Voittamisen anatomia

Kirjoittaja: Ville Lehtola

22 maaliskuun, 2020

Lähdeteos:

Lähdeteoksen kirjoittaja:

Teoriapisteet:

Voittamisen anatomia                                                                                                     Ville Lehtola

 

 

Monesti olen kyseisestä kirjasta kuullut puhuttavan ja sitä suositeltavan minulle ja muille. Olen viime aikoina pyrkinyt parantamaan omaa hyvinvointiani ja suorituskykyäni ja täten myös päädyin suositusten perusteella tähän teokseen. Kirja ilmeisesti painottaa paljon hyvinvointiin ja miten sitä saa parannettua, jää nähtäväksi millaisia oppeja kirjasta saa napattua!

Oskari Saaren kirjoittama Voittamisen anatomia, on mielenkiintoinen teos, joka kertoo tarinan monen F1-kuljettajan takaa löytyvästä miehestä Aki Hintsasta. Kirjassa esitellään muun muassa kokonaisvaltaisesti Hintsan toimintamallin, sekä tietoa formulamaailmasta kulissien takaa.
Toimintamalli pohjautuu kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin tavoitteluun ja siihen, miten sen avulla saadaan yksilön suorituskyvystä kaikki mahdollinen irti.

Hyvinvointi voidaan jakaa kirjan mukaan useaan osa-alueeseen:
1. Yleinen terveys
2. Biomekaniikka
3. Fyysinen Aktiivisuus
4. Ravinto
5. Lepo
6. Henkinen energia

Jokainen edellä mainituista kohdista on jokaiselle ainakin jollain tasolla tuttu, ainakin toivon näin. Hintsan menetelmä painottaa näiden tasapainoa ja yhteistä päämäärää, jotta homma niin sanotusti funkkaa, on jokaisen oltava riittävällä tasolla. Osa-alueet myös risteävät hyvinkin paljon toistensa kanssa. Esimerkiksi mikäli et pidä fyysisestä peruskunnostasi huolta voi sinulle koitua ongelmia esimerkiksi selän tai polvien kanssa, ja näistä aiheutuvat kivut voivat vaikuttaa muun muassa unesi laatuun ja täten risteävät lepo ja fyysinen aktiivisuus. Näitä aasinsiltoja voitaisiin jatkaa loputtomiin, mutta varmasti ymmärrät pointin tässä vaiheessa jo. Itse olen paininut pienen elämäni polvieni kanssa, aina jotain on pielessä tai vääntynyt ja tämä on aika ajoin ajanut itseni siihen pisteeseen, että istun pitkiä jaksoja paikallani tai makaan sängyssä koska sattuu polviin kävellä. Sen sijaan, että olisin aina tutkituttanut ongelmat, olen vai todennut että se menee ohi ja laiminlyönyt fyysisen kunnon ylläpitoa. Syyllistyn myös levon laiminlyöntiin, nukun aivan liian vähän normaali ihmisen unen tarpeeseen nähden.

Jokaista kohtaa en esseessäni käy lävitseni vaan ne, joista koen itselläni olevan eniten kirjoitettava, eli kokemuksia, ja pitäähän lukijan itse lukea kirja saadakseen täysi kuva teoksesta!

Nyt tämän koronaviruksen aiheuttaman etätyöhön liittyen olemme nostaneet kissan pöydälle, eli ajankäytön. Helposti etätöitä tehdessä tulee tehtyä huomaamattomastikin liian pitkiä päiviä ja lepo jää jo tämän takia liian vähäiseksi. Itse huomasin tämän hyvin viikko sitten, kun vielä klo 01:30 muokkasin videolle tarvittavaa ääniraitaa, vaikka olin aloittanut päivän kello 08 aamulla. Tämä ei ole ideaali tilanne millään mitalla ja aion itse keskittyä paljon tiukemmin ajankäyttööni jatkossa, sillä kuten useat tutkimukset osoittavat suoran korrelaation unen ja yksilön suorituskyvyssä. Mitä vähemmän nukut, sitä huonommin suoriudut seuraavan päivän tehtävistä. Eräs tutkimus osoitti, että vuorokauden yhtäjaksoinen valvominen vastaa jopa 0,8 promillen humalatilaa, eli et periaatteessa kykene ajamaan autoa kunnolla, saatikka olemaan terävimmilläsi, kun tilanne sitä vaatii.
Kuten heti tekstini alussa mainitsin, olen viime aikoina lukenut kirjoja itseni kehittämiseksi ja usein sama teema toistuu, unen vaikutus oppimiseen, suorituskykyyn ja elämän kaikkiin aspekteihin.

Itse koen unen kirjan osa-alueista jopa tärkeimmäksi, se vaikuttaa epäsuorasti käytännössä kaikkiin muihin osa-alueisiin. Siihen olen viimeisen puolen vuoden aikana keskittynyt enemmän ja enemmän kuultuani palautetreeneissä vaikuttavani väsyneeltä, vaikka en sellaisesti oloani tuntenut. Tämä herätti aikanaan levon tärkeyteen ja tämä kirja, kuten muutama muukin on avannut silmiäni entuudestaan sen tärkeydelle. Mihin itse kykenen, mikäli suorituskykyni kasvaa tästä 30% lisätessäni uneni määrää? Mielenkiinnolla odotan mitä itselleni teettämä testi tuo tuloksia yleisestä tekemisestäni nukkuessani tarkalleen 8 tuntia joka yö.

Kirjassa kerrotaan paljon pienistä asioista, joita voit tehdä edistääksesi omaa hyvinvointiasi ja ei tarvitse olla Albert Einstein, jotta niitä ymmärtää viedä käytäntöön. Ehdottomasti suosittelen kirjaa kaikille jotka haluavat kehittää omaa suorituskykyään ja, tai hyvinvointiaan parempaan suuntaan!

 

You May Also Like…

21 oppia maailman tilasta

Mitä minun tulisi tietää, että ymmärtäisin maailman tilanteesta paremmin vai olisiko parempi, etten tietäisi? Yuval...

21 oppituntia maailman tilasta

Mitä Suomessa ja maailmalla tapahtuu juuri nyt? Mitä toivomme tulevaisuudeltamme? Mitä haluamme oppia ja opettaa...

Strategiakirja 25 työkalua

Strategiatyö on yksi johtamisen tärkeimmistä työkaluista, ilman sitä oikeastaan missään ei ole mitään järkeä. Johonkin...

0 kommenttia

Lähetä kommentti