Voittamisen anatomia

Kirjoittaja: Daniel Hakasaari

14 tammikuun, 2021

Lähdeteos: Voittamisen anatomia

Lähdeteoksen kirjoittaja: -

Teoriapisteet: 2

Aki Hintsan Voittamisen anatomia oli kirja, jota meidän tiimin Annika minulle joskus suositteli. Keväällä sain kirjan kuuntelun puoliväliin aina kuudelta aamulla aamulenkkejä tehdessäni, mutta kesän tullessa kuuntelukin loppui. Kirjahan oli ollut siihen mennessä aivan erinomainen kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin mietintätyökalu. Kuuntelinkin sen uudelleen alusta alkaen ja ihastuin siihen uudelleen ?

Hintsahan on monelle suomalaiselle tuttu nimi siitä syystä, että hän on todella arvostettu lääkäri huippu-urheilijoiden keskuudessa. Hinta on ollut elämänsä urheilulääkärinä, jonka tavoite on luoda mahdollisimman optimaaliset olosuhteet urheilijoiden menestykseen. Hän on auttanut lukemattomia lajinsa huipulla olevia ihmisiä menestymisessä. Hän ymmärtää, mitä henkisiä sekä fyysisiä ominaisuuksia kaivataan, jos halutaan päästä huipulle.

Hinsan mukaan kaikki lähtee Coresta, ytimestä, ihmisen henkisistä voimavaroista.

Jokaisen tulevan menestyjän tulisi Hintsan mukaan tuntea oma ytimensä, jolla tarkoitetaan oman itsensä, tavoitteidensa sekä motiiviensa tuntemista. Hintsa nostaa esille kolme kysymystä, jotka kertovat, millaiset henkiset valmiudet sinulla on.

  1. Tiedätkö, kuka olet?

  2. Tiedätkö, mitä haluat?

  3. Hallitsetko omaa elämääsi?

Kuka olen?

Olen opiskelija, yrittäjä ja ystävä. Kun sanon olevani opiskelija, en tarkoita että olisin pelkästään opiskelija. Toki opiskelen tällä hetkellä JAMK:issa Tiimiakatemialla, mutta se on vain väliaikaista. Uskon painottavani elämääni aina uuden oppimiselle. Olen ihminen, joka janoaa uutta tietoa ja haluaa kehittyä omana itsenään. Haluan oppia tunnistamaan omia toimintamallejani, sekä ymmärtämään toisia ihmisiä paremmin. Pyrin oppimaan omista virheistäni, sekä asioista, jotka saattavat olla vahingollisia sekä minulle että läheisilleni. Haluan opiskella siitä syystä, että olisin parempi ihminen.

Kun sanon, että olen yrittäjä, en myöskään tarkoita pelkästään konkreettista yrittäjyyttä. Tarkoitan enemmänkin yrittäjämäistä elämäntapaa. Haluan haastaa itseäni monipuolisesti, jonka ansiosta uskon itse kehittyväni tietynlaisena avainpelaajana, joita tulevaisuuden työmaailmassa kaivataan. Olen kunnianhimoinen ihminen, josta löytyy tarvittaessa hurjan paljon sinnikkyyttä. Ajattelen jokaisen tilanteen aina mahdollisuutena. Ajatusmallinani on aina ollut miksei kysymyksen miksi sijasta.

Vaikka minua pidetään monissa tilanteissa kylmänä ja vaikeasti tavoitettavana ihmisenä ainakin näin yrityselämässä, osaan olla myös välittävä ihminen. Minulle tärkeimpiä ihmisiä elämässäni on muutamat ystäväni, joista suurin osa onkin Tiimiakatemialla opiskelemassa. Itse kun en ole erityisen hyvissä väleissä perheeni kanssa, merkitykselliset ystävyyssuhteet ovat astuneet rooliin. Jos minulta kysyttäisiin jonkun lähiomaisen puhelinnumeroa hätätilanteita varten, antaisin siinä tilanteessa mieluummin ystävieni kuin perheenjäseneni yhteystiedot. Vietän ystävieni kanssa paljon aikaa nimenomaan kahden kesken ja jaamme elämästämme runsaasti toisillemme. Minulla on sellaiset ystävät joihin voin luottaa ja toivoin, että hekin luottavat minuun.

Mitä haluan?

Haluan olla tulevaisuudessa rakastava perheenisä, joka on saavuttanut unelmiaan menestyjänä ja joka voi ammentaa omista opeistaan muille. Olen mennyt lupaamaan olevani alle kolmekymppisenä miljonääri, joka on tällä hetkellä kirkkaimmin kiikarissa. Olen oppinut ehkä valitettavanakin asiana arvostamaan rahaa menestyksen mittarina. Nykyaikana ihmisen sosiaalinen status määrittyy kuitenkin usein pankkitilin saldon mukaan. Haluan nähdä taloudellisen hyvinvoinnin omana menestyksen mittarina. Haastavinta kunnianhimoisessa asenteessani on sekä loppuun palamisen riski, että tulevaisuudessa olevan perheen yhdistäminen. Haluaisin kuitenkin olla se isä, joka olisi illat kotona katsomassa lastensa kasvamista, neuvomassa heitä koulutehtävissä ja auttamassa heitä ensimmäisten sydänsurujen jälkeen.

Hallitsenko omaa elämääni?

