Einari

Lähdeteos:

Lähdeteoksen kirjoittaja:

Teoriapisteet:

Ponssen perustajan Einari Vidgrenin elämänkerran luettuania suhtautuminen Ponssen logon näkemiseeni muuttui. Ennen mieleeni ei ole juolahtanut juuri mitään nähtyäni tai kuultuani puhuttavan Ponssesta olen vain ajatellut, että kyseessä on suuri teollisuusyritys kaikkien muiden joukossa. Nyt kirjan luettuani ensimmäisenä ajatuksena on suuri arvostus onnistuneelle Suomalaiselle menestystarinalle.

 

Mistä Ponsse sai alkunsa?

Einari Vidgren oli Vieremältä  suomalaisesta maalaistalosta kotoisin oleva vanhanliiton savotta mies. Nuoruudessa koulunkäynti ei Einaria juurikaan kiinnostanut mutta työnteko savotalla oli aina kiinnostavaa ja mieluista hommaa. Myöskin erilaisia koneita kuten moottorisahaa ja traktoria kohtaan hänellä oli suuri kiinnostus. Einari onnistui kovalla työllä ja periksiantamattomuudella luomaan tyhjästä metsäkoneita valmistavan yrityksen jonka hän kasvatti suureksi pörssiyhtiöksi.

Miten Ponsse kasvoi niin suureksi?

Ponssen kasvua selittää hyvin paljon perustajansa selkeä tavoite, maanläheinen johto tyyli sekä asenne, että töitä painetaan niin että asiat valmistuvat eikä periksi anneta.

 

Einarin tavoitteena oli rakentaa maailman parhaita metsäkoneita, jotka ovat kilpailijoihin verrattaessa luotettavampia, sekä selviävät maastossa kuin maastossa ja korjaus onnistuu mutkitta nopealla aikataululla. Yrityksenä heille oli tärkeää, että kaikki työntekijät ymmärtävät mitä varten koneita tehdään, tämä kävi ilmi esimerkiksi niin, että yrityksen alkuvaiheessa uudet työntekijät vietiin savotalle, jotta he pääsivät näkemään miten homma käytännössä toimii.

 

Ponssen periaate oli kohdella kaikkia työntekijöitä samalla tavalla riippumatta siitä millaisessa roolissa yrityksessä toimii. Kaikkien piti olla mukava tulla töihin ja työntekijöiden täytyi luottaa yritykseen. Alkuaikoina työntekijöiden palkat olivat monesti myöhässä talousvaikeuksien takia, mutta kaikki työntekijät luottivat, että palkat kyllä maksetaan sitten kun rahaa on eivätkä tehneet siitä isompaa numeroa ja tulivat töihin ja hoitivat tehtävänsä mukisematta. Ja niin olikin, Einari ei ikinä jättänyt työntekijöiden palkkoja maksamatta vaan palkat maksettiin heti kun rahaa oli. Tämä kertoo paljon yrityksen ja työntekijöiden luottamus suhteesta joka on ollut avaintekijöitä yrityksen alkuvaiheen kasvussa.

 

Kirjassa oli paljon hauskoja tarinoita vanhanliiton kaupanteosta. Sillon neuvotteluja hoidettiin tavoilla, joita nykyään voitaisiin katsoa hieman epäilyttäviksi. Esimerkkinä tarinoista kun koneen ostaja saapui neuvottelemaan koneesta, Einarilla oli tapana kutsua asiakas kotiinsa saunomaan ja uimaan ja tietenkin juottaa asiakas elämänsä humalaan, jotta meininki pysyisi hyvänä ja yhteisymmärrys kaupoista syntyisi. Einari ei itse juonut näissä keskusteluissa tippaakaan, mutta valvoi asiakkaansa seurana aina yömyöhään.

Yhteenveto

Pidin kirjaa hyvin motivoivana ja inspiroivana rehellisen ja tavallisen Suomalais miehen menestystarinana, jonka isoimpana oppina pitäisin sitä, että kun tekee jotain omaan intohimoon liittyvää ja uskoo visioonsa, eikä anna vastoinkäymisten lannistaa, voi saavuttaa unelmansa ja jopa ylittää ne moninkertaisesti. Aika kliseen kuuloista eikä asia myöskään ole niin mustavalkoinen, että kun vain uskoo unelmiinsa ne toteutuvat. Se mitä onnistumiseen vaaditaan on vaikea pukea sanoiksi, mutta itse ainakin koen että ymmärsin sen kirjasta rivien välistä ja sain paljon motivaatiota ja uusia näkökulmia omaan tekemiseeni.

You May Also Like…

Somevaikuttajaksi!

(Markkinoinnin koulutusohjelma) Viimeaikoina somevaikuttajan työ on kiehtonut minua, siksi päätin lukea Emmi Lehtomaan...

0 kommenttia

Lähetä kommentti