Aki Hintsa- Voittamisen anatomia

Lähdeteos: Aki Hintsa- Voittamisen anatomia

Lähdeteoksen kirjoittaja: Oskari Saari

Teoriapisteet: 2

En tiennyt, mitä odottaa, kun aloin kuuntelemaan Aki Hintsasta tehtyä äänikirjaa. Kumminkin se laittoi miettimään todella paljon omia arvoja ja eroavaisuuksia eri kulttuurien välillä. Omaa terveyttä ja jaksamista arjen keskellä. Onhan Hintsa todellakin yksi maailman parhaimmista lääkäreistä.

Kumminkin kirjasta jäi yllättävän monta asiaa mukaan, jossa omat arvot kohtasivat. Alussa kun Aki asui perheineen Etiopiossa ja kertoi kulttuurissa, miten hän laittoi kuntoon sairaalan mihin hän saapui Etiopiassa tekemään työtä. Kun hygienia olosuhteet eivät olleet aivan samalaisia kuin Suomessa, mutta hän sai homman kumminkin lopulta onnistumaan ja toimimaan.

Kumminkin Akiin oli jäänyt osa Etiopiaa ja se näkyi vain hänen puhuessaan Etiopiasta. Itselläni tämän Etiopion kohdalla kertova tarina jäi hyvin mieleen, koska Aki oivalsi asian sen suhteen seuratessaan ystäväänsä, kuka on kilpajuoksija Gebrselassie, joka hoiti uran, perheen ja yhteisön asioita. Ei ollut erillistä työ minää ja koti minää vaan on yksi henkilö, kuka on nämä kaikki eikä yritä irrottaa kymmentä erilaista persoonaa itsestään.

En tiedä, mistä tällainen kuva on tullut ihmiselle, että oma persoona pitää yrittää irrottaa itsestään ja olla tehokas ja voimakas teho ihminen monella kymmenellä erilaisella persoonalla. Kuulostaa vain hullulta omaan korvaan nykyään, vaikka sitä on varmasti itsekin ennen ajatellut, että persoonat ovat erillisiä minusta. Todellisuudessa ei ole on vain yksi minä.

Aki kehitti menestyksen ympyrän filosofian, minkä ympärille hän rakensi elämän työnsä. Yleensä keskitytään vain ruokaan ja liikuntaan, ei kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin kaikilla elämän osa-alueilla. Aki Hintsa lähti kehittämään ajatusta eteenpäin, koska näki että terveyden käsitys oli hänen mielestään vääristynyt.

Terveys on täydellisen fyysisen, henkisen ja sosiaalisen terveyden tila. Ei siis vain sairauden tai raihnaisuuden puuttumista. Tältä pohjalta Hintsa kiteytti ajatuksensa siitä, mitä lääketieteen pitäisi pystyä tarjoamaan. Sen pitäisi auttaa ihmistä luomaan vahva terveyden tila ja hyvinvoinnin perusta. Sen pitää auttaa ihmisisä selviytymään huomenna paremmin kuin tänään. Sen pitäisi tuoda mahdollisimman monelle lisää terveitä päiviä loppu puolelle.

Kuitenkin liian usein tyydyttiin hoitamaan vain sairauden oireita, ei välttämättä varsinaisia sairastumisen syitä, jotka saattoivat olla esimerkiksi riittämätön uni tai vaikkapa väärä ruokavalio. Lääkärit ovat usein, kuin pilleriautomaatteja.

Länsimaissa on itseni mielestä se ongelma, että meillä lähdetään aina hoitamaan sairaus edellä ei ihmistä kokonaisuutena. Mikä näkyy hyvin esimerkiksi masennuspotilaissa, jotka eivät saa tarvitsemaansa hoitoa ja vanhusten hoitolaitoksissa vanhat ihmiset pumpataan täyteen lääkkeitä, ettei ääntä lähde.

Hintsan mielestä terveyttä ja hyvinvointia voitiin edistää vain ennaltaehkäisevällä ajattelulla. Terveyden hoitaminen vähentäisi sairaalahoidon tarvetta. Hintsa tiesi, että pienetkin muutokset ihmisten elämäntavoissa tuovat isoja hyötyjä. Yhden osa-alueen hallitseminen ei kumminkaan riitä. Fyysinen harjoittelu on hyväksi, muttei äärimmäisyyksiin vietynä lisää stressitiloja ja hormonitasapainon heittelyä.

