Verkostojen johtaminen

Kirjoittaja: Henri Ruuskanen

18 joulukuun, 2023

Lähdeteos: Verkostojen johtaminen

Lähdeteoksen kirjoittaja: Timo Järvensivu

Teoriapisteet: 3

Olen tänä syksynä lukenut monia kirjoja eri aiheista, mutta johtamisen olen jättänyt aihealueena melko vähälle, jopa tarkoituksella. Päätin kuitenkin tähän vuoden loppuun ottaa ainakin yhden tähän aiheeseen viittaavan kirjan. Toimin kuluneen vuoden Tiimiakatemian alumnipäällikkönä ja tämä kyseinen kirja olisi ehkä pitänyt jo lukea vuoden alussa, kun aloitin päällikkö roolissa. Ainakin sellainen fiilis itselle tuli, kun sain kirja luettua, että eniten tästä olisi ollut ehkä hyötyä vuosi sitten. Alumnipäällikkönä pääsin rakentamaan nimenomaan verkostoja ja sitä kautta niiden johtamiseen olisi ollut hyvä olla, jokin kirja mistä ammentaa hieman oppeja ja joita olisi voinut myös soveltaa samalla käytäntöön alumniprojektin kautta. Verkostoja onneksi täytyy osata johtaa myös tulevaisuudessa, joten tuskin tämä kirjan lukeminen aivan hukkaan meni. Yksi keskeinen syy myös miksi aikanaan olen tiimiakatemialle hakenut, on mahdollisuus isojen verkostojen rakentamiseen

Verkostojen johtaminen on tässä meidän nykyaikaisessa liikemaailmassamme keskeinen taito, joka vaatii sekä strategista näkemystä että kykyä ymmärtää erilaisten ihmissuhteiden dynamiikkaa. Tässä reflektiossa pohdin ja tarkastelen verkostojen johtamisen merkitystä, sen haasteita ja mahdollisuuksia, sekä pohdin, miten tätä taitoa voisi tehokkaasti kehittää ja hyödyntää omissa projekteissa ja tulevassa työelämässä.

Johdanto

Verkostojen johtaminen viittaa kykyyn luoda, ylläpitää ja hyödyntää suhteita erilaisia sidosryhmien välillä. Tämä kattaa laajan alan toimintaa: yhteistyön kehittäminen toisten yritysten kanssa, yhteyksien luominen ja ylläpitäminen asiakkaiden kanssa, sekä sisäisten ja ulkoisten sidosryhmien hallinta. Verkostot voivat olla niin paikallisia kuin globaaleja, ja ne voivat käsittää erilaisia toimialoja. Nykyajan digitaalinen ympäristö tarjoaa myös uusia välineitä ja alustoja verkostojen rakentamiseen ja ylläpitämiseen, mutta samalla se tuo mukanaan uusia haasteita. Korona aika oli varmasti isossa kuvassa digitaalisen alustan kasvulle, koska kuka tietää miten paljon hitaammin kehitys olisi tapahtunut ilman sitä.

Pohdiskelua

Itselleni käsite verkostojen johtaminen on tähän asti tarkoittanut oikeastaan sitä, että miten pidetään yhteyttä tuttuihin tai miten aktivoit esimerkiksi omaa verkostoa Linkedinin maailmassa. Linkkari on kyllä mielestäni melko hauska ja jopa outokin paikka. Itsellänikin on kontakteissa sellaisia ihmisiä ketä en välttämättä tunne kovinkaan hyvin tai välttämättä ollenkaan (ainakaan vielä). Voidaanko silloin puhua, että nämä ihmiset kuuluvat sinun verkostoosi? Minulle henkilökohtaisesti verkostoon kuuluminen tarkoittaa sitä, että verkoston välillä ja sisällä täytyy vallita ainakin jonkunlainen luottamus. Luottamuksen saavuttaminen taas edellyttää ihmisen tuntemista. Ilman tuntemista en itse luokittele ketään kuuluvan omaan verkostooni.

Huomattuja haasteita työelämästä

Verkostojen johtaminen on mielestäni täynnä haasteita. Se vaatii jatkuvaa kommunikointia, luottamuksen rakentamista ja yhteisten tavoitteiden määrittelyä. Lisäksi on tärkeää ymmärtää ja kunnioittaa kulttuurisia eroja, erityisesti kansainvälisissä verkostoissa. Verkoston eri jäsenten intressit eivät aina ole yhteneväiset, mikä voi johtaa konflikteihin. Omissa työpaikoissani olen huomannut, että kaikista tärkeimmäksi nousee kommunikointi niistä kaikista pienimmistäkin asioista. Pienet asiat tuppaavat myöhemmin paisumaan ja näin ollen ne voivat aiheuttaa suuremmin konfliktin, mitä se alun perin olisi ollut.

Mahdollisuuksia

Toisaalta hyvin johdetut verkostot tarjoavat paljon erilaisia mahdollisuuksia. Hyvin johdetut verkostot voivat auttaa yrityksiä, tiimejä ja yhteisöjä (tiimiakatemia) saavuttamaan tavoitteita helpommin, joita ei olisi yksin mahdollista saavuttaa. Verkostot voivat myös toimia tärkeänä tukena muutoksen aikoina, tarjoten sekä resursseja että tukea erilaisissa asioissa. Uutena asiana tänä vuonna tiimiakatemialla tuli TA-Spirit yhdistys, jonka tarkoituksena on myös hankkia yhteistyökumppaneita, sekä rakentaa tiimiakatemian verkostoja isommaksi. Alumnipäällikkönä olen päässyt tätä prosessia seuraamaan melko läheltä. Alumnitiiminä olemme myös päässeet kontaktoimaan alumneja tähän liittyen, että saisimme alumneja tukijäseniksi TA-Spiritille. Alku on ollut melko tahmea, mutta kaikki asiathan on vaikea laittaa alulle, mutta sen jälkeen homma alkaa rullaamaan omalla painollaan.

Yhteenveto

Verkostojen johtaminen on monimutkainen, mutta lopulta tosi palkitsevaa. Menestyksekäs verkostojen johtaminen edellyttää hyviä ihmissuhde- ja kommunikaatiotaitoja, joustavuutta ja kykyä nähdä suurempi kuva (tässä itselle selkeästi eniten kehitettävää). Kun nämä taidot yhdistetään strategiseen ajatteluun ja kykyyn toimia muuttuvassa ja usein epävarmassa ympäristössä, verkostojen johtamisesta voi tulla todella tärkeä työkalu eri tahojen menestyksen tukemisessa. Aion itse jatkaa oman verkoston rakentamista läpi elämän, mutta seuraavan vuoden tiimiakatemialla aion keskittyä siihen vielä paremmin ja ottaa tästä kirjasta saadut opit myös matkaan.Lomakkeen yläreuna

You May Also Like…

Sinisen meren strategia

Valitsin tämän kirjan reflektoitavaksi seuraavana, sillä se on ollut paljon keskusteluissa Tiimiakatemialla. Sinisen...

Kohderyhmän merkitys

Copywriting oli itselleni ennen tätä hetkeä lähes täysin uusi käsite. Siitä tuli ensimmäisenä mieleen jonkinlainen...

21 oppia maailman tilasta

Mitä minun tulisi tietää, että ymmärtäisin maailman tilanteesta paremmin vai olisiko parempi, etten tietäisi? Yuval...

0 kommenttia

Lähetä kommentti