4 tunnin työviikko

Lähdeteos:

Lähdeteoksen kirjoittaja:

Teoriapisteet:

4 tunnin työviikko

Timothy Ferris

Ville Lehtola – Essee 2 kirjapistettä

 

4 työviikko.  Miltä tämä sinusta kuulostaa? Aivan liian utopistiselta omaan korvaan, mutta jotenkin siinä on kuitenkin onnistuttu. Tämä on kirja joka antaa työkalut ”uusrikkaaksi” tulemiseen, ja moni onkin kirjan oppeja hyödyntämällä vähentänyt työmääräänsä ja kasvattanut tekemäänsä tulosta. Pitkään itsellänikin lukulistassa ollut teos pääsi nyt kevään aikana vihdoin lukuun, ja pakko myöntää aika skeptisesti siihen suhtauduin, ajattelin että ”Tottakai tuo onnistuu jos on jo valmiiksi massit kasassa”.  Kirja painottaa paljon 20/80 ajattelua, jota avaan hieman tarkemmin myöhemmin.

 

Kirjassaan Ferris puhuu paljon ajan käytön suunnittelusta. Miten tärkeää on suunnitella tekeminen hyvin? Kriittisen, ”hyvin suunniteltu on jo puoliksi tehty” on osuva sanonta.
Kuten aiemmin mainitsin kirja painottaa paljon 20/80 ajattelutapaa, eli siihen 20% ajasta keskittymistä joka käytännössä luo 80% arvosta. Tämä on mielenkiintoinen ajatus ainakin omasta mielestä. Esimerkki johtoroolissa toimivan henkilön tulisi karsia 80% asioista pois ja keskittyä tärkeimpään 20%, sillä se 80% on todennäköisesti sellaista asiaa mitä joku muukin voisi tehdä.
Tämä saa ajattelemaan myös omaa tekemistä, omaa ajankäyttöä, miten voisin tehostaa sitä?

Huomaan herkästi toimistolla ollessani tekeväni aivan muuta kuin töitä, olen sitten pelaamassa pingistä, puhumassa naapurihuoneen ihmisille, tai muuten vaan tuijotan seinää tai puhun niin sanottua paskaa kavereideni kanssa. Koti oloissa, etätoimistolla taas teen paljon paremmin hommia, sillä tietämättäni olen soveltanut 20/80 menetelmää jo jonkin aikaa. Teen sen 20% tärkeiimät asiat alta pois jättäen aikaa muille asioille enemmän, toki teen myös näitä 80% mitä työpäivän aikana toimistolla tapahtuisi, eli sitä muuten vaan höpöttelyä, mutta ne tulevat vasta perästä, jonka vuoksi varsinainen tehokas työaika vaikuttaa hieman lyhyemmältä, koska teen sen vain tiiviimmin kuin toimistolla ollessani, nostaen tehokkuuttani vähintään kaksinkertaiseksi. Eihän se kaikille toimi, osa tarvitsee sitä höpöttelyä, muuten vaan taukoja keskelle työpäivää rytmittämään omaa tekemistään, ei siitä mitään keneltäkään pois! Olen myös havainnut ongelman tässä omassa tekemisessäni, huomaan tekeväni projekteja tärkeämpänä kuin toteuttavani akatemian asettamia tavoitteita esimerkiksi kirjapisteiden osalta, se pitäisi saada mahdutettua siihen 20% tässä elämäntilanteessa. Projekteissa kuitenkin aina on asioita joita voidaan delegoida eteenpäin!

Toinen asia mistä tosiaan teoksessa puhutaan on tehtävien jakaminen, delegointi. Tärkeä taito 20/80 ajattelun toimittamisessa. Kannattaa delegoida tehtäviä muille, varsinkin johtotehtävissä, jotta voit keskittyä tärkeisiin asioihin, tehostaen täten myös muiden työntekoa. Rohkea ja reilu delegoiminen mielestäni myös viestii varmasta otteesta johtajana, eikä missään nimessä pahassa mielessä.

Ihan vielä en itse ole kyllä 4 tunnin työviikon tasolla oman aikanikäyttämisen suunnittelussa, mutta siihen pyrin tottakai, olisi mukavaa olla työssä jossa voin käytännössä hoitaa vain pakolliset asiat jotta toiminta jatkuu. Toivottavasti jonain päivänä tämänkin kirjan opit ovat täydessä efektissään omassa elämässäni.

 

 

 

You May Also Like…

21 oppituntia maailmantilasta

Minulla on ollut tämä kirja koko Tiimiakatemian ajan lukulistalla, mutta en vain ole saanut sitä luettua mihinkään...

5 vinkkiä kirjoittajalle

Copywriting on taito, joka vaatii sekä luovuutta, että strategista ajattelua. Hyvä copywriting ei vain viihdytä tai...

Tylsyyden ylistys

Tylsyyden ylistys, mitä on tylsyys ja, miltä se tuntuu? Jokaisen ihmisen kohdalla käsitteelle tylsyys löytyy erilaisia...

0 kommenttia

Lähetä kommentti