Unelmahommissa

Kirjoittaja: Mirva Räsänen

13 huhtikuun, 2023

Lähdeteos: Unelmahommissa

Lähdeteoksen kirjoittaja: Satu Rämö ja Hanne Valtari

Teoriapisteet: 2

Unelmahommissa kirja kertoi unelmatyön etsimisestä ja miten saavutamme unelmatyöt. Kirja sisälsi kirjoittajien Sadun ja Hannen tarinan ja miten he ovat luoneet itselleen työn, josta pitävät. Kirja sisälsi Sadun ja Hannen tarinan myötä useamman eri ihmisen tarinoita unelma työn löytämisestä. Kirjassa kerrottiin, miten itselleen voi tehdä unelmatyön ja miten työn ja arjen tasapainoa voidaan saavuttaa. Kirja oli tarinallisessa muodossa, joten kirja oli helppo lukuinen. Valitsin kyseisen kirjan luettavaksi, jotta pääsisin pohtimaan omaa tulevaisuutta ja työtä, jota haluan tehdä tulevaisuudessa.

Ajatuksia tulevasta

Kirja herätteli ajatuksia siitä, mitä haluan tehdä tulevaisuudessa ja pohtimaan asioita, jotka ovat itselleen tärkeitä. On hyvä ymmärtää omia mielenkiinnonkohteita ja arvojen, jotka vaikuttavat esimerkiksi työntekemiseen ja opiskeluun. Mielenkiinnon kohteet näkyvät arjessa siinä, että haluamme kuluttaa omaa aikaamme kyseiseen asian tekemiseen. Arvot heijastuvat myös toimintamalleihimme ja niihin tekijöihin, joita arvostamme ja kunnioitamme arjessa. Muokkaamme arvojamme uusia asioita kohdatessamme ja imemme ajatuksia toisiltamme.

Miettiessäni omia mielenkiinnon kohteita ovat ne vahvasti konkreettisessa tekemisessä. Tykkään tehdä asioita, joissa näkee oman kädenjälkensä. Olen lapsesta asti haaveilut vaatesuunnittelijan alasta ja vieläkin kyseinen ala on itsessäni syvällä kiinni. Vietän aikaani mielelläni käsitöiden ääressä. Ainoastaan haittapuoli käsitöistä on sotkun tuleminen. Viihdyn organisoidussa ja siistissä ympäristössä, jossa jokaiselle tavaralle on oma paikkansa. Käsitöiden ja vaatteiden tekeminen vaatii tilaa ja myös tuo pienen kaaoksen aina mukanaan. Mutta toisaalta tykkään siivoamisesta, jossa näkee oman kädenjälkensä heti. Vaikka siivoamisesta tykkään en pidä sotkun tai kaaoksesta, joka tulee tehdessäni käsityötä. Tykkään viherkasvien hoidosta, josta näkee, viihtyykö ne tämänhetkisessä paikassa vai kaipaako ne lisäävaloa tai ravinteita. Viihdyn luonnonääressä ja pidän itselleni tärkeänä luonnon puhtautta. Näiden asioiden parissa viihdyn arkisin ja voisin kuluttaa aikaani todella paljon. Kirjassa puhuttiin siitä miten omista mielenkiinnon kohteista voi tehdä itselleen työn. Kun viihtyy jonkun asian äärellä ja haluaa kuluttaa siihen omaa aikaansa, sitten työn tekeminen kyseisen mielenkiinnon aiheiden ympärillä ei tunnukaan työltä vaan mielekkäältä tekemiseltä, josta nauttii. On tietenkin mietittävä omalla kohdallani, että olisinko niin innostunut siivoamaan muiden ihmisten koteja verrattuna omaan kotiin. Voisiko luonnossa liikkumisesta tulla osa työtä, kuten metsäretkien järjestäjänä. On mietittävä, mihin haluaisin kuluttaa aikaani, liittyy hyvin vahvasti myös omiin arvoihini mitä olen imenyt ja mitä itse haluan edustaa ihmisenä.

