Viisi toimintahäiriötä tiimissä

Kirjoittaja: Linda Isosomppi

22 helmikuun, 2023

Lähdeteos: 5 toimintahäiriötä tiimissä

Lähdeteoksen kirjoittaja: Patrick Lencioni

Teoriapisteet: 3

Viisi toimintahäiriötä tiimissä ovat luottamuksen –ja sitoutumisen puute, konfliktin pelko, vastuun välttely, sekä välinpitämättömyys tuloksista. Reflektoin seuraavaksi Artea tiiminä – millaisia toimintahäiriöitä meiltä löytyy, mistä ne mahdollisesti johtuvat, sekä missä koen onnistuneemme.  

Luottamuksen puute 

Yksinkertaisuudessaan luottamuksen puute tarkoittaa sitä, etteivät tiimiläiset luota toisiinsa. Se tarkoittaa, ettei uskalleta olla haavoittuvaisia toisten edessä ja palautteen anto on vaikeaa. Ei auteta toisia, eikä apua uskalleta pyytää. Arten kohdalla uskon, että luottamus toisia kohtaan on kasvanut koko ajan. Mielestäni on hölmöä edes väittää tai esittää, ettei jokaisella tiimillä olisi jonkin asteista luottamuspulaa – ottaen huomioon lähtökohdat, miten tiimit akatemialla muodostetaan. 

Olemme rakentaneet luottamusta vähän yli vuodenpäivät. Olemme kehittäneet sitä yhteisen ajan ja dialogin avulla. Palautteen antaminen toisillemme on edelleen haastavaa, mutta olemme kaikki tiedostaneet sen ja ottaneet sen yhteiseksi kehityskohteeksi. Huomasin kuitenkin positiivisen eron siinä, millaista palautetta annoimme toisillemme syksyn palautetreeneissä verrattuna kevääseen. Palautteen annon tulisi kuitenkin olla arkipäivää – oli kyse sitten positiivisesta tai negatiivisesta palautteesta. Uskon kuitenkin palautteen antamisen tulevan arkipäiväisemmäksi, mitä paremmin opimme tuntemaan toisemme.  

Avun antaminen ja pyytäminen tiimissämme on toimivaa. Valehtelisin jos väittäisin, etteikö tiimissämme olisi persoonia, kenen on vaikea pyytää apua sitä tarvitessaan. Vaikka tässä on enemmän kyse yksilöiden henkilökohtaisesta kehityskohdasta, on meidän tiimiläisinä osattava lukea tilannetta ja tarvittaessa tarjota apua.    

Konfliktin pelko 

Kävimme läpi tiimin vaiheita ennen joululomaa ja mietimme yhdessä, missä vaiheessa koemme Arten olevan. Konfliktien pelko huokuu usein päälle liimattuna harmoniana ja positiivisuutena. Tiimiytymisen alkuvaiheessa palautteen, – sekä kehitysideoiden antaminen ja niiden pyytäminen on vaikeaa ja jää tästä syystä usein sanomatta. Tätä voidaan kutsua myös valetiimi vaiheeksi.  

Tiimimme paini eri vaiheiden välillä, eikä yhtä selkeää vaihetta ollut, vaan koimme omaavamme osa-alueita eri vaiheista. Koen, että tiimissämme vallitsee edelleen jonkin asteinen konfliktien pelko, mutta tämäkin on kehittynyt paljon edellisten palautetreenien jälkeen. Lähes kaikki tiimissämme saivat palautetta siitä, että tulisi rohkeammin sanoa omat mielipiteet ja antaa palautetta.  

Henkilökohtaisesti olen pyrkinyt siihen, että sanoisin omat mielipiteeni rohkeasti. Tiedostan, että välillä sorrun liialliseen yliajatteluun ja tästä seuraa miellyttämisen tarve. Tällöin omien mielipiteiden esiintuominen saattaa jäädä kokonaan miellyttämisen varjoon. Koen, että itseni kohdalla se juontaa juurensa siitä, ettemme 100 % tunne vielä toisiamme. Mitä enemmän vietämme yhdessä aikaa, sitä helpommalta tuntuu avata suunsa.  

