Faktojen maailma – asiat ovat paremmin kuin luulet

Kirjoittaja: Vivian Aapakari

9 toukokuun, 2023

Lähdeteos: Faktojen maailma – asiat ovat paremmin kuin luulet

Lähdeteoksen kirjoittaja: Hans Rosling, Ola Rosling, Anna Rosling Rönnlund

Teoriapisteet: 3

”Faktojen maailma – asiat ovat paremmin kuin luulet” kirja käsittelee maailmanlaajuisten trendien ja tilastojen ymmärtämistä ja osoittaa, että maailma on paremmassa tilassa kuin useimmat meistä luulevat. Kirja tarjoaa kymmenen käytännön esimerkkiä siitä, kuinka voimme käyttää faktapohjaista ajattelua saadaksemme realistisemman kuvan maailmasta. Kirja myös kannustaa tunnistamaan vaistoja ja kehittämään faktapohjaista ajattelua, jotta olisi helpompaa arvioida maailman tilaa realistisemmin ja objektiivisemmin.

Hans Roslingin perustamalla sivustolla on kirjaan liittyvä testi ”2017: Capminder Test”. Tein testin ennen kun aloin lukemaan kirjaa. Testi on sama kuin itse kirjassa oleva ja siinä on kolmetoista kysymystä. Suurimman osan kysymyksistä sain oikein, 10/13. Yritän pysyä maailman menossa mukana seuraamalla uutisia sosiaalisesta mediasta. Joskus toki uutisia katson ihan televisiosta jos se sattuu olemaan päällä silloin kun ne tulee. Sosiaaliseen mediaan päivitetään aika laajasti uutisia, ainakin niitä isoimpia, niin niitä seuraamalla pysyy aika hyvin kärryillä maailman menosta.

Puhelin on kädessä suurimman osan päivästä tai vähintäänkin lähettyvillä, jotta ilmoituksen tullessa voi heti katso mikä se oli. Ja jos puhelin ei ole kädessä niin on läppäri auki. Juuri kun kirjotin muutama päivä sitten opinnäytetyöhöni tietoperustaa luin netistä, että koronan aikana sosiaalisen median käyttäminen koko maailmassa kasvoi yhteensä 21 prosenttia. Aika paljon kun alkaa miettimään. On siis hyvin tärkeää osata olla lähdekriittinen kun sosiaalista mediaa selailee. Välillä tämä tuntuu jopa hankalalta kun uppoaa sellaiseen informaation tulvaan. Tietoa on tarjolla monesta eri lähteestä ja aina ei tiedä kenen informaatiota uskoa. 

Kirjassa esitellään kymmenen ihmisen vaistoa, jotka voivat johtaa meidät harhaan maailman tilaa arvioidessa. Itselle resonoi eniten negatiivisuusvaisto, taipumus nähdä asioita negatiivisessa valossa, vaikka todellisuudessa asiat ovat paremmin kuin oletamme. Liian usein minulla on asenne ”pessimisti ei pety”. Toki parin viime vuoden aikana olen huomannut tässä parannusta ja yrittänyt tietoisesti päästä irti sellaisesta turhasta negatiivisuudesta ja siihen takertumisesta. Peilaan vahvasti muiden tunteita, varsinkin negatiivisia sellaisia, jos esimerkiksi tiimin ilmapiiri on negatiivinen niin menen siihen itse myös mukaan tiedostamatta tätä. On hyvin hankalaa yrittää pysyä positiivisena jos enemmistö on masis fiiliksellä. Varsinkin viime syksynä Hohkeella oli pidempi jakso negatiivista kierrettä ja jotenkin fiilis, että junnaamme paikoillaan. Silloin oli kyllä negatiivisuusvaisto varmasti kaikilla enemmän tai vähemmän päällä. Positiivisuuden voi valita tietoisesti negatiivisuuden tilasta. Eikös se niin mene, että kaikki on vain asenne kysymyksiä ja asenne ratkaisee. Tätä olen varsinkin viime aikoina pohtinut paljon. Hommaa on enemmän kuin tarpeeksi ja välillä tuntuu, että litistyn kivivuoren alle. Ehkä tähänkin pitää siis vain valita positiivinen asenne ja mennä eteenpäin askel kerrallaan. 

Toinen vaisto mikä resonoi on suorituskykyvaisto. Tuntuu, että tiimillämme on väillä vähän liikaa suorituskykyvaisto päällä. On tärkeää, että asioista suoriudutaan ja vielä kiva olisi, että niistä suoriudutaan hyvin. Liian usein on silti käynyt niin, että jos jostain tehtävästä ei suoriuduta niin alkaa syyllisen metsästäminen ja se vie tiimihenkeä kovasti väärään suuntaan. Ja eihän yksi ihminen ole yksin vastuussa mistään kahdentoista hengen tiimissä. Onneksi tästä ollaan päästy vähän eroon tai oikeastaan muutettu ehkä asennetta. Ei etsitä enää syyllistä asiaan vaan etsitään ratkaisua ja näinhän sen aina pitäisi mennä.

Omaa faktatietoisuutta haluan kyllä ehdottomasti kehittää jatkossa. Kirjassa tuotiin esille jokaiseen vaistoon, että miten omia ajatusvinoumia voisi korjata. Eniten jäi mieleen se, että muutos on hidasta ja kaikki on suhteellista. 

Kirja oli hyvä ja suosittelen sitä kyllä mutta ajatuksien kasaan saaminen ja niiden kirjoittaminen tuntui jotenkin todella vaikealta tänään. Aina ei ajatus kulje niin sutjakkaasti kuin haluaisi.

You May Also Like…

21 oppituntia maailman tilasta

Mitä Suomessa ja maailmalla tapahtuu juuri nyt? Mitä toivomme tulevaisuudeltamme? Mitä haluamme oppia ja opettaa...

Strategiakirja 25 työkalua

Strategiatyö on yksi johtamisen tärkeimmistä työkaluista, ilman sitä oikeastaan missään ei ole mitään järkeä. Johonkin...

0 kommenttia

Lähetä kommentti