Vaikka itselläni on selvät arjessa olevat mielenkiinnon kohteet, mietin, onko ne niitä, joiden parissa haluan tehdä töitä tulevaisuudessa. Kirjassa puhuttiin unelmakartan tekemisestä ja asioista, joita haluaisi vielä oppia. Itse näen oman henkilökohtaisen unelmakarttani jo, kun suljen silmäni, mutta kun katson unelmakarttaa työn näkökulmasta en tiedä mitä työtä tai mitä haluan saavuttaa työurallani. Tietenkin voisin koota oman unelmakarttani ja miettiä mikä työ tukisi omia unelmiani. Haluaisinko tehdä töitä, jossa olisi toimistotyöaika tai toimisiko joustava työaika itselleni paremmin vai olisiko vuorotyö vielä parempi. On tietenkin mahdollista lähteä yrittäjäksi ja Tiimiakatemia opinnot tukevat ja auttavat yrittäjäksi lähtemistä. Yrittäjänä pystyisi valita milloin ja missä tekee töitä ja pääsisi tekemään juuri sitä mitä itse haluaa. Yrittäjyydessä on huolehdittava välttämättömät ei niin kiinnostavat asiat kuten kirjanpito ja paperityö, mutta ei sekään haittaisi, jos työn tekeminen olisi mielekästä ja oman intohimonkohteita. Asioita, joita mietin yrittäjyydestä on, että riittääkö eläke, kun sen aika tulee tai voiko sitä laske etukäteen. Mietin myös, miten yrittäjänä toimitaan, jos sairastuu tai miten vanhempainvapaat menevät yrittäjyydessä. Mielessä pyörivien kysymysten yrittäjyydestä en tällä hetkellä uskaltaisi kokopäiväiseksi yrittäjäksi, vaikka haluan tehdä työtä, josta nautin ja pääsen kehittymään ja oppimaan uutta. Asioita, joita olen miettinyt ja joista, haluaisin oppia lisää on vaatetusala, tiimityöskentely, asiakashallinnan, asiakasymmärryksen ja myyntiin liittyvät työtehtävät.

Haasteena ja kehityskohteena näen itselläni kielitaidon parantaminen. En ole ollut kovinkaan aktiivinen puhuja peruskoulun englannin kielen tunnilla, joten englannin kielen puhumisen harjaantuminen on jäänyt vajaaksi. Toisaalta kyseistä osaamista voi kehittää puhumalla aktiivisesti englantia. Miettiessäni myös englannin kielen parantamista olisi itseltäni iso hyppy tuntemattomaan ja rohkeutta, jos lähtisin opiskeluvuosillani vaihtoon ulkomaille. Siellä tulisi pakon edestä treenattua kielitaitoa, jolloin puhuminen varmastikin harjaantuisi. Vaihtoon lähteminen olisi itselleni rohkeimpia tekoja mitä olisin tehnyt, erityisesti heikolla kielitaidolla. Miettiessäni vaihto toisi uusia mahdollisuuksia ja auttaisi englannin kielen puhumisen kanssa. En pidä sitä mahdottomana mutta uskon, että rohkeutta niin isoon itselläni ei olisi. Mutta toisaalta salaa toivon että olisi niin rohkea, että lähtisin vaihtoon ja edistäisin niin englannin kieltäni ja opintojani samalla.

Asioista, joista tykkään Tiimiakatemia arjessa, on omien aikataulujen suunnittelu. Saan itse päättää milloin teen mitäkin asiaa ja mihin asioihin panostan milläkin viikolla. Aikatauluttaminen ja kalenterinkäyttö on mielestäni merkittävässä roolissa arjen sujuvuuden ja työtehtävien organisoitiin.  Käytän itse henkilökohtaisesti paperikalenteria, koska kirjoittaessani konkreettisesti asioita paperille jää siitä helpommin muistijälki mieleni kyseisestä asiasta. Sähköisen kalenterin hyötyjä ovat, että kalenteri on aina matkassa kuin on puhelinkin. Puhelimesta saa katsottua milloin tahansa kalenteria ja sovittua aikatauluja, kun paperinen kalenteri ei ole käden ulottuvilla. On mielestäni ollut vapauttavaa, että voimme vaikuttaa omaan päivärytmiin ja mihin aikaan teemme kouluhommia tai projekteja. Voimme herätä myöhemmin ja aloittaa päivämme, vaikka puolita päivin, mutta se myös tarkoittaa sitä, että pidentäisimme päivää illasta tai tekisimme työtunnit joku muu päivä mikä itselleen sopii parhaiten. Kalenterin muokkaaminen omien aikataulujen mukaan on yrittäjyyden hyviä puolia. Kirjassakin puhuttiin siitä, miten kaikki langat pysyvät yrittäjällä kädessä ja miten aikatauluttaa ja organisoida oma tekeminen.

