Voittamisen anatomia

Kirjoittaja: Matias Luomala

10 joulukuun, 2023

Lähdeteos: Aki Hintsa - Voittamisen anatomia

Lähdeteoksen kirjoittaja: Oskari Saari

Teoriapisteet: 1

Syksyn toinen kirja, ajattelin kokeilla kuuntelemista taas kesän tauon jälkeen. Totesin että ei kannata. Hintsan Etiopian tarinoita täytyi muutaman kerran kelata, että jotain jäi päähän. Päädyin kuitenkin kuuntelemaan loppuun Aki Hintsan kirjan “Voittamisen Anatomia”. Kirjan lukeminen on varmaan jo kirjoittamaton sääntö Tiimiakatemialla. Toki en ole vielä yhtään huonoa palautetta kuullut kirjasta. Minäkään en kirjaa lähde haukkumaan, vaikka se ei ollut ollenkaan sitä mitä ajattelin.  

Kirja tarjosi paljon enemmän mitä odotin ja esimerkit mitä kirjassa annettiin, oli selkeästi hyväksi todettuja ja konkreettisia. Tutut nimet kuten Kimi Räikkönen ja Sebastian Vettel sai varmasti tiedon jämähtämään paremmin kuin muissa lukemissani kirjoissa. Kirja toki tuntui haukkuvan minua koko kymmenen ja puolen tunnin ajan, oli kyseessä sitten aamupalan syöminen, kahdeksan tunnin yöunet tai sopivan määrän käyttö alkoholia.  Kysymykset itselle “olenko tehnyt näin?” ja “miksi en ole?” toistuivat siis muutamaan kertaan pään sisällä.  

CORE JA MUUTOS 

Tiedätkö kuka olet? 

Tiedätkö mitä haluat? 

Hallitsetko itse omaa elämääsi? 

Nämä Hintsan menestyksen ympyrän ytimessä olevan “Coren” kolme kysymystä, jotka yläpuolelle kirjoitin hyökkää niin vahvasti kuuntelijan kimppuun, että niihin tuntuu olevan melkein pakko löytää vastaus.  Ajattelin vastata kysymyksiin vastauksilla, jotka osuvat aikaan Tiimiakatemialla. Tiimiakatemian sisällä.  Kuka olen tällä hetkellä? Opiskelija, Yrittäjä, Myyntineuvottelija, varmasti vähän kaikkia, jotka samalla yhdistyvät ja kehittävät eteenpäin. Mitä haluan? Säilyttää tavan tehdä tosissaan mutta ei vakavissaan ja päihittää oman isän golfissa, tästä raportti sitten ensi syksynä. Hallitsenko omaa elämää? Mielestäni hallitsen mutta parannettavaa on. Työn ja Tiimiakatemian arjen yhdistäminen on onnistunut, mutta yöunissa ja rahan käytössä voisi olla parannettavaa. Onneksi seuraavaksi on kirja “Kaikki kuluttamisesta, Näin aloin käyttää rahojani paremmin”. Ehkä voisin tehdä myös välillä jotain hieman tehokkaammin. 

Näistä kolmesta kysymyksestä viimeinen herätti eniten pohdittavaa. Eniten kysymys tuli pään sisälle muodossa mitä voisin tehdä toisin. Alkuun sanoin, että kirja tuntui haukkuvan, nyt pääsen avaamaan sitä lisää. Yö uneni ei kuulemma ole tarpeeksi pitkät, joten yöunien lisääminen pääsee ainakin listalle kokeiltavista muutoksista. Tähän voisi auttaa myös torkuttamisen lopettaminen. Näihin olen jo valmistautunut älykellolla, joka seuraa untani ja herätyskellolla, jossa ei torkku ominaisuutta ole. 

Aamupalan jättäminen väliin on ilmeisesti kanssa paha tapa, joten toiset haukut otettu vastaan. Olen aina ollut todella huono syömään aamupalaa. Muistelisin että yläasteella taisin viimeksi syödä aamupalan kohtuu säännöllisesti, jos aamukahvia tai aikaa armeijassa ei lasketa. Miten aamupalasta saisi rutiinin, kun tuntuu että isoa nälkää ei ole. Varmaan jo lasillinen vettä ja jogurtti myslillä voisi olla hyvä startti.  Arkiliikuntaa Hintsa myös kerkesi korostaa, kuljen itse noin 600–700 metrin työmatkan autolla, joten ehkä sen muuttamista kävelyksi voisi harkita. Toki en tällä hetkellä saa ladattua autoa kuin työpaikalla, joten hyvä syy löytyy autolla kulkemiseen.   

Listalle mahtuu muitakin pahoja tapoja, nikotiini, kofeiini, alkoholi mutta kaikkea ei kannata muuttaa kerralla.  Avain muutosten onnistumiseen Hintsan sanoin kulkee sen kautta, että muutetaan korkeitaan kolmea asiaa kerralla, vähintään kolmen kuukauden ajan. Uskon itse, että kyseinen malli voi toimia, vaatii aika suurta niskasta kiinni ottoa, että kaiken saisi muutettua kerralla. Kokeiluun siis lähtee ensimmäisenä unen määrä, aamun herätys ja aamupala. 

VALMIINA JA TEHOKKAASTI 

Muutaman asian kirja sai vielä upotettua päähäni, valmistautumisen ja 4321 mallin. Mitä teen ennen palaveria, mitä teen ennen työpäivää? Valmistautumista ei saisi unohtaa. Kirja sai minut tajuamaan, kuinka isossa roolissa työvuoron alkaminen 15 minuuttia ennen myymälän avaamista DNA:lla on. Ennen avaamista kerkeät katsoa esimerkiksi parhaat ”kamppikset” kyseiselle päivälle. Tämän avulla osaat tarjota asiakkaalle oikeita asioita ja vaikutat ammattimaisemmalta, kun ei koko ajan tarvitse varmistella. Tulos tästä näkyy suoraan palkka pussissa.  

4321 mallista jäi käsitys tehokkaasta ja järjestelmällisestä tekemisestä, malli vaikuttaa todella yksinkertaiselta ja uskon että sen saaminen arkeen auttaa jo aikaisemmin mainittujen muutosten mahdollistamisessa.  

4 Hyvää työtuntia päivässä 

3 Tavoitetta viikossa 

2 Askelta mielen tyhjentämiseksi 

1 Kysymys päivässä 

VIIMEISET SANAT 

Uskallan väittää, että kirja oli paras ja mielenkiintoisin kirja, jonka olen lukenut. Luettujen kirjojen lista ei itsellä toki ole ihan Star Warsin loppu tekstien mittainen mutta uskon että kirja tulee pysymään kärkipäässä pitkään.  

You May Also Like…

Ilmiön kaava

Miten ilmiö oikein rakennetaan ja miksi ilmiö on trendi juuri nyt? Sosiaalisessa mediassa tuotteesta on nykypäivänä...

Bisnesantropologia

Mikko Leskelän ”Bisnesantropologia” on kirja, joka sukeltaa syvälle ihmistieteiden maailmaan ja niiden soveltamiseen...

Sisältömarkkinoinnin työkalut

Luin kirjan "Sisältömarkkinoinnin työkalut", joka tarjoaa kattavan katsauksen sisältömarkkinoinnin maailmaan ja sen...

0 kommenttia

Lähetä kommentti