Viisi toimintahäiriötä tiimissä

Kirjoittaja: Pyry Pelli

21 lokakuun, 2022

Lähdeteos: Viisi toimintahäiriötä tiimissä

Lähdeteoksen kirjoittaja: Patrick Lencioni

Teoriapisteet: 2

Tiimimme johtoryhmä oli päättänyt, että kaikki lukevat Patrick Lencionin kirjan viisi toimintahäiriötä tiimissä. Pidimme kirjatreenit lukemamme pohjalta. Kirja sisältää tarinan toimintahäiriöistä, mutta en pidä tarinaa kovin oleellisena tämän reflektion kannalta. Tässä reflektiossa pureudutaan kirjan viiteen toimintahäiriöön ja siihen näkyykö näitä meidän tiimissämme.  Kirja kuvaa viittä toimintahäiriötä alla olevan pyramidin tavoin:

Pyramidin on tarkoitus osoittaa, että kaikki toimintahäiriöt korreloivat keskenään.

Mitä toimintahäiriöitä meidän tiimissämme näkyy ja miten kehittyä paremmaksi tiimiksi

Ensimmäisenä tulee mieleen pyramidin alin ja ehkä tärkein kohta luottamuspula. Huomaan toiminnassamme selkeästi jonkin näkyistä luottamuspulaa. Olemme vieläkin aika tuore tiimi ja luottamuspula osin ehkä johtuu siitä, varsinkin kun kesäloma oli pitkä emmekä koko tiiminä tavanneet kertaakaan kesän aikana. Yhdessä vietettyä aikaa on siis vasta muutamia kuukausia. En oikein tiedä kuinka kauan luottamuksen rakentumiseen kuuluisi tiimissä mennä, missä vaiheessa pitäisi olla huolissaan siitä, että emme pysty luottamaan toisiimme. Tätä tietoa ei kirjakaan kertonut. Uskonkin, että tämä on jokaiselle tiimille yksilöllistä, mutta koska toimimme loppujen lopuksi tässä tiimissä vain muutaman vuoden toivon, että syksyn aikana näen isoja askelia parempaa luottamusta kohti. Tiimimme on hyvin iso ja uskon sillä olevan suuri merkitys luottamuksen rakentumisen nopeuteen. Onhan se nyt nopeampaa tutustua neljään ihmiseen kuin kuuteentoista. Ryhmämme suureen koon takia pelkäänkin, ettemme koskaan kerkeä saavuttamaan täydellistä luottamusta. Meitä on niin paljon ja olemme hyvin erilaisia, mutta eihän sitä voi vielä tietää. En kuitenkaan usko, että luottamus pääsee paranemaan määränsä enempää palavereissa vaan tiimin pitäisi viettää yhdessä enemmän vapaa aikaa. Tähän ketään ei tietenkään voi pakottaa, joten halu rakentaa tiimin keskinäistä luottamusta on löydättävä jokaiselta.

Kirjoitin pitkästi ensimmäisestä toimintahäiriöstä, koska pidän sitä tärkeimpänä ja niin kuin aikaisemmin kirjoitin kaikki kohdat korreloivat keskenään. Kun pyramidin perustuksetkaan eivät ole vielä kunnossa, niin miten meillä menee muiden kohtien osalta. Huomaan tiimissämme myös selkeästi konfliktien pelkoa, mutta tämä riippuu hieman ihmisestä, jotkut pelkäävät konflikteja enemmän kuin toiset. Pyramidin kolme ylintä kohtaa haluaisin ajatella enemmän projektiryhmien kautta kuin tiimimme. Teemme loppujen lopuksi suurimman osan töistämme pienemmissä projektiryhmissä ja koen, että kolme ylintä kohtaa sopivat näiden ryhmien arviointiin paremmin. Toki kolmea ylintä kohtaa voi soveltaa myös meidän tiimimme toimintaan, mutta ennen kuin niitä lähtee arvioimaan, olisi hyvä saada perustukset kuntoon. Pääsemme tiiminä paljon helpommalla, kun lähdemme kehittämään yhtä asiaa kerrallaan ei kaikkea samaan aikaan. Jokaisen toiminta vaikuttaa yhteiseen luottamukseen, siksi kaikkien jäsenten olisi hyvä tiedostaa pyrkimys ja tavoite parempaan luottamukseen. Itse ainakin yritän olla tiimillemme mahdollisimman avoin ja aito.

Loppusanat

Kirja oli tiimillemme ajankohtainen ja varmasti jokaiselle opettavainen. Minä kuitenkin välillä mietin, että kirja ei ehkä ole tarkoitettu tiimiakatemian osuuskuntien tiimeille, vaan työelämässä yrityksien sisällä oleville pienille tiimeille. Siksi kaikkea kirjan tekstiä pitää tulkita hieman eri näkökulmasta. Kirja oli kuitenkin ehdottomasti lukemisen arvoinen.

You May Also Like…

Ikigai

Oletko koskaan pohtinut omaa elämän tarkoitusta? Miten, oletko ajatellut Tiimiakatemian matkan tarkoitusta? Tiedäthän...

0 kommenttia

Lähetä kommentti