Sitoutumisen puute 

Sitoutumisen puute näkyy siinä, että tiimiläinen on mukana tiimissä, muttei kuitenkaan ole sitoutunut yhdessä asetettuihin tavoitteisiin. Tämän kohdalla koen ristiriitaisia tuntemuksia, kun mietin Artea. Koen, että meiltä löytyy innostusta ja mielenkiintoa, mitä tulee tiimin kehittämiseen ja ihmissuhteisiin. Kuitenkin olen huomannut, että välillä saatetaan kyseenalaistaa yhdessä asetettuja tavoitteita – mikä saattaa johtua siitä, ettei tavoitteita asettaessa ole uskaltanut tuoda omia mielipiteitään esiin. Asetamme tavoitteita aina syys –ja kevät lukukauden alussa. On pienempiä -ja isompia tavoitteita, kuten esimerkiksi sprinttipisteet ja liikevaihto. Uskon näiden toimivan hyvänä motivaattorina ja koen, että etenkin välitavoitteiden ansiosta huomaamme nopeasti, mikäli joku ei ole pääsemässä asetettuihin tavoitteisiin. 

Vastuun välttely 

Vastuun välttelyssä tiimi asettaa liian alhaiset tavoitteet, mikä juontaa juurensa epäilyksestä tiimiläisten kyvykkyyteen. Ei luoteta toisiin, ei haasteta tai sparrata tavoittelemaan parempia tuloksia. Tässä olemme kehittyneet mielestäni paljonkin. Asetamme tavoitteita, mitkä haastavat tiimiläisiä kehittymään niin yksilöinä kuin tiimipelaajina.

Projektien kohdalla kaipaisin enemmän sparrausta. Haluaisin nähdä rohkeaa heittäytymistä ja sitä, että kannustaisimme toisiamme enemmän kehittämään omia projekti-ideoitamme.  

Välinpitämättömyys tuloksista 

Tässä toimintahäiriössä tiimin asettamia tavoitteita ei nähdä tärkeinä ja tämän vuoksi omat henkilökohtaiset tavoitteet menevät tiimin tulosten edelle. Hyvän tiimin ominaisuuksissa on se, että osataan laittaa tiimin tavoitteet henkilökohtaisten tavoitteiden edelle. Tiimiakatemialla tarkoituksenamme on opetella kannattavan liiketoiminnan lisäksi myös tiimipelaajiksi. Toimimme tiimiyrittäjinä, opettelemme johtamaan projekteja ja työskentelemään erilaisten ihmisten kanssa. Koen, että Artessa fokus on niin itsensä kehittämisessä kuin tiimin tavoitteissa.  

Ajatuksia 
Vaikka Artessa on palasia jokaisesta toimintahäiriöstä koen, että olemme silti tiiminä huippu. Näen, että kehitymme jatkuvasti ja menemme eteenpäin yhdessä ja yksilöinä. Mielestäni on ylipäätään haasteellista miettiä näitä Arten kohdalla ihan jo siksikin, ettei meillä tällä hetkellä ole yhteistä selkeää päämäärää, mitä tavoittelemme. Teemme jokainen projekteja, kehitymme tiimipelaajina ja yksilöinä ja tässä tiimi on isossa osassa.  

Uskon jokaisen osa-alueen kehittyvän sitä mukaan, mitä enemmän olemme yhdessä ja opimme tuntemaan toisiamme. Luottamus kasvaa vain yhdessä olon myötä ja jokaisen toimintahäiriön pohjalla on luottamus. 

You May Also Like…

Sinisen meren strategia

Valitsin tämän kirjan reflektoitavaksi seuraavana, sillä se on ollut paljon keskusteluissa Tiimiakatemialla. Sinisen...

Kohderyhmän merkitys

Copywriting oli itselleni ennen tätä hetkeä lähes täysin uusi käsite. Siitä tuli ensimmäisenä mieleen jonkinlainen...

21 oppia maailman tilasta

Mitä minun tulisi tietää, että ymmärtäisin maailman tilanteesta paremmin vai olisiko parempi, etten tietäisi? Yuval...

0 kommenttia

Lähetä kommentti