Idiootit ympärilläni

Kirjoittaja: Jesse Takala

8 lokakuun, 2021

Lähdeteos: Idiootit ympärilläni

Lähdeteoksen kirjoittaja: Thomas Erikson

Teoriapisteet: 3

Thomas Erikson – Idiootit ympärilläni

Olen lukenut aiemmin kirjan Kehnot pomot ympärilläni ja ajattelin yleissivistyksen takia kuunnella Idiootit ympärilläni kirjan, sillä monet puhuvat siitä ja sen ”väreistä”. En enää muista juuri mitään konkreettista Kehnot pomot ympärilläni kirjasta. Teen tähän esseeseen analyysin loppuun omasta väristäni ja vasta sitten katson mitä olin kirjoittanut aiempaan esseeseen itsestäni.

Kirjassa käsitellään erilaisia persoonatyyppejä ja kuinka tulisi toimia tietynlaisten ihmisten kanssa. Thomas Eriksonin käsitykset eivät perustu mihinkään tieteeseen vaan kokemukseen ja omiin tutkimuksiin.

Käsitykseni lyhyesti eri persoonallisuusväreistä:

Punainen:

-Äkkipikainen

-”Tehdään ensin mietitään sitten”

-Ei siedä tekemättömyyttä tai paikallaan oloa

-Todella kilpailuhenkinen

Sininen:

-Järjestelmällinen ja looginen henkilö

-Hieman pikkutarkkoja

-Joskus liikaa tietoa ja liian vähän käytännön taitoa

Keltainen:

-Sosiaalinen, kaikkien kaveri

-Energinen, luova

-Todella paljon ideoita

Vihreä:

-Mukava, luotettava

-Tykkää pysyä mukavuusalueellaan, ei halua pettää muita

-Rauhallinen, ei tykkää käsitellä epämukavia asioita

Pidän näiden määritelmien mukaan itseäni sini/keltaisena. Olen järjestelmällinen ja looginen henkilö, joka myös on erittäin sosiaalinen ja luova. Mutta en kokenut kirjassa ilmi tulleiden esimerkkien perusteella olevani kyllä yhtään mitään väriä selkeästi, kaikissa väreissä oli jokin selkeä asia miksi en todellakaan ole sitä väriä. Toisaalta nettitesti kertoi, että olen punainen. Tämä kertoo siitä, että nämä värit eivät ole yksiselitteisiä kaikkien kohdalla, eikä niistä voi tehdä selkeitä johtopäätöksiä

Aiemmin itselleni määrittelemä väri:

KELTAINEN (Jesse)

”Keltaisella on hyvät puhelahjat ja tulee ihmisten kanssa toimeen. Hän on äärettömän itsevarma. Hän on ekstrovertti ja optimistinen. Hän on luova ja lähtee helposti johonkin yllättävään mukaan. Hän on myös pohjimmiltaan tunteellinen ja tarvitsee huomiota. Hän on yleensä porukan viihdyttäjä. Keltainen voi olla myös hyvin itsekäs ja pinnallinen. Hän haluaa olla äänessä ja hänen tarinoissaan voi olla myös pieni värikynä mukana.

Tällaiset henkilöt johtajina pitävät työilma piirin positiivisena ja uskovat sen kautta tuleviin tuloksiin.”

Huomaan tässä, kuinka tulkinnan varainen kirja voi olla. Kuitenkin uskon kirjan pitävän monien kohdalla paikkansa ja tajusin ystävistäni selkeitä värejä.

JESSEN AJATUKSET KIRJASTA

Mielestäni kirja oli ajatusten myyntikirja, missä olen mielestäni todella hyvä. Olen tajunnut jo pienenä näitä samoja asioita, mitä kirjassa käsitellään.

On olemassa tietynlaisia tekniikoita millä saat tietynlaisen ihmisen ajatuksesi taakse. Sinun tulee suhtautua jokaiseen ihmiseen yksilönä, eikä selkeänä ”tämä on sinine ihminen” tyylillä. Voit yrittää opetella myymään ajatuksiasi tai manipuloimaan Idiootit ympärilläni kaltaisesta kirjasta, mutta se ei kovin pitkälle vie. Ymmärrän kyllä kirjan pointit, miten kohtelet juuri tuollaista mustavalkoisesti kärjistettyä punaista henkilöä, mutta koen, että selkeästi vain yhtä väriä olevat ihmiset ovat harvassa.

Miettimällä ihmisten motiiveja heidän käytöksillensä ja ajatuksille, pääset todella pitkälle. Voit vedota aina tunteisiin, kun tiedät mikä henkilöä liikuttaa ja saada heidät helpommin tekemään mitä haluat.

Kirjan opit tulisi olla jokaisella luonnostaan ja omasta kokemuksesta. Tällaisten asioiden arkipäiväinen miettiminen peilaten tähän kirjaan olisi todella raskasta ja feikkiä. Tunnistan itse todella helposti tällaisen muokatun käytöksen tietyillä ihmisillä tietynlaisia ihmisiä kohtaan, en tiedä huomaako muut.

Kannattaa tutustua kirjaan yleissivistyksen takia. En allekirjoita täysin kirjan oppeja.

You May Also Like…

21 oppituntia maailman tilasta

Yuval Noah Hararin teos 21 oppituntia maailman tilasta herätti valtavasti ajatuksia ja kiinnostusta. Kirjassa...

Markkinointi boksin ulkopuolelta

Tällä hetkellä olemme käynnistämässä yhteistyötä asiakkaan kanssa ja he tarvitsisivat meiltä muun muassa...

0 kommenttia

Lähetä kommentti