Ajatuksia ja ajatusleikkejä

Kirjoittaja: Jim Leväsluoto

5 lokakuun, 2021

Lähdeteos: Haastajasta hittipalveluksi

Lähdeteoksen kirjoittaja: Antti Apunen

Teoriapisteet: 2

Kuuntelin Antti Apusen teoksen, ”Haastajasta hittipalveluksi: Tuotteista ideastasi menestyjä”. Kirja oli todella mielenkiintoinen ja minulla nousi paljon ajatuksia mieleen liittyen kahteen omaan projektiin. Ajattelin pääasiassa heijastaa näitä Boxiovellesi projektiin ja muuten arjen käytäntöön.

Kirjoita liiketoimintasuunnitelma käänteisessä järjestyksessä.

Tämä kokeilu kuulosti mielestäni todella hauskalta, koska normaalisti on se kysymys, joka kiertää, että missä haluat olla ja miten pääset sinne. Nyt se olisi toisin päin. Olet jo siellä unelmatilanteessa ja mietit takaisinpäin niitä vaiheita, miten pääsit sinne. Vertasin tätä heti päässäni aakkosiin. Kaikille se missä haluaa olla ja miten pääsee sinne, löytyy vastaukset melkein yhtä nopeasti kuin osaa aakkoset. Nyt toisinpäin. Eikö olekin aakkoset toisinpäin hankalaa? Jep, nyt tämäkin toisinpäin haastaa ajatteluasi.

Otin tämän kokeiluun minun ja Tonyn järjestämiin treeneihin, ja sain paljon hyvää palautetta. Moni kertoi kuinka hauska ja innostava tämä ajatustapa oli. Omassa pienryhmässä ensiksi piti pienesti selittää mitä siis tehtävänannolla tarkoitetaan, mutta heti sen jälkeen alkoi touhuaminen. Kun alettiin käymään läpi kaikkien omaa käänteistä suunnitelmaa ryhmässä, oli todella mukava huomata, kuinka ihmiset heittäytyivät tehtävään ja myöskin oli mukava huomata kuinka eri lailla, jokainen tämän suoritti. Osa piti todella asiallisena tekstinä ja realistisena ja osalla suunnitelma oli unelmointia.

Koen, että tämä toimii varmasti joka asiaan edes jollain tavalla. Nyt olen uudelleen starttaamassa Boxiovellesi palvelua ja siihen tämä voisi olla hyvä ajatusleikki. Pääsisi uuden projektiryhmäläisen kanssa haastamaan omaa ajatusta ja varmasti meillä tulisi poikkeavat ajatukset. Se olisi aika mukava tehdä vaikka ennen brainstormaamista.

Millainen auto on Volvo? Turvallinen

Tämä ei ole nyt mikään fakta lause vaan ajatus. Ajatus siitä miten jokainen brändi yrittää itseään esille ja myydä. Esim. Lamborghinista tulee ensimmäisenä mieleen nopeus. Jokaisella brändillä on omat asiat mihin he haluavat panostaa, ja mistä he haluavat olevansa tunnettuja ja tiedettyjä. Eli aina on yksi aihealue, joka halutaan tuoda esille tekemällä hyvin. Jäin tätä pohtimaan Boxiovellesi projektin kanssa ja myöskin Levae Clothing kanssa. Levae Clothing on siis oma pikku vaate harrastuspuuhani.

LevaeClothingin kanssa haluaisin tuoda mahdollisesti esille jotain näistä kolmesta, kestävyys, käsintehty, intohimo. Intohimolla suunnittelen ja teen vaatteita ja maalailen kenkiä yms. Alun perin kenkien pesemisestä lähti liikkeelle, sitten tuli maalaus, sitten huoltopuuhat ja sen jälkeen siirryin vaatteisiin.

