Dettman ja johtamisen taito

Kirjoittaja: Jesse Takala

7 toukokuun, 2021

Lähdeteos: Dettman ja johtamisen taito

Lähdeteoksen kirjoittaja: Saska Saarikoski

Teoriapisteet: 2

Kuuntelin Dettman ja johtamisen taito– kirjan, jonka on kirjoittanut Saska Saarikoski. Kirja käsittelee Dettmanin elämää ja hänen johtamistyylin kehitystä.

Olen lukenut useita johtamisen kirjoja, joten oli mielenkiintoista kuunnella urheilujohtamista käsittelevä teos. Kirjassa Henrik Dettman avaa johtamisfilosofiaansa ja sen muuttumista vuosikymmenien aikana. Dettman on Suomen koripallomaajoukkueen päävalmentaja. Hän on toiminut valmentajana vuodesta 1986, joten hän on nähnyt urheiluvalmennuksen kehityksen 80-luvulta tähän päivään asti.

Minua itseäni on valmennettu esimerkiksi jääkiekossa, judossa ja golfissa. Ja tietysti tiimiakatemialla. Mielestäni valmentavan johtamisen lainalaisuudet pätevät hyvin urheiluun tai sitten yrityksen valmennukseen. Samalla lailla käsitellään vahvuuksia, heikkouksia ja tavoitteita. monesti joukkueurheilutaustaiset henkilöt ovat hyviä tiimipelaajia työelämässäkin.

Dettmanin valmennusfilosofian kehittyminen:

Dettman oli tiukka ja kurinalainen valmentaja. Eli perus ”vanhanliiton jääkiekkovalmentaja”. Tietysti niihin aikoihin ei muuta valmennustyyliä tunnettu. Dettman uskoi vahvasti auktoriteettijohtamiseen.

Vuosien myötä valmennustyyli muuttui ihmislähtöiseksi. Dettman tuli ”samalle tasalle” pelaajien kanssa ja oli aidosti heidän ystävä. Hän alkoi kohdella pelaajia yksilöinä eikä enää johtanut heitä erillisenä pomona. Hän alkoi keskittyä yksilöiden vahvuuksiin ja hyödynsi niitä koko joukkueelle. Dettmanista tuli empaattinen valmentaja.

Dettman painottaa myös pienten yhteisten hetkien tärkeyttä. Se tiimiyttää ja lisää luottamusta porukassa.

Itse näen tiimissämme hyvä tiimijohtamisen tällä hetkellä. Kukaan ei ole toisen yläpuolella, vaan kaikki ovat samalla tasolla puskemassa toisia eteenpäin. Toivon kuitenkin, että tilanteen vaatiessa johdolta löytyy auktoriteettia sanoa, että asia tehdään nyt näin.

Koen, että tulevaisuudessa johtajana olen sellainen, joka on todella aito ja mukava kaikkia kohtaan. Pitäisin töissä kokoajan hauskaa ja fiilistä yllä. Tilanteen vaatiessa kaikki kuitenkin tietäisi, että osaan toimia paineen alla ja tehdä oikeita päätöksiä, joitten mukaan kaikki kyseenalaistamatta toimisi. Olemalla alaisten kanssa tekemisissä ystävänä ja aidoimpana ihmisenä mitä pystyt olemaan, herätät luottamuksen ja tunteen, että sinun kanssa kannattaa olla tekemisissä.

You May Also Like…

Kohderyhmän merkitys

Copywriting oli itselleni ennen tätä hetkeä lähes täysin uusi käsite. Siitä tuli ensimmäisenä mieleen jonkinlainen...

21 oppia maailman tilasta

Mitä minun tulisi tietää, että ymmärtäisin maailman tilanteesta paremmin vai olisiko parempi, etten tietäisi? Yuval...

21 oppituntia maailman tilasta

Mitä Suomessa ja maailmalla tapahtuu juuri nyt? Mitä toivomme tulevaisuudeltamme? Mitä haluamme oppia ja opettaa...

0 kommenttia

Lähetä kommentti