Viisi toimintahäiriötä Artessa 

Kirjoittaja: Ida Sopanen

20 helmikuun, 2023

Lähdeteos: Viisi toimintahäiriötä tiimissä

Lähdeteoksen kirjoittaja: Patrick Lencioni

Teoriapisteet: 2

Päätimme Arten kanssa jo viime syksynä, että pidämme kirjatreenit tämän kirjan pohjalta. Näiden piti olla alun perin jo syksyllä, mutta kirjan saatavuushaasteiden takia siirsimme sen nyt keväälle. Kirja sattui sopivasti lukuun ennen viimeistä johtajuuden koulutusohjelman kertaa, niin sain sinnekin hyviä vinkkejä tästä. Onhan tämä kirja nyt yksi legenda akatemialla ja jokaisen tiimiyrittäjän pitäisikin lukea tämä opus jossain vaiheessa opintoja.

Lencioni määrittää tiimin toimintahäiriöt viiteen osaan, jonka hän on kirjassa kuvannut kolmio mallilla. Näitä viittä häiriötä hän käsittelee kirjassa esimerkein, miten ne näkyvät tiimissä ja miten niitä voi kehittää. Tein itse kirjassa olevan tiimitestin ja arvioin tiimiä mieluummin liian kriittisesti kuin löyhästi ja Artesta löytyikin joka kohdasta kehitettävää. Emme ole siis vielä täydellinen tiimi, mutta ei sitä voisi olettaakaan vielä tässä vaiheessa Tiimiakatemian kaarta.

Luottamuspula

Luottamus on yksi tärkeimmistä ja mielestäni ehkä tärkein asia tiimissä. Kirjan testissä sain Artelle luottamukseen kuusi pistettä mikä tarkoittaa sitä, että tämä toimintahäiriö saattaa olla ongelma. Minun mielestäni olemme vuodessa menneet todella paljon eteenpäin tämän asian osalta. Ainakin oma henkilökohtainen luottamus tiimiä kohtaan on noussut, vaikka kyllä niitä poikkeuksiakin tässä on. Olemme tutustuneet toisiimme ja avanneet henkilökohtaisia asioitamme yhä enemmän esimerkiksi oppimissopimuksen muodossa.

Mielestäni yksi ongelmakohdista Artessa tämän toimintahäiriön osalta on virheiden myöntäminen sekä jatkuvan palautteen antaminen. Palautteen antamisesta olemme puhuneet useaan otteeseen, mutta se tuntuu vain kasaantuvan aina palautetreeneihin. Myönnän, että en minäkään tässä asiassa mikään malliesimerkki ole, mutta mietin jälleen omien palautteiden jälkeen, kun sieltä tuli se suorasanaisuus, että en ole kertaakaan saanut siinä hetkessä sitä palautetta, että nyt meni yli. Kyllähän me kaikki tiedämme, että epäkohdat on helpompi korjata heti eikä puolen vuoden päästä. Syksyn aikana huomasin, että kun luottamus pelaa niin palaute on jatkuvaa. Tämän takia minun oli vaikea miettiä Lindan ja Miran palautteita Artessa, sillä heidän kanssaan keskustelen lähes joka päivä ja palaute vaihtuu puolin ja toisin ihan huomaamatta lenkkipolulla.

Konfliktien pelko

Tämä toimintahäiriö näkyy meillä selvimmin siinä, että kaikkien mielipiteitä ei kuunnella tai niitä ei uskalleta tuoda esille. Testissä tästä kohtaa seitsemän pistettä. Olemme mielestäni kehittyneet tässä kuitenkin hurjasti eteenpäin ihan vaikka, jos vertaa viime elokuuhun. Ujoimmatkin tiimin jäsenet alkavat pikkuhiljaa uskaltaa myös tuomaan rohkeammin omia näkökulmiaan esille. Myönnän, että olen yksi niistä vahvojen mielipiteiden omaavista ja ilmaisijoista, mutta niitäkin mielestäni jokaisessa tiimissä tarvitaan. En kuitenkaan koe, että tämä on Artessa mitenkään vakava toimintahäiriö ja tässäkin asiassa kehitymme jatkuvasti. Odotan kyllä rehellisesti innolla, että jotkut muutkin ottaisivat välillä yhteen, kuin vain me muutamat vahvat persoonat. 

Sitoutumisen puute

Koen, että tällä hetkellä kaikki Artessa on jollain tavalla sitoutuneita. Viime keväänä oli vielä se tilanne, että osa oli jo toinen jalka ulkona, sillä ei oikein tiedetty onko oikeassa paikassa vai ei. Totta kai on myös ymmärrettävä se, että kaikki eivät voi Arteen sitoutua 110 %, vaikka se varmaankin olisi se ideaalein tilanne. En minäkään halua, että oma elämäni pyörisi pelkän tiimin ja Tiimiakatemian ympärillä. Kaikilla meillä on myös oma henkilökohtainen elämämme ja siinä tapahtuvat suuret muutokset vaikuttavat luonnollisesti myös tiimiin. 

