Elämän peliä

Kirjoittaja: Verneri Anttila

21 lokakuun, 2020

Lähdeteos:

Lähdeteoksen kirjoittaja:

Teoriapisteet:

Erkka Westerlundin kirja elämän peliä on sekoitus elämänkertaa ja Erkan oman filosofisen ajattelun mallia. Päällimmäisenä kirjasta kuitenkin jää käteen Erkan tapa valmentaa ja keskittyä huomattavasti muita enemmän pelaajiensa henkisiin voimavaroihin. Hän siis toi ihmislähtöistä johtamistapaa lajiin ja bisnekseen jossa on totuttu hyvin autoritääriseen johtamiseen.

One to one keskustelut olivat Erkan mukaan hänen yksi tärkeimmistä työkaluistaan. Henkilökohtaiset keskustelut avaavat mahdollisuuden keskustella luottamuksella pelaajan vahvuuksista, kehityskohteista sekä tulevaisuudesta. Samalla valmentaja ja pelaaja pystyvät luomaan henkilökohtaisen suhteen toisiinsa ja luottamus heidän keskellään kasvaa. Vanhoissa johtamismalleissa monesti johtohahmot pysyvät omalla tasollaan eivätkä laskeudu sieltä alas tutustumaan alaisiinsa. Näin johtajan ja alaisen välinen luottamus jää rakentamatta eikä kummankaan täyttä potentiaalia tulla saavuttamaan.

Kirjassa painotetaan myös pelaajien itseohjautuvuuteen. Ajatus tässä oli että jääkiekko joukkueen ketjut sopivat itse mitä kentällä tekevät mutta kuitenkin kunnioittaen valmentajan antamia raameja joukkueen yhteisestä pelityyliistä. Tällä tavalla saadaan jokainen ketjun jäsen toimimaan omilla vahvuuksillaan. Toki valmentajalla on iso rooli siinä miten ketjut koostetaan jotta niiden kemiat osuvat yhteen. Tälläinen toimintamalli ei voisi ikinä toimia jos valmentaja ei tuntisi omia pelaajiaan. Itseohjautuvaa työtapaa on ilmeisesti myös normaalin työelämän sisällä ollut kasvavissa määrin.

Omiin silmiini yksi mielenkiintoisimmista pointeista kirjassa on se miten urheilu on elämää pienoiskoossa ja miten elämässä ja urheilussa on paljon samankaltaisuuksia. Näin ollen urheilija pystyy hyödyntämään urheilussa oppimiaan asioita normaalissa arjessaan ja niin hän myös varmasti tekeekin myös huomaamattaan. Mietinkin että tuleeko jotkut omat toimintamallini suoraan urheilumaailmasta jossa pitkään olin mukana ja onkohan minun sen takia helpompi olla esimerkiksi osana tiimiä. Onkohan jotkut toiminta mallit olleet jo minulla valmiina joita muut ovat joutuneet opettelemaan. Tässä vielä yksi esimerkki urheilun ja työn välisistä yhtäläisyyksistä esimerkki on otettu kirjasta.

Esimerkiksi: Sillä, joka puhuu kokouksessa on puheenvuoro (kiekko) hallussaan ja hän voi siirtää puheenvuoron toiselle (syöttö). Myös hiljaa olevilla (kiekottomilla pelaajilla) on rooli: he seuraavat ja kuuntelevat ja ovat valmiita antamaan oman panoksensa kun saavat puheenvuoron (kiekon). Joku voi myös pitää puheenvuoroa (kiekkoa) pitkään itsellään, joka tarkoittaa monologia (sooloilua ilman syöttöä).

You May Also Like…

Digimarkkinointi

Pääsin viimein digimarkkinointikirjan kimppuun, joka on pitkään kulkenut lukulistallani mistään sitä löytämättä....

Intohimona brändit

Tämä kirja päätyi reflektoitavaksi nyt, sillä brändit ja niiden kilpailu on ollut viime vuosina todella kovassa...

0 kommenttia

Lähetä kommentti