Unelmatyö

Kirjassa puhuttiin tosi innostavasti, miten omasta mielenkiinnon kohteesta voi tehdä itselleen työn. Kun tekee harrastuksesta työn ei silloin työntekeminen tunnu niin raskaalle tai pakottavalle asialle. Myös kirjassa kuvattiin, miten hulluimmasta ajatuksesta kehkeytyi yritysidea, josta saa tuloja. Kirjassa muistutettiin myös, ettei kaikki hulluimmat ideat ole parhaita viedä yritysideaksi, vaikka hyvä idea olisikin. Tällä tarkoitan sitä, että kannattaa tehdä laskelmat kyseisestä ideasta, joka tukee yritysideaa ja auttaa ymmärtämään riskit ja hyödyt. Riskien ja hyötyjen lisäksi on mietittävä, onko kyseinen idea oman intohimon kohde, jota haluan tehdä. Ideoita voi tulla päivittäin, vaikka ne eivät olisi oman intohimon kohteita. Jos intohimo ja palo tekemiseen puuttuu, voi työntekeminen olla kyseisen liikeidean parissa puurtamista.

Miettiessäni omaa urapolkuani, joka lähti aikanaan tet-harjoittelusta ja Rosson kesätöistä. Itselläni on ollut tosi nuoresta asti ollut unelma olla vaatesuunnittelija. Olen sitä alaa kohti mennyt ja välillä kokeillut jotakin muuta. Olen opiskellut vaatetusalan tutkinnon, jonka suorittamisesta nautin ja muistelenkin niitä opintovuosiani mielellään. Opintojeni jälkeen oli hukassa, mietin omaa polkuani ja päätin kokeilla työelämän siipiä ja taitojani. Pääsin onneksi tuolloin myyjäksi vaateliikkeeseen, jossa panostettiin huomattavasti asiakaspalveluun. Pääsin kehittämään omaa osaamistani asiakaspalvelijana ja olen saamistani opeista edelleen kiitollinen. Työkokemus vaatekaupan jälkeen oli ruokakaupassa myyjänä. Työtehtävät ruokakaupassa antoivat ymmärrystä työn tehokkuuden miettimisessä ja yksinkertaisten asioiden kuten reklamaatioiden ja hyllysijoittelun hahmottamista entistäkin enemmän. Työtehtävissä ruokakaupassa puuttui jotakin. Kaipasin tuolloin uuden oppimista ja muutosta tulevaisuuden työnkuvaan.

Kun mietin silmät kiinni millaista työtä, haluan tehdä tulevaisuudessa, näen työyhteisön samanhenkisiä ihmisiä samassa kerroksessa. Voisin kuvailla tilaa ja työyhteisöä melkein yritystehtaan kaltaiseksi tilaksi. Jokainen ihminen tekee omia töitään, mutta kaikkia yhdistää se intohimo omaa työhön ja itsenäiseen ja vapaiseen työhön. Kyseisessä paikassa olisi verkosto tukemassa ja kannustamassa. Työyhteisö ja verkoston koen tosi tärkeäksi työssä itselleni, ja siksi näenkin, että voisin työskennellä ihmisten ympärillä. Tiedän ettei itsestäni saisi kokopäiväistä toimistotyötä tekevää, vaan töissä pitäisi olla vaihtuvuutta ja asioita, joita voi kehittää ja oppia työtä tehdessä. Olen miettinyt olisiko projektiluontoinen työ itselleni sopiva. Siinä keskityttäisiin tiettyyn projektiin jonkin aikaa ja sitten siirryttäisiin toiseen projektiin ja uusiin haasteisiin. Ajatuksia on paljon oman näköisestä työstä niin jollakin työnantajan alaisesta työstä kuin mahdollisesta yrittäjyydestä. Miettiessäni ja hahmottelemalla kokonaiskuvaa siitä millaista työtä haluaisin tehdä alkaa palapelin palaset asettua paikoilleen mitä eteenpäin opinnot Tiimikatemailla menevät. Asioista, joita haluan tulevaisuuden työltä, on työyhteisö, tuki ja verkostot, projektiluontoinen työ tai vaihtuvuus työnkuvassa, asiakaslähtöinen ajattelu ja asiakkaiden kanssa toimiminen ja mahdollisesti yhdistettynä oman intohimon ja osaamiseen vaatetusalasta. Näitä asioita olen pyöritellyt ja miettinyt omasta tulevaisuuden työstä. Kun saan vielä enemmän osaamista opiskelujen kautta tulleista projekteista, alkavat varmasti kyseiset unelmatyön palaset loksahdella kohdalleen.

