Dialogi ja yhdessä ajattelemisen taito

Kirjoittaja: Veeti Rastas

4 kesäkuun, 2022

Lähdeteos: Dialogi ja yhdessä ajattelemisen taito

Lähdeteoksen kirjoittaja: William Isaacs

Teoriapisteet: 3

Kirjan perusajatus kiteytyy neljään dialogin kulmakiveen: kuuntele, kunnioita, odota ja puhu suoraan. Isaacsin mukaan nykyaikana emme hahmota enää kokonaisuutta vaan jaamme sen osiin, kategorioihin ja luokkiin. Hänen mukaansa myös todellinen ajattelu ei ole enää läsnä vaan turvaudumme enemmän reflekseihin jotka nousevat muistista. Edelleen keskustelemme paljon ja päätöksiä tehdään, mutta ei dialogia käymällä. Joten Isaacs päätti kirjoittaa nämä neljä yllämainittua toimintamallia.

Kuuntele

Isaacsin kuvaa kirjassa hyvin kuinka pystytämme helposti suojamuureja oman ajattelumme ja itsemme väliin ja kuulemme vain sen minkä haluamme kuulla tai vastaavasti ymmärrämme sen mitä haluamme ymmärtää. Siksi olisikin tärkeää opetella kuuntelemaan ilman vastarintaa ja avoimin mielin ilman suojamuureja. Mielestäni itse olen kuuntelemisessa varsin hyvä. Osaan ja pyrin aina ymmärtämään henkilöä ja paikkaa mistä hän puhuu. Toisaalta myös jos en pidä henkilöstä ja hänen kanssaan en tule toimeen tai hän on joskus jäänyt vaikka valheesta kiinni, niin silloin hänen sanaansa on enään hyvin vaikea luottaa.

Kunnioittaminen

Toisen kunnioitus on mielestäni ihan keskiössä dialogissa. Toisen kunnioittaminen kuuluu mielestäni ihan perus pilareihin kun ajatellaan toisen ihmisen kanssa toimimista. Näin minulle on ainakin aina opetettu ja tämän mukaan pyrin toimimaan. Meillä devetassa ei aina tämä ole dialogissa toiminut, oikeastaan sen kanssa on ollut aikoinaan todella paljon ongelmia, mutta siihen on tullut selkeä suunnanmuutos ja mielestäni se on nykyään jo inhimillisellä tasolla.

Odota

Itselle tulee helposti mieleen se, että odota omaa vuoroasi älä puhu toisen päälle ja odota, että tauko tulee, sitä ei tarvitse kysyä erikseen. Odota myös rauhassa se toisen puheenvuoro loppuun. Helposti alkaa ajattelemaan jo omia sanomisiaan, niin silloin ei enää keskity toisen puheeseen. Hyväksi ja suositelluksi tavaksi on suositeltu ajatuksen ylös kirjoittamista. Kirjoita asian ydin ylös ja odota omaa vuoroasi kertoa asiasi. Tämä odottaminen ei ole ollut itselleni koskaan mikään ongelma, sillä olen enemmän hiljaiseen kaveriin taipuva.

Suoraan puhuminen

Isaacs tarkoittaa suoraan puhumisella sitä, että ilmaise omaa aitoa itseäsi oli tilanne mikä tahansa. Tämä on ollut itselle se vaikein osuus akatemialla. En ole kokenut ympäristöäni sellaiseksi, että haluaisin tulla kuulluksi tai kokisin tarvetta tulla kuulluksi. Paljon olemme puhuneet asiaa mistä koen, ettei itsellä ole mitään sanottavaa. Toki sehän ei ole dialogin pointti. Oma kanta olisi silti hyvä tuoda esille tai yrittää keksiä joitain sanottavaa, että dialogi pysyy yllä. Olen ottanut mielestäni ison harppauksen tässä asiassa. Olen viimeisenä vuonna ollut paljon enemmän äänessä kuin edellisenä kahtena. Toki voin vielä viimeiselle pätkälle ottaa vielä asiakseni olla vieläkin enemmän äänessä sillä tilaa sille on.

Loppuun

Mutta jos dialogia ajatellaan yleisesti meidän tiimin tasolla niin olemme menneet mielestäni paljon eteenpäin siitä mitä se joskus on ollut. Toki ei se aina ole mitään parasta A luokkaa mutta se on ihan hyvällä tasolla. Onixian ja Devetan treenien yhdistymisen kautta olemme saaneet dialogiin paljon uutta uusien ihmisten ja ajatusten kautta. Vielä voisimme enemmän pyrkiä siihen että saamme enemmän aikaan laadukkaita keskusteluja sekä aiheita jotka herättävät kaikissa mielenkiintoa edes jollain tasolla.

You May Also Like…

21 oppia maailman tilasta

Mitä minun tulisi tietää, että ymmärtäisin maailman tilanteesta paremmin vai olisiko parempi, etten tietäisi? Yuval...

21 oppituntia maailman tilasta

Mitä Suomessa ja maailmalla tapahtuu juuri nyt? Mitä toivomme tulevaisuudeltamme? Mitä haluamme oppia ja opettaa...

Strategiakirja 25 työkalua

Strategiatyö on yksi johtamisen tärkeimmistä työkaluista, ilman sitä oikeastaan missään ei ole mitään järkeä. Johonkin...

0 kommenttia

Lähetä kommentti