100 faktaa myynnistä

Kirjoittaja: Daniel Barkane

9 joulukuun, 2021

Lähdeteos: 100 faktaa myynnistä

Lähdeteoksen kirjoittaja: Katleena Kortesuo , Andrei Koivumäki

Teoriapisteet: 2

Minulla ei ole paljoa kokemusta myynnistä tai markkinoinnista, vaikka aihe kiinnostaa minua. Olen aina ymmärtänyt, että myyminen on taitolaji ja että sitä pitää harjoitella vuosia. Sanonta ”syntynyt myyjäksi” ei mielestäni ole tuulesta temmattu. On ihmisiä, kelle myyminen tuntuu luontaiselta. Tälläiset ihmiset yleensä omaavat vakuuttavat vuorovaikutus taidot.

Miksi valitsin kirjan?

Olen sosiaalisessa mediassa seurannut 2020 kesästä asti Andrei Koivumäkeä ja miettinyt, kuinka hänen arkensa ja myyntityönsä toimii niin kätevästi. Tiesin ennen kirjan lukemista jo, että saatan saada vastauksia kysymyksiini ja jopa niihin, mitä Andrein elämä sosiaalisessa mediassa herätti minussa. Kirja todellakin oli loistava valinta ja en voi kuin suositella jokaista aiheesta kiinnostunutta lukemaan tämän teoksen.

Tuttu on luotettavampi kuin vieras

Tämän takia meillä on sosiaalinen media. Kirjassa kerrotaan, kuinka sosiaalisessa mediassa myyjä voi luoda tuttuuden illuusion asiakkailleen. Ihmiset seuraavat päivittäin myyjää ja näkevät hänen harrastuksiaan ja kavereitaan, jolloin ihmiset tutustuvat myyjään kuin itsestään. Tämän jälkeen kaupanteko on helpompaa. Ihmisen on helpompi ostaa tutulta kuin vieraalta.

Noin vuosi sitten pitkään somessa seuraamani henkilö perusti lisäravinne verkkokaupan ja samaan aikaan olin pohtinut tarvitsenko raskaan kilpanyrkkeilyn ohelle lisäravinteita. Kiireinen työ ja arki verotti oman siivun ruokailusta. Päätin kuitenkin, että tarvitsen heraproteiinia ja luonnollisesti ostin sen somessa seuraamaltani PT-Vataselta. Tämän kappaleen luettuani tiedostin heti, että tämä tepsi minulle. Tiesin että voin luottaa hänen verkkokauppaansa ja pidin häntä ”tuttuna”. Olisinko ostanut välttämättä häneltä, jos hän ei olisi luonut tuttuuden illuusiota minulle? Voin sanoa, että en olisi ostanut.

Tyytymätön asiakas voi olla maailman tyytyväisin

Älä pelästy reklamaatiota, vaan hoida se kuin päällikkö”

No onko keissi nyt menetetty, ja asiakas lähtee heti ensimmäisen mahdollisuuden tullen? reklamaation hoitaminen kunnolla kannattaa. Kirjan mukaan, jos asiakkaan reklamaatio hoidetaan hyvin, asiakas on sen jälkeen 15 kertaa sitoutuneempi yritykseen, kuin hän oli ennen reklamaatiotilannetta.

Pystyin edellisessä työssäni samastumaan tähän, koska asensimme kodinkoneita ympäri Keski-Suomea ja olimme tekemisissä tuhansien asiakkaiden kanssa.