Miellän itseni ikäistäni paljon itsenäisemmäksi ihmiseksi, jota ei pienet vastoinkäymiset hetkauta. En kuitenkaan miellä hallitsevani elämääni vielä tarpeeksi hyvin. Itselläni on esimerkiksi haasteita oman jaksamiseni kanssa. En ymmärrä vielä omia psyykkisiä voimavarojani, vaan ajan itseäni jopa tarkoituksella äärirajoille. Näin punaisena ihmisenä minulle on ollut aina tärkeintä lopputulos, eikä niinkään miten sinne päästään. Minua ei ole koskaan kiinnostanut, millaisen vuoren yli joudun kiivetä matkalla, kunhan saavutan määränpään. Tästä on tullut kuluttava elämäntapa.

Kun ihminen tunnistaa oman Corensa, päästään tarttumaan ihmisen hyvinvointiin. Kun alla olevat kuusi osa-aluetta ovat tasapainossa, ne tuottavat ihmiselle hyvinvointia.  Puolestaan kun joku näistä sakkaa, se näkyy myös toisien osa-alueiden hyvinvoinnin heikkenemisenä.

Hyvinvoinnin osa-alueet:

  1. Yleinen terveys
  2. Biomekaniikka
  3. Fyysinen aktiivisuus
  4. Ravinto
  5. Lepo
  6. Henkinen energia

 

  1. Olen mieltänyt oman terveydentilani aina aina aivan hyväksi. Nykyään toki itselläni on muutama kilo ylimääräistä, mutta ei se ole minun tekemisiäni estänyt. Ajoittain minulla on ollut selkäongelmia, mutta ei mitään sen vakavampaa. Periaatteessa siis perusterve mies.

 

  1. Olen pitänyt aina liikunnasta, erityisesti luonnossa olemisesta. Tykkään käydä tallustelemassa lumikengillä, ajamassa moottorikelkalla tai vain vaeltamassa. Nykyään kaikkia näitä tulee tehtyä kuitenkin liian harvoin. Oma jaksaminen on ollut vähän vaakalaudalla töiden sekä muiden elämäntapojen takia, joten liikunta on jäänyt valitettavan vähäiseksi. Nyt vuoden alusta alan kuitenkin käymään aktiivisesti aamusalilla.

 

  1. Pidän itseäni erittäin aktiivisena ihmisenä. Harvemmin on päiviä, että olisin pelkästään neljän seinän sisällä. Yleisesti tykkään nähdä paljon maailmaa sekä uusia ihmisiä. Myös auton ratissa tulee seilattua Suomea ristiin rastiin viikottain. Lisäksi rakennan päiväni aina niin, että koko päivälle on jotain ohjelmaa aamusta alkaen. Näin koen saavuttavani päivän aikana mahdollisimman paljon.

 

  1. Ravinto on ollut itselleni ainainen haaste. Varsinkin töitä tehdessä epäsäännöllisestä syömisestä on tullut tapa. Eikä se ruoka ole erityisen terveellistäkään. Tykkään toki syödä paljon rehuja, mutta siihen kun vetää kylkeen rasvaa ja runsaasti alkoholia, niin eipä ole ihme jos painoa kertyy. Tuo alkoholinkäyttö on varmasti yksi kroppaa kuluttavimmista asioista, kun alkoholia kuitenkin menee varmasti ainakin parikymmentä annosta viikossa.

 

  1. Levon kanssa minulla on toinen iso haaste. päivässä pitäisi olla tunteja vähintään 30, jotta saisin kaikki haluamani jutut kunnon unien ohella tehdyksi. Nykyään karsin sitten automaattisesti unista pois, jolloin keskimääräiset uneni ovat varmastikin alle kuusi tuntia.

 

  1. Henkinen energia on ollut itselläni vaihtelevaa. On ollut omia talouden asioita, jotka ovat kuormittaneet minua. Lisäksi on joutunut ottamaan paljon vastuuta omasta yrityksestäni ja sen toiminnan kehittämisestä. Mukana on tietenkin ollut myös Akatemian vaatimukset opintojen suhteen. Unen ja ravinnon epätasaisuus on ollut myös ollut omalta osaltaan vaikuttamassa energiatasojen ehtymiseen.

 

Mielestäni itselläni on Coren puolesta kaikki mahdollisuudet tehdä itsestäni voittaja. Kuitenkin kuluttavat elämäntapani ovat siihen tällä hetkellä esteenä. Minun pitäisi luoda positiivisen hyvinvoinnin kierre. Tällä hetkellä olen saanut katkaistua negatiivisen kierteen, joten nyt olisi ehdottoman tärkeää tehdä pieniä muutoksia uneen, liikuntaan sekä syömiseen, jolloin voisin tehdä omasta hyvinvoinnistani nousujohtaisen voimavaran. Olen lueskellut tässä samalla kirjaa nimeltä Miksi nukumme, johon luon tarkemman suunnitelman pienien elämänmuutosten tekemisestäni.

You May Also Like…

 100M offers

Kirjan "100M Offers: How To Make Offers So Good People Feel Stupid Saying No" nappasin kuuntelun tiimikaverini...

Fooled by randomness

Tiimiakatemian toiseksi viimeistä kirjaa viedään ja siksi valikoin kirjaksi ensimmäisen englannin kielisen kirjani...

Muutosvoimaa

Tänä keväänä meillä on ollut treeneissä aiheena muutoksen pelko, resilienssi ja kuinka me siedämme muutosta. Muutosta...

0 kommenttia

Lähetä kommentti