Elements of AI – reflektio

Lähdeteos: Elements of AI

Lähdeteoksen kirjoittaja: Helsingin yliopisto

Teoriapisteet: 3

Tekoäly on nykyään kaikkialla. Päivittäin akatemialla kuulee, kuinka joku on käyttänyt ChatGPT:tä tai muuten tekoälyä hyödykseen ja kuinka siihen pitäisi jokaisen perehtyä tarkemmin. Itse olen ollut melko pihalla ja ehkä jollain tapaa myös vastahakoinen edes tutustumaan kunnolla asiaan. Johtuuko vastahakoisuus kenties pelosta – pelosta että tapamme meidän oman ajattelumme samalla, kun joku robotti antaa suorat vastaukset kysymyksiimme.  Tekoälyn voi kokea niin sanottuna keinotekoisena elämänmuotona, mutta jokainen voi tahollaan kokea asian eri tavoin ja nähdä sille eri merkityksen. Tekoäly myös jatkuvasti muuttaa muotoaan kehittyessään ja määritelmien muuttuessa.

Kurssiin tarkemmin syvennyttyä ymmärrykseni laajeni siitä, mitä kaikkea tekoäly todella onkaan ja minne kaikkialle se ulottuu. Käsityksen tekoälyn menneisyydestä ja nykyhetkestä ehdottomasti kirkastui ja vaikka osa heprealta tuntuvista tehtävistä meni ohi korvien, opin kuitenkin jotain siitä mitä kaikkea tämän kummallisen ei-inhimillisen älykokonaisuuden takana oikein on.

Tajusin kuinka, joka päivä tiedostomattani käytän tekoälyä tai altistun se vaikutukselle esim. kuvia tai videoita editoidessa, minulle suodatettuja uutisia lukiessa, personoituja somepostauksia selatessa tai  suoratoistopalveluiden ehdotuksia valittaessa.

Avaintermejä tekoälystä, jotka jäivät mieleeni olivat:

  • Autonomisuus: Kyky suorittaa tehtäviä monimutkaisessa ympäristössä ilman jatkuvaa käyttäjän ohjausta.
  • Adaptiivisuus: Kyky parantaa suorituskykyä oppimalla kokemuksesta.

Oli myös mielenkiintoinen näkökulma tarkastella tekoäly enemmin ominaisuutena, kuin asiana, jota on tai ei ole. Tekoälyä ei voi laskea lainkaan ja se on yhtä lailla tieteenala niin, kuin esimerkiksi biologia ja matematiikka.

Tekoäly liiketoiminnan kehityksessä

Niin kuin joskus saattaa törmätä pelkoon, että tekoäly ja robotit korvaisimmat meidät ja meidän työmme, on se onneksi aiheeton. Meitä ei voi korvata, mutta meitä ja prosessejamme voi ehdottomasti kehittää ja siinä tekoäly toimii isona apuna. Tekoälyn ansiosta voimme saada liiketoiminnastamme tehokkaampaa ja tuottavampaa, voimme itse keskittyä enemmän mieleisimpiin, luovempiin ja arvoa tuottaviin työtehtäviin. Virheet vähenevät, laatu paranee ja tuottavuus lisääntyy. Tekoälyn parista on myös mahdollista löytää kokonaan uusia liiketoimintamahdollisuuksia. Omat projektini pyörivät paljon digimarkkinoinnin ja uuden treenivaateverkkokaupan luomisen ympärillä, joten nämä aiheet ovat todellakin niitä joihin tekoälyä voi ja ehdottomasti kannattaa hyödyntää.

Markkinointikampanjoiden analysoinnissa ja mittaroinissa tekoäly auttaa suuresti tiedon keräämisessä ja sen raportoimisessa. On helppo tehdä nopeita muutoksia ja nähdä mikä toimii ja mikä ei, kuinka paljon mikäkin sisältö on tavoittanut ihmisiä ja millaisia vaikutuksia sisällöllä on ollut asiakkaan toimintaan. Toinen asia missä tekoäly on isona apuna, on verkko- ja ostokäyttäytymisen seuranta, joka auttaa ymmärtämään asiakkaita paremmin, mitä he haluavat, mitä he ostavat ja millaista sisältöä he tykkäävät kuluttaa eniten. Uutta verkkokauppaa luodessa luomme myös uudet asiakassegmentit ja tässä isona apuna voi hyödyntää tekoälyä ja sen kykyä eritellä yleisöä valitsemiemme kriteereiden mukaisesti. Tekoälyä voi hyödyntää myös personoitujen sisältöjen luomisessa, chatboteissa ja toiminnan ennakoimisessa.

