Hyvät, pahat ja millenniaalit

Kirjoittaja: Lotta Kankainen

30 marraskuun, 2020

Lähdeteos:

Lähdeteoksen kirjoittaja:

Teoriapisteet:

” Your time is limited, so don’t waste it living someone else’s life…You’ve got to find what you love. And that is as true for your work as it is for your lovers. Your work is going to fill a large part of your life and the only way to be truly satisfied is to do what you believe is great work. And the only way to do great work is to love what you do. If you haven’t found it yet, keep looking and don’t settle”

STEVE JOBS, Applen entinen toimitusjohtaja

 

Nykypäivän motto on seurata omaa intohimoa ja tehdä mitä rakastaa. Mutta varjopuolena jo, joka neljäs suomalainen kärsii lievästä työuupumuksesta, eikä ihmekään elämme hektisessä ja alati uudistuvassa maailmassa. Burn out: sta on tullut osa nykypäivää, yhä nuorempi uupuu ja etenkin tämä koskettaa sukupolveamme millenniaaleja ja ehkä vielä enemmän tulevaa sukupolvea, alfoja. Hyvät, pahat ja millenniaalit kirja vei mukanaan ja auttoi ymmärtämään, kuinka meitä millenniaaleja tulisi johtaa, itseäni ja melkein koko Onixiaa mukaan lukien. Vähenisikö uupumiset ja muut, jos löytäisimme merkityksellistä työtä? Auttaako riittävä coachaus löytämään millenniaalien yksilölliset johtamistavat?

 

Ikigai (iki = ’elämä’, kai ’omien odotusten ja toiveiden toteuttaminen’ ) on vanha Japanilainen ajattelutapa, jonka pohjalta Hansen on tehnyt alla olevan kuvan. Kirjan mukaan jokaisella meistä on oma ikigaimme, joka vain pitää löytää. Kun löydät oman ikigaisi, se voi tuoda mukanaan tarkoituksen elämään ja siten rauhan ja onnen. Tämä jotenkin pysäytti minut. Tämän vuoden aikana jotkut onixialaisista ja myös itse olen vielä etsinyt itseäni ja ennen kaikkea mitä haluaa tehdä ja oppia. Ei helpoin nakki ihmiselle, joka haluaa osata kaiken heti ja nyt ja olla siinä vielä kaikkein paras. Yksi millenniaalejen ominaispiirteistä onkin kärsimättömyys, joka johtuu osittain digitalisaatiosta ja siitä, että kaikki on niin helposti saatavilla. Miksi nii monet meistä palavat loppuun jo nuorina?

Hansenin mukaan intohimo työhön muodostuu kuudesta osa-alueesta;

  • työtehtävistä ja niihin liittyvästä ilosta
  • onnistumisen elämyksistä
  • luovuuden hyödyntämisestä
  • ihmisten kanssa työskentelyn mielihyvästä
  • uuden oppimisen ilosta
  • ammattiylpeydestä

 

Kohta on se aika, kun Onixia:n johtoryhmä vaihtuu ja etenkin mitä itse odotan eniten tiimiliiderin vaihtumista. Seuraavan tiimiliiderin paikka ei tule varmasti olemaan helppoa ja hän joutuu rakentamaan aivan uudenlaisen kulttuurin Onixiaan.  Tällä hetkellä meillä vallitsee oppiva ja nauttiva työkulttuuri, mutta tuloksellinen puoli on todella heikkoa. Tiimiliiderin on saatava ensi vuonna yrityksen talous kasvuun yhdessä johtoryhmän kanssa ja moni muu asia muutettua. On pakollista asettaa tavoitteet toivotulle uudelle kulttuurille ja käyttää jonkinlaisia mittareita apuna sekä tuoda uusi kulttuuri osaksi arkea. Ja yksi asia miten me pääsemme muuttamaan tämän hetkistä kulttuuria, johon ei olla tyytyväisiä on valita oikeat henkilöt tulevan vuoden pesteihin.  Millä tavalla koen, että meitä tulisi johtaa ensi vuonna; liiderin pitäisi ottaa ehkä myös coachaavampi puoli, liiderin tulisi ymmärtää yksilölliset vahvuutemme ja nerokkuutemme sekä johtaa jokaista yksilöllisesti, olla reilu ja tasapuolinen sekä tärkeimpänä hänen tulee asettaa ryhmän tarpeet omien tarpeidensa edelle. Toivon, että liideri ottaa koppia ihmisten intohimon ja merkityksellisen työn löytämisestä tai no ehkäpä enemmän matkasta kohti sinne kannustaen. Yksi meidän tiimistä on harkinnut Tiimiakatemian lopettamista, olisiko hänelle vielä mahdollista löytää merkityksellistä työtä ja saada hänet jäämään? Mietin pitkään lähtemistä mukaan tiimiliideri pestin kisaan tänä vuonna ja totesin loppujen lopuksi ettei minulla ole tällä hetkellä yhtään annettavaa, on vaikea antaa kupista joka on melkein tyhjä. Haluan ennemmin keskittyä löytämään itselleni merkityksellistä työtä, intohimon jotain asiaa kohtaan mitä haluan tehdä.

You May Also Like…

Älykäs intuitio

Mikä on se mystinen työkalu, jota Oprah, Einstein, Elon Musk, Steve Jobs, Nikola Tesla ja lukuisat muut aikamme nerot...

Digiyrittäjän käsikirja

Digiyrittäjän käsikirja kertoo, kuinka kannattava konsulttiyritys perustetaan ja kasvatetaan. Digikonsultti voi tehdä...

Suojattu: Lisää liksaa

Salasanasuojattu

Katsoaksesi tätä suojattua sisältöä, kirjoita salasana alle:

0 kommenttia

Lähetä kommentti