Pohdinta

Kirja oli todella hyvä ja sai ajattelemaan sitä mitä oikeasti haluaan tehdä työkseen. On tärkeää löytää oma intohimo ja mielenkiinnon kohteet ja tehdä siitä, vaikka tuleva työ itselleen. Kirjan henkilö tarinosita huomasi, ettei hekään löytäneet omaa unelmatyötään heti parikymppisenä. On siten mahdollista vaihtaa alaa ja löytää se unelmatyö vanhempana, jolloin kokemusta ja näkemystä eri aloista on jo kertynyt. Unelma ammatin löytämien ja osaamisen kartoittaminen vaatii työtä ja oman osaamisen kehittämistä. Unelmat eivät täyty, jos ei tee mitään unelmien saavuttamiseksi. On siten tärkeää kokeilla ja heittäytyä uusiin haasteisiin, jotta voi saavuttaa omat unelmat ja sitä kautta löytää oma unelmatyö. Vaikka itselläni on unelmia, pitäisi ne saada konkreettiseen muotoon kuten kuvina esille. Silloin olisi koko ajan tietoinen omista unelmistaan ja määränpäästä, jota kohdin haluaa mennä. Unelmakartan tekeminen, jossa unelmat ja työura yhdistettynä tukisi toinen tosiaan olisi ihanteellinen tilanne mielestäni. Unelmakartta sisältäisi hyvinvointiin ja tasapainoon liittyviä asioita kuten ruokaa, terveyttä ja liikuntaa. Näiden lisäksi siellä olisi oma asunto ja mahdollisuus tehdä joustavasti töitä, jolloin pääsisi aikatauluttamaan omat tekemiset paljon sujuvammin. Myös mitä aikaisemmin puhuin tekstissä englanninkielinen kehittämisestä, on ollut yksi iso haaveeni ja siksi olenkin pyöritellyt mielessäni vaihtoon lähtemistä. Unelmia itselläni on paljon mutta ne täytyisi seuraavaksi saada konkreettisesti, jolloin pystyisi tietoisesti tekemään valintoja ja päätöksiä omien unelmien saavuttamiseksi. Uskon ettei unelmat täyty hetkessä vaan niihin tarvitaan sinnikkyyttä, kärsivällisyyttä ja päämäärätietoisuutta mitä kohdin haluaa mennä. Itselläni päämääränä on löytää unelma ammatti, joka sisältää mielekästä tekemistä, mutta sen löytäminen vie aikaa. Siksi oli mielestäni hyvä pohtia unelmia ja unelmatyötä jo tässä vaiheessa, jotta osaa tietoisesti valita oikeita suuntia Tiimiakatemia opiskeluvuosien aikana.

You May Also Like…

Ilmiön kaava

Miten ilmiö oikein rakennetaan ja miksi ilmiö on trendi juuri nyt? Sosiaalisessa mediassa tuotteesta on nykypäivänä...

Bisnesantropologia

Mikko Leskelän ”Bisnesantropologia” on kirja, joka sukeltaa syvälle ihmistieteiden maailmaan ja niiden soveltamiseen...

0 kommenttia

Lähetä kommentti