Elements of ai 

Kirjoittaja: Karim Oussihl

12 toukokuun, 2023

Lähdeteos: Elements of ai

Lähdeteoksen kirjoittaja: Elements of ai

Teoriapisteet: 3

Johdanto 

Elements of ai oli ihan hyvä teoria kokonaisuus tekoälyn periaatteista. Siellä oppi miten tekoäly toimii ja mikä määritellään tekoälyksi. Olisin toki toivonut, että kurssi olisi ollut käytännön läheisempi ja olisin oppinut miten hyödynnän tekoälyohjelmia ja tekoälyohjelmassa omassa elämässäni sekä työssäni, enkä sitä miten tekoäly teoriassa toimii. Minulla oli ihan hyvä tietämys miten tekoäly toimii ja oli kiva raapaista pintaa syvemmälle sekä oppia syvemmin tekoälyn teoriaa. Käsitykseni on, että kurrsi ei ole ihan uunituore, joten ymmärn miksi siinä on vasta tekoälyn teoriaa, eikä sen hyödyntämistä käytännössä. 

Tekoälyn tulevaisuus 

Tekoäly on jo ja tulee olemaan vahvemmin omassa arjessamme läsnä. On jo paljon tekoälyä mitä emme huomaa. Esimerkiksi sosiaalisen median algoritmit, robotti-imurit ja chatbotit. Kuuluisasti yksi ensimmäisistä tekoäly ohjelmista oli shakkiohjelma joka oppi pelatessaan lisää. SIitä on vissiin jo vuosikymmeniä kun se kehitettiin, mutta ei sen käsittääkseni hirveästi tarvinnut pelata ennen kuin se voitti shakin suurmestareita.  

Tulevaisuudessa esimerkiksi omaa työtäni tulee helpottamaan ainakin tekoälyt jotka tuottavata tekstiä. Jos minun tarvitsee tehdä esimerkiksi tarjous, raportti tai teksti sisällön tuotantoon, niin koen tekoälyn auttavan paljon. Tämä tulee vapauttamaan aikaani muihin työtehtäviin ja sitä kautta se tehostaa työni tekemistä. 

TIetenkin negatiivisena seurauksena tästä voi tulla työpaikkojen väheneminen, mutta teknologia on aina korvannut ihmisten tekemää työtä joten en koe sitä suurena uhkana. Enemmän pidän jatkuvaa kuplautumista uhkana ihmisten tiedonsaannin ja tiedon käsittelyn. Kun ihmisten yhteinen käsitys maailmasta jakautuu on vaikeaa tehdä päätökisä jotka perustuvat oikeaan tietoon. 

Luovien alojen murros 

MItä olen tulevaisuudesta kuullut ja oppinut on se, että monien asiantuntijoiden mielestä tekoäly ei voi korvata himisten luovuutta. Se ei ehkä voikkaan, mutta nyt tuoreiden tekoäly ohjelmien tultua, näen niiden muokkaavan luovan työmme tekoa. Tulevaisuudessa kuka vaan voi mahdollisesti tehdä luovia tuotoksia huolimatta siitä osaavatko he itse tuottaa sitä käytännössä.  

Musiikki, elokuvat ja taide ovat ainakin alueita jotka luulen muuttuvan. Ohjelmat povaavat tulevaisuutta jossa voit luoda taidetta vain kuvailemalla sitä tekoälyohjelma ja se tuottaa sen sinulle. Kuulin kun aisantuntija kertoi olevan ohjelmia kehitteillä, jotka tuottavat elokuvan jota kuvailet ja voit muuttaa sitä katselun aikana, kertomalla sille mitä haluat, että elokuvassa tapahtuu, missä ollaan, ketä siellä on tai vaikka millä tyylilajilla haluat, että se jatkuu. Tämä voi muutta koko elokuvien konseptia ja katsoja kokemusta. Tämä herätti minut siihen, että viihde tulee olemaan tekoälyn takia murroksessa ja on vain ajan kysymys kun mielikuvitus on siihen rajana. 

Pohdinta 

Tekoäly tulee muuttamaan elämäämme ja emme vielä tiedä varmasti miten. Se tulee varmasti olemaan itseohjautuvia autoja ja robottikuljetuksia sekä muuta minkä pystymme helposti kuvittelemaan korvaavan jonkun arkisen asian mitä nyt käytämme, kuten ajamisen tai ruuan tilaamisen. Vaikeampi asia on nähdä sitä mikä muuttuu kun se ei korvaa mitää vaan luo jotain uutta. Se voi olla viihde jotain kulutamme jota itse povasin tai sitten ihan jotain muuta. Luulen kuitenkin, että sillä on enemmän positiivisia kuin negatiivisia vaikutuksia.  

Ihmiset tuppaavat välillä povaamaan kauhuskenaarioita ja ovat huolissaan omasta työstään. Teknologia on aina korvannut ihmisten työtä ja se tulee korvaamaan tulevaisuudessakin oli tekoälyä tai ei. Tähän ongelmaan ratkaisu ei ole vanhojen töiden säilyttäminen vaan uusien löytäminen. Muutenkin utopinen skenaariohan on, että ihmisten ei tarvitsisi tehdä työtä ainakaan elääkseen vaan he pystyisivät käyttämään aikansa omiin intohimoihinsa. 

You May Also Like…

Sinisen meren strategia

Valitsin tämän kirjan reflektoitavaksi seuraavana, sillä se on ollut paljon keskusteluissa Tiimiakatemialla. Sinisen...

Kohderyhmän merkitys

Copywriting oli itselleni ennen tätä hetkeä lähes täysin uusi käsite. Siitä tuli ensimmäisenä mieleen jonkinlainen...

21 oppia maailman tilasta

Mitä minun tulisi tietää, että ymmärtäisin maailman tilanteesta paremmin vai olisiko parempi, etten tietäisi? Yuval...

0 kommenttia

Lähetä kommentti