Ehkäpä juuri tämän takia nyt toinen vaatejulkaisuni ei ole mennyt niin hyvin kaupaksi. Ensimmäisen vaate-eräni tein käsin kaiken. Vaatteiden värjäyksen ja tekstien ja logojen maalauksen. Sekä myös niskalappujen ompelemisen. Nyt toisen vaate-erän ulkoistin ja designit on printattu ja logot brodeerattu. Ainoastaan käsityöllä itse olen niskalaput ommellut kiinni tuotteisiin. Tiedän kumminkin, että tuotteeni ovat kestävää materiaalia ja printti ja brodeeraus on laadukasta. Intohimo on ollut läsnä myös, mutta käsintehty uupuu. Olisiko minun pitänyt tuoda sitä vahvemmin esille ja toimia sen mukaan? Olisin tykännyt tietenkin maalata, mutta säästin noin 70–80 työtuntia. Koin sen paremmaksi vaihtoehdoksi siinä hetkessä. Nyt en ole varma.

Boxiovellesi varmasti tarvitsee omat alueensa, miten poiketaan kilpailijoista ja miten meidät tunnistetaan erilaisena. Meidän pitää asioita tehdä paljon eri lailla, kuin esim. Suomikauppa. Suomikauppa on tällä hetkellä isoin ja tunnetuin verkkokauppa, joka myy suomalaisia tuotteita, ja toimittaa ympäri maailmaa. Pitäisi olla se oma juttu mitä tuoda esille ja olla erilainen. Saada sitä kautta kohdistettua ja haettua oma kohderyhmä. Mutta tämäkin on mielestäni loistava ajatus. Normaalisti sinkoilisin sinne tänne koska haluan että kaikki hoituu hyvin. Mutta jos on vain se yksi, jossa pitää olla loistava?

Ennalta mietityt ongelmat kysymyksiksi

Tämä oli mielestäni loistava ajatus. En tiedä varmaksi tulkitsinko väärin tämän, mutta ei haittaa, jos niin tein, ei se toki yllättäisi. Ajattelin tämän asiakastapaamisten kannalle. En ole kauheasti käynyt asiakastapaamisissa, ja koen että itselläni on jokin pieni este sille, etten mene. Tämä saattaa helpottaa sitä. Tietenkin haluan saada asiakastapaamisilta irti oppeja tai neuvoja omiin asioihini, jos esimerkiksi kävisin projektin tiimoilta jonkun asiantuntijan kanssa vaikkapa lounaalla. En siis suoraan esittäisi hänelle omassa projektissani vastaan tulleita ongelmiani ja kysyisi ratkaisua, niin kuin se olisi niin helppoa. Voi se kyllä toki toimia, riippuu ongelmasta. Mutta tämän lauseen jälkeen ajattelin, että ne ongelmat mitä on niin voi muotoilla kysymyksiksi. On tietenkin erilaista auttaa ihmistä, joka kysyy apua asiaan X, kuin se että hän vain kysyy pulmaisen kysymyksen ilman että ymmärrät, minkä takia hän kysyy tätä. Jos esimerkiksi kävisin jonkun asiantuntijan kanssa lounaalla ja hänellä on paljon kokemusta verkkokaupoista ja logistiikasta, niin en hänelle ehkä suoraan sanoisi, että Boxiovellesi projektilla on ongelma saada postitukset yhdistettyä verkkokauppaan, vaan kysyisin häneltä vaikkapa, ”miten te olette yleensä postitusasiat verkkokaupan kanssa hoitaneet?”, ”mikä on ollut helpoin tapa?”, ”miksi ette valitse muuta tapaa vai onko muita hyviä vaihtoehtoja?”, ”oletteko käyttäneet mitään välipalvelua verkkokaupan ja logistiikkafirmojen yhdistämiseen?”.  Omassa päässäni saan tästä ajatuksesta paljon irti. Mahdollisesti tämä esimerkki ei ole paras tälle ajatustavalle, mutta se tuli oikeista pulmista. Toivottavasti avautui!

You May Also Like…

Kohderyhmän merkitys

Copywriting oli itselleni ennen tätä hetkeä lähes täysin uusi käsite. Siitä tuli ensimmäisenä mieleen jonkinlainen...

21 oppia maailman tilasta

Mitä minun tulisi tietää, että ymmärtäisin maailman tilanteesta paremmin vai olisiko parempi, etten tietäisi? Yuval...

21 oppituntia maailman tilasta

Mitä Suomessa ja maailmalla tapahtuu juuri nyt? Mitä toivomme tulevaisuudeltamme? Mitä haluamme oppia ja opettaa...

0 kommenttia

Lähetä kommentti