Olen nuoruudessa ollut todella sairas, minkä takia ennakoin todella paljon asioita. Olen esimerkiksi hyvin tarkka ravinnosta, mitä syön ja pyrin ennalta ehkäisemään kaikki sairaudet, mitkä ovat alkamassa, jotta en vain ole kipeä.

Kun asiakas tunnetaan tarpeeksi hyvin, voidaan tehdä muutoksia monellekin elämän osa-alueelle. Mitä tavoitteisiin pääseminen tarkoittaa levon, ravinnon, biomekaniikan, aktiivisuuden ja henkisen energian kannalta käytännössä?

Jos potilas on ikäisekseen hyvässä kunnossa, niin suuria muutoksia ei kannata ryhtyä tekemään. Vaatii hieman muutoksia ruokavaliossa, aktiivisuudessa, levossa. Liian suureen muutokseen ei kumminkaan kannata pyrkiä kerralla. Tutkimukset osoittavat, ettei tällaiset päätökset kauan kestä.

Hintsan periaate on löytää pieniä muutoksia, jolla on suurin vaikutus elämän laatuun. Hintsa ei usko virheettömään elämään vaan sen sijaan pitäisi pyrkiä tasapainoa kohden ja perfektionismin sijasta tarkoituksenmukaisuuteen.

Menestyksen ympyrän on tarkoitus lisätä hyvinvointia, elämäniloa ja energiaa. Kun jokainen osa-alue on riittävällä tasolla, ihmisen hyvinvointi lisääntyy. Toisaalta jokainen osa-alue on riippuvainen jokaisesta muusta. Ongelmat yhdellä osa-alueella saattaisivat johtaa terveyden romahtamiseen.

Hyvinvointi ei ole osiensa summa vaan tulo. Se on kuin kuudesta osasta koottu pyörä, jos jokin osa pettää ei pyörä enää pyöri kunnolla.

Menestyksen ympyrä

Core

Sitoutuminen

Yleinen terveys, Biomekaniikka, Palautuminen, Ravinto, Fyysinen aktiivisuus, Henkinen energia

Toinen hyvä opetuskirjassa oli se, kun Aki oli perustanut klinikan Sveitsiin, jossa hän kertoo, miten auttoi yhtä kiireistä bisnesmiestä, jolla ei ollut aikaa liikkua, syödä kunnolla ja perheelle ei jäänyt aikaa, eikä itselle. No Aki sanoi tälle miehellä älä liiku, jos ei ole aikaa, mieti jos sinulla on antaa aikaa jostakin muusta. Kävi ilmi, että mies stressasi hyvin paljon työmatkoja autolla liikkuen, koska koskaan ei tiennyt saiko parkkipaikkaa ja ruuhka oli älytön aamuisin ja iltapäivisin.

Aki ehdotti, että parkkeeraisi auton 2km työpaikasta ja kävelisi aina töihin niin hän saisi liikuntaa ja omaa aikaa sekä eikä tarvitsisi stressata automatkoista ja parkkipaikan löytämisestä. Toiseksi hän sanoi miehelle, että ei tekisi ylitöitä tai viikonloppu töitä vaan päättäisi työt aina kello 16.00.

Parissa kuukaudessa miehen kunto oli kasvanut ei stressannut ja perheelle, itselleen oli jäänyt aikaa enemmän. Hän oli paremmassa kunnossa näiden pienten muutosten ansiosta.

Itselleni tämä tarina jäi todella hyvin mieleen, kun mietin omaa elämääni ja heijastin suoraa tarinaa omaan jaksamiseen ja liikkumiseen. Päätin, että en liiku, jos ei ole aikaa. Yritän löytää hyötyliikunnan salat aina kuin mahdollista.  Oma aika on todella tärkeää palautumisen kannalta ja tekeminen, mikä palauttaa töistä!

Projektitoimisto Sawake Osk.

Carolina Tuomikorpi

You May Also Like…

21 oppia maailman tilasta

Mitä minun tulisi tietää, että ymmärtäisin maailman tilanteesta paremmin vai olisiko parempi, etten tietäisi? Yuval...

21 oppituntia maailman tilasta

Mitä Suomessa ja maailmalla tapahtuu juuri nyt? Mitä toivomme tulevaisuudeltamme? Mitä haluamme oppia ja opettaa...

0 kommenttia

Lähetä kommentti