Tästä kohdasta kirjan mukaan Arte sai 6 pistettä. Tämä toimintahäiriö näkyy mielestäni silloin, kun tiimiläisten henkilökohtaisessa elämässä on eniten muutoksia, mutta tämä asia vaikuttaa myös luottamukseen. Tiimissämmekin on ollut jonkin verran poissaoloja, mistä ei ole ilmoitettu ja se saattaa tuntua joistakin siltä, ettei ole sitoutunut tiimiin. Näinä hetkinä tullaan myös siihen luottamukseen, että on avoin omista poissaoloistaan ja syistä. Se näyttää mielestäni tiimille sen, että on sitoutunut, mutta ei syystä tai toisesta pysty juuri sillä hetkellä osallistumaan. Näitä ihmisiä ei kuulu kuitenkaan rangaista sitoutumattomuudesta, jos he näyttävät luottamustaan tiimiä kohtaan avoimella viestinnällä tilanteestaan.

Vastuun välttely

Tästä kohdasta sain kaikista huonoimmat pisteet, vain kolme, mikä tarkoittaa sitä, että tämä on toimintahäiriö Artessa. Kuten jo aikaisemmin mainitsin, että arvioin aika kriittisesti Artea ja koen kyllä itsekin, että näistä viidestä toimintahäiriöstä tämä on suurin ongelma. Se kuuluisa yhteisvastuu, ai että, mun lemppari sana… NOT. Tämä kuuluisa yhteisvastuu ei toimi Tiimiakatemialla eikä aina Artessakaan. Juoksevat asiat kasaantuvat vain tiettyjen henkilöiden harteille ja kaikki eivät edes tarjoudu hoitamaan joitain pieniä hommia. Tämä taas vie todella paljon aikaa ja vaivaa niiltä, jotka ne hommat sitten hoitavat ja se aika on luonnollisesti pois sitten muista projekteista. Koen myös, että kaikilta tiimiläisiltä ei vaadita yhtä paljon kuin toisilta. 

Kirjassa yksi vastuun välttelyn kuvauksista on takarajoista myöhästyminen. Meillä tätä voisi verrata sprinttipisteisiin. Nämä ovat tietyllä tavalla tiimin yhteisiä tavoitteita, mutta ovat jokaisen henkilökohtaisella vastuulla. Viime syksynä emme päässeet koko tiiminä kummankaan sprintin koko tavoitteisiin. Näistä minulla on tietyllä tavalla ristiriitaiset fiilikset koska ne eivät vaikuta mitenkään Arteen yrityksenä, mutta ne vaikuttavat tiimiin opiskelijan roolissa. Yrityksenä emme voi ketään pakottaa kirjoittamaan esseitä tai käymään asiakaskäynneillä, sillä ne ovat jokaisen omalla vastuulla kuinka omat opinnot etenevät, mutta toisaalta taas ne molemmat hyödyttävät meitä projekteissa mitkä taas ovat välttämättömiä yritykselle. Myönnän, että en itsekään tässä asiassa ollut esimerkin näyttäjä, mutta yritän tänä keväänä ottamaan itseäni niskasta kiinni etenkin näiden teoriapisteiden kanssa. 

Tulosten huomiotta jättäminen

Tätä toimintahäiriötä on mielestäni ehkä vaikein tarkastella meidän tiimissämme. Osa tiimistämme vie selkeästi omaa uraansa eteenpäin yksilönä, mutta osa toivoisi enemmän hommia edelleen tiimin kesken. Emme tietenkään voi kieltää ketään luomasta uraa ja tekemään omia juttuja, mutta välillä jokaisen pitäisi sitoutua tiimin yhteisiin projekteihin edes hetkeksi vaikkei, se nyt ihan oma juttu olisikaan. En kuitenkaan näe, että tämä olisi mitenkään ongelma meidän tiimissämme, sillä koen, että meillä on kannustava ilmapiiri uusien projektien ja juttujen tekemiseen. 

Tämä reflektio nyt voi vaikuttaa pelkkien epäkohtien valittamiselle, mutta halusin tarkastella näitä asioita kriittisesti ilman vaaleanpunaisia laseja. Ilman näiden asioiden kriittistä tarkastelua mielestäni emme voi tiiminä kehittyä eteenpäin, jolloin vain junnaisimme paikallaan. Tiimiakatemialla meillä on harvinainen tilaisuus kehittää samaa tiimiä kolme kokonaista vuotta eteenpäin kohti huipputiimiä. En tiedä onko missään muualla tämmöistä mahdollisuutta. Joukkueessakin olen tottunut siihen, että vuoden välein vähän porukka vaihtuu ja luottamuksen sekä joukkuehengen rakentaminen aloitetaan taas melkein alusta. Arte on ottanut vuoden aikana suuren harppauksen eteenpäin ja odotankin innolla mitä seuraavat kaksi vuotta tuovat meille.

You May Also Like…

21 oppituntia maailmantilasta

Minulla on ollut tämä kirja koko Tiimiakatemian ajan lukulistalla, mutta en vain ole saanut sitä luettua mihinkään...

5 vinkkiä kirjoittajalle

Copywriting on taito, joka vaatii sekä luovuutta, että strategista ajattelua. Hyvä copywriting ei vain viihdytä tai...

Tylsyyden ylistys

Tylsyyden ylistys, mitä on tylsyys ja, miltä se tuntuu? Jokaisen ihmisen kohdalla käsitteelle tylsyys löytyy erilaisia...

0 kommenttia

Lähetä kommentti