Tunnelmajohtaja

Kirjoittaja: Akseli Pasanen

8 joulukuun, 2022

Lähdeteos: Tunnelmajohtaja

Lähdeteoksen kirjoittaja: Marjo Rantanen

Teoriapisteet: 3

Tunnelmajohtaja kirja ei ollut osana alkuperäistä lukusuunnitelmaani, mutta Ilona kehui kirjaa ja sanoi, että se voisi sopia minulle. Tästä innostuneena pyysin kirjaa lainaan ja otin luettavakseni. Kirja on minunkin mielestäni kehujen arvoinen ja aion jatkaa sen suosittelua muillekin! Ensivuoden henkilöstöpäällikön rooliakin silmällä pitäen sain kirjasta varmasti paljon tietoa, jota voin soveltaa käytäntöön ja siten osaltani parantaa tiimimme tunnelmaa.

Mitä tunnelma on?

Ihmiset aistivat tunnelmaa hieman eritavoin, joten samassa tilanteessa olleet voivat kokea tunnelman erilaisena. Kokemus tunnelmasta on yhdistelmä ajatuksia, aistihