Hyvästä paras

Kirjoittaja: Ida Kwok

25 maaliskuun, 2024

Lähdeteos: Hyvästä paras

Lähdeteoksen kirjoittaja: Jim Collins

Teoriapisteet: 3

Miksi jotkut yritykset menestyvät, kun taas toiset jäävät keskiverron tasolle? Kirja perustuu tutkimushankkeeseen, jossa verrattiin hyvästä parhaaksi kehittyneitä yrityksiä ja niitä, jotka eivät ole saaneet parannettua tuloksia. Mitä toimintamalleja, periaatteita ja käytäntöjä parhaat yritykset tekevät, mitä keskivertoyritykset eivät? Seuraavaksi käyn läpi muutamia teorioita, jotka koin itselleni hyödyllisimmäksi kirjasta ja aion viedä käytäntöön.

5. tason johtajuus

Tutkimuksen mukaan parhaita yrityksiä yhdisti käännekohta, joissa 5. tason johtaja tuli mukaan yrityksen toimintaan. Viidennen tason johtaja on huipputason johtaja, jolla yhdistyy vaatimattomuus ihmisenä sekä vahva taito ammatti-ihmisenä. Nämä johtajat varmistavat johdettaville parhaat mahdolliset olosuhteet menestykselle, kun taas muut johtajat varmistavat omat olosuhteet ennen kaikkea. 

Vaatimattomuus ilmenee itsensä korostamattomuutena ja omia saavutuksia jopa vähättelevänä. Johtaja ei pyri henkilökohtaiseen maineeseen tai kunniaan, vaan on omistautunut yrityksen menestykselle. Yrityksen menestys ei ole johtajan saavutus, vaan tiimin yhteinen ponnistus. Epäonnistuessaan johtaja katsoo peiliin ja ottaa täyden vastuun tapahtumista. 

Vahvan ammatillisen tahdon vuoksi sitoutuminen organisaatioon ja menestykseen on kaiken avain. Johtaja asettaa yhteiset tavoitteet oman edun edelle ja on tinkimätön tavoitteiden saavuttamisesta.

5. tason johtajia on kaikkialla ympärillämme, mutta haaste on tunnistaa heidät. Tyypillisesti itseään korostamattomat johtajat ovat vaikeita erottaa joukosta, sillä huomio kiinnittyy niihin johtajiin, jotka ovat äänekkäämpiä ja korostavat saavutuksiaan.

Siilikonsepti 

Siilikonsepti perustuu Isaiah Berlinin kuuluisaan esseeseen ”The Hedgedog and the Fox”, joka jaotteli ihmiset siileihin ja kettuihin, kirjassa tätä jaottelua sovellettiin yrityksiin. Ketuilla on monta rautaa tulessa, he tarkastelevat maailmaa monimutkaisesti eivätkä muodosta asioista yhtä visiota tai konseptia. Siilit kiteyttävät monimutkaisen asian yhdeksi perusperiaatteeksi tai konseptiksi, johon yhdistyy olennainen. Kaikki mikä ei liity tähän konseptiin on merkityksetöntä.

Tutkimuksen mukaan parhaiksi kehittyneet yritykset kiteyttävät ymmärryksensä yksinkertaiseksi konseptiksi, joka ohjaa heidät toimintaansa. Yritykset ymmärtävät siilikonseptin, sen kolme kehää ja kehien yhtymäkohdat. Siilikonsepti ei ole strategia tai suunnitelma, vaan ymmärrys yrityksen potentiaalista, missä se voi olla.

Siilikonseptin kolme kehää

  1. Missä voimme olla maailman parhaita? Ei rajoitu yrityksen ydinosaamiseen tai nykyiseen toimintaan.
  2. Mikä vaikuttaa taloudelliseen tulokseen? Mitä tunnuslukua tarkastelemalla saadaan kassavirta ja kannattavuus huippuun.
  3. Mistä olemme aidosti innostuneita? 
https://kasvujohtaminen.com/2016/06/20/hyvasta-paras-jim-collins/

Itse huomaan usein olevani kettu, vaikka haluaisin olla siili. Välillä asioiden miettiminen monimutkaisesti on hyödyllistä, mutta usein kuluttavaa eikä todellisuudessa vie mitään eteenpäin. Viime vuosina olen opetellut keskittymään yhteen asiaan kerrallaan ja miettimään tarkkaan konseptin, mitä teen ja tämä on parantanut tehokkuuttani ja lopputulosta selvästi. Vaikka olen kehittynyt tässä, se on silti kehityksen kohde johon kiinnitän päivittäin huomiota edelleen.

Hyvästä paras-viitekehys perustuu tutkimushankkeen tuloksiin ja niiden viemiseen käytäntöön. Uskon, että yritys saa parannettua tulostaan viemällä käytäntöön edes osan kirjan teorioista. Tykkäsin kirjasta ja sen helppolukuisuudesta, sillä siinä oli paljon esimerkkejä käytännön kautta.

You May Also Like…

Kohderyhmän merkitys

Copywriting oli itselleni ennen tätä hetkeä lähes täysin uusi käsite. Siitä tuli ensimmäisenä mieleen jonkinlainen...

21 oppia maailman tilasta

Mitä minun tulisi tietää, että ymmärtäisin maailman tilanteesta paremmin vai olisiko parempi, etten tietäisi? Yuval...

21 oppituntia maailman tilasta

Mitä Suomessa ja maailmalla tapahtuu juuri nyt? Mitä toivomme tulevaisuudeltamme? Mitä haluamme oppia ja opettaa...

0 kommenttia

Lähetä kommentti