Aina virheitä sattuessa meille tuli reklamaatioita sekä valituksia. Asiakas saattoi olla hyvinkin vihainen, mutta useasti, kun olimme menossa takaisin tarkistamaan tilanteen, asiakas alkoi olla jo leppynyt. Yleensä pahoittelimme suuresti ja korvasimme asiakkaalle kuljetusmaksut sekä teimme tarvittavat korjaukset. Jälkeenpäin palaute oli yleensä loistavaa ja asiakas saattoi kertoa, kuinka tyytyväinen hän oli toimintaamme. Oli myös tilanteita, jossa aluksi erityisen kiukkuinen asiakas, ei ollut millään tavalla yhteistyö kykyinen, mutta korvauksien jälkeen halusikin käyttää uudestaan meidän palveluitamme. Mielestäni siis reklamaatio voi mahdollistaa vakituisen asiakkaan alku pettymyksenkin jälkeen. Voi olla, että reklamaatiosta on tehty turhan vakava aihe, vaikka mielestäni se on mahdollisuus yritykselle kehittää toimintaa. Toivoisin, että ihmiset näkisivät reklamaation positiivisempana asiana.

Älä myy sontaa

Myytpä mitä tahansa, älä myy sontaa. Tuotteen tai palvelun pitää olla sitä, mitä on luvattu. Hyvä myyjä ei koskaan perusta myyntiään huijaukselle. Tämä kirjasta lainattu lause pitää täysin paikkansa. Inhoan myymisessä kiertelyä ja epärehellisyyttä. Myyjän täytyisi pystyä kertomaan rehellisesti huonot puolet ja sitä kautta luoda asiakkaalle tietoisuus, mitä hän on ostamassa. Kuvitellaan että ostaisit 3 päivää vanhaa leipää, mutta se myytäisiin sinulle tuoreena. Minua ainakin suututtaisi. Tiedän että tämän tiimiakatemian aikana, tulen myymään jotain tuotetta tai palvelua ja juuri siksi haluan perustaa oman myymiseni rehellisyyteen.

Menestyminen vaatii fokusta

Ajauduin pohtimaan pitemmäksi ajaksi Andrein menestymistä, ja sitä kuinka hän käsittelee aihetta. Löysin paljon yhtäläisyyksiä omasta ajattelustani menestymisen suhteen. Halusin juuri siksi poiketa hiukan edellisestä aiheesta ja tuoda myös tätä esille.

Niin kuin Andrei kirjassaan kertoo, kuinka hänen äitinsä tykkäsi sanoa: ”Kukaan ei tule hakemaan sinua sohvalta” Mutta miten sitten oikein menestyä? Mitä itse opin tästä aiheesta, oli juuri se, että ihminen, joka kirkastaa itselleen tavoitteet ja antaa sille täyden fokuksen, niin yleensä myös pääsee maaliin. Menestys ei kuitenkaan tule kenellekään helpolla, sen eteen täytyy tehdä valtavasti töitä.

Vaikka minulla ei ole vielä paljoa henkilökohtaista kokemusta yrittämisestä, niin olen jo nyt varma, että tämä ”fokus” tulee olemaan todella tärkeä osa sitä. Fokusta voi kuitenkin verrata vaikkapa urheiluun. Olen kilpanyrkkeilyt noin 7-vuotta ja olen huomannut kuinka tärkeää, on pitää fokus tietyn osa-alueen harjoittelemisessa eikä jokaisen. Olen vuosittain kiinnittänyt fokukseni johonkin tiettyyn osa-alueeseen. Esimerkiksi liikkumiseen kehässä ja tämän jälkeen olen tehnyt sen eteen töitä ja keskittynyt sen kehittymiseen. Yleensä olen aina päässyt omalla mittapuullani positiivisiin tuloksiin. Menestyminen siis lähtee liikkeelle pienin askelein, keskittymällä muutamaan asiaan kerralla.

You May Also Like…

Älykäs intuitio

Mikä on se mystinen työkalu, jota Oprah, Einstein, Elon Musk, Steve Jobs, Nikola Tesla ja lukuisat muut aikamme nerot...

Digiyrittäjän käsikirja

Digiyrittäjän käsikirja kertoo, kuinka kannattava konsulttiyritys perustetaan ja kasvatetaan. Digikonsultti voi tehdä...

Suojattu: Lisää liksaa

Salasanasuojattu

Katsoaksesi tätä suojattua sisältöä, kirjoita salasana alle:

0 kommenttia

Lähetä kommentti