjoittaja: Thomas Erikson

Teoriapisteet: 2

Tämä kirja herätti minussa mielenkiintoa, kun useampi somessa seuraamani henkilö suositteli tämän lukemista. Otin kirjan itse heti kuunteluun ja aloin ymmärtämään miksi tämä herättää paljon puhetta ja näkyy useissa uutisotsikoissa. Tämä kirja auttaa sinua ymmärtämään muitten ihmisten käyttäytymistä ja tunnistamaan erilaisia luonteenpiirteitä.

Kirjan kirjoittaja Thomas Erikson on jakanut ihmiset neljään käyttäytymismalliin, jotka on jaettu värien perusteella: Punaiset, Siniset, Vihreät ja Keltaiset. Nämä värimallit perustuvat IPU-instituutin profiilianalyysiin. Jokainen ihminen ei ole vain keltainen tai punainen, vaan Thomas Eriksonin mukaan, jokaisessa ihmisessä on helposti kahta tai kolmea väriä, mutta ydinvärin huomaa helposti.

No mitäs ne tyypit sitten olivatkaan?

  1. Punainen: Kilpailuhenkinen, suora, kärsimätön, päättäväinen, voimakas, aikaansaava.
  2. Keltainen: Verbaalinen, innostunut, spontaani, ulospäinsuuntautunut, huono kuuntelija.
  3. Vihreä: Jääräpää, suorittava, ystävällinen, kuuntelija, kärsivällinen, hissukka.
  4. Sininen: Perfektionisti, looginen, etäinen, tarkkaileva, suunnitelmallinen, varovainen.

Miten tämä esiintyy tiimissämme?

Meillä on tiimissämme (Sawake) jokaiseen värityyppiin sopivia henkilöitä. Useasta tunnistaa sen, että ne ovat selkeästi vain yhtä väriä, mutta on myös niitä, joissa on sekaisin eri värejä. Tämä tuo hyvää tasapainoa tiimimme arkeen.

Meidän pitäisi puhua ja tuoda esille enemmän tiimimme sisällä kaikkien värityyppejä. Tämä auttaisi paljon toisiamme ymmärtämään erilaisia ihmisiä ja turhat konfliktit jäisivät vähemmälle.

Mitä kirja antoi minulle?

Kirjasta jäi isosti mieleen se, ettemme voi muuttaa itseämme täysin, mutta voimme oppia ymmärtämään ja ottamaan huomioon kaikenlaisia ihmisiä, olivatpa he minkälaisia tahansa. Kirjan kuunneltuani olen huomannut seuraavani ihmisten käyttäytymistä enemmän ja myöskin oppinut tuntemaan itsestäni omia väripiirteitä. Minussa on paljon vihreää ja välttelen keskusteluissa konflikteja ja ehkä olen liian suostuvainen ehdotuksiin sekä haluan miellyttää useasti kaikkia, vaikka se ei olisi mahdollista.

Käytännössä voisin hyödyntää kirjaa esimerkiksi, kun menen asiakastapaamiseen ja huomaisin, että kyseessä on punainen tyyppi, niin kertoisin asiani selkeästi ja nopeasti silloin olisimme parhaassa vuorovaikutuksessa. Tai jos taas vastaan tulisi selkeä sininen tyyppi, niin sopisin tämän kanssa selkeästi päivämäärät, paikat ja kellonajat tuleville tapaamisillemme. Kertoisin hänelle kaiken faktan mitä tiedän ja sanoisin hänelle palaavani seuraavana päivänä asiaan, kun olen selvittänyt kaikki tiedot. Päätöksen kanssa ei olisi niin kiire.

Uskon palaavani kirjaan tulevaisuudessa ja jopa tämän ostaminen itselleni olisi hyvä vaihtoehto. Suosittelen lukemaan/kuuntelemaan kirjan, jos et ole sitä vielä tehnyt!

Alek Korpinen

Sawake

You May Also Like…

Älykäs intuitio

Mikä on se mystinen työkalu, jota Oprah, Einstein, Elon Musk, Steve Jobs, Nikola Tesla ja lukuisat muut aikamme nerot...

Digiyrittäjän käsikirja

Digiyrittäjän käsikirja kertoo, kuinka kannattava konsulttiyritys perustetaan ja kasvatetaan. Digikonsultti voi tehdä...

Suojattu: Lisää liksaa

Salasanasuojattu

Katsoaksesi tätä suojattua sisältöä, kirjoita salasana alle:

0 kommenttia

Lähetä kommentti