Haluan tulevaisuudessakin olla markkinoinnin ammattilainen ja jos nyt otan tiukasti kiinni tekoälyn viitan liepeestä, pääsen mukaan kehityksen kulkuun ja opin hyödyntämään uusimmatkin työkalut, joilla buustata omaa toimintaa ja tuloksia.

Filtterikuplassako?

Kurssilla puhuttiin itselleni uudesta käsitteestä eli filtterikuplista, ne tarkoittavat ilmiötä johon ihmiset saattavat joutua uutisten ja somesisältöjen suosituksien ja erilaisten suodattimien myötä. Ihmisten käyttäytymistä eri alustoilla seurataan ja esimerkiksi heidän klikkailuhistoriansa perusteella heille aletaan syöttämään sisältöä, joista he todennäköisemmin klikkaavat historiansa perusteella myös uudestaan. Näin ollen ihminen saattaa joutua sisään kuplaan, jossa hänen nähtäville tulee ainoastaan sisältöjä, jotka ovat räätälöity täysin käyttäjän omien mieltymysten ja arvojen mukaisesti.

Toki asiassa voi nähdä positiivisia puolia, kun näemme jatkuvasti meille suunnattuja sisältöjä ja suoratoistopalveluista on helppoa löytää heti etusivulta itselle osuvaa musiikkia tai elokuvia. Ja onhan se mukava saada heti lempikenkämerkin alennuskampanjasta tieto somesta tai lukea uutisia oman liikuntapaikan uudistushankkeesta verkkolehden etusivulta.

Kuplaan joutuminen voi olla kuitenkin hyvin haitallista. Jos näemme vain yhden näkökulman asioista, hakukonetuloksista tai uutisista, vaikuttaa se suuresti käsitykseemme ympäröivään maailmaan. Mielikuvamme ympäröimään maailmaan saattaa kaventua, joka taas voi johtaa mielipiteidemme tai asenteidemme kärjistettyihinkin muutoksiin. Mikä pahinta käyttäjällä ei välttämättä ole aina aavistustakaan millaisessa filtterikuplassa sitä itse onkaan.

Hyvä keino filtterikuplan välttämiseksi on ainakin ymmärtää se, millainen vaikutus algoritmeillä todella on ja miten sinulle suodatetut sisällöt vaikuttavat omaan ajatteluun ja käyttäytymiseen. Välillä voi olla myös hyvä klikkailla ja tykkäillä aiheista, jota poikkeavat omista mieltymyksistä, hakea tietoa eri uutissivustoista tai käyttää inkognito- selainta hakuhistorioiden tallentavien selainten sijaan.

Tekoälyä posin kautta

Miten voimme varmistaa, että tekoälyn vaikutukset todella ovat positiivisina? Kurssin pohjalta ymmärsin, että tehtävää on paljon. On osattava olla kriittisiä sen suhteen mitä näemme, koska yhä enemmän tekoälyllä voidaan väärentää ihmiskasvoja tai mitä vain muuta. On oltava hereillä myös sen suhteen, ettei ajaudu tiedostamattaan edellä mainittuun filtterikuplaan. Tärkeää on myös pyrkiä välttämään algortimistä syrjintää ja tekemään töitä epätasa-arvon poistamiseksi esimerkiksi erilaisten hakutulosten tai rekrykampanjoiden parissa. Mikä tärkeintä on ehdottomasti luotava sääntelyä, jolla suojataan meidän kaikkien yksityisyyttä ja tietosuojaa.

Itse sain kurssin pohjalta paljon uutta oppia tekoälystä ja kuinka voisin sitä jatkossa hyödyntää enemmänkin, mutta pienellä varauksella edelleen. Tekoälyssä on paljon mahdollisuuksia, mutta myös uhkia – pyritään hyödyntämään sitä posin kautta.

You May Also Like…

Sinisen meren strategia

Valitsin tämän kirjan reflektoitavaksi seuraavana, sillä se on ollut paljon keskusteluissa Tiimiakatemialla. Sinisen...

Kohderyhmän merkitys

Copywriting oli itselleni ennen tätä hetkeä lähes täysin uusi käsite. Siitä tuli ensimmäisenä mieleen jonkinlainen...

21 oppia maailman tilasta

Mitä minun tulisi tietää, että ymmärtäisin maailman tilanteesta paremmin vai olisiko parempi, etten tietäisi? Yuval...

0 kommenttia

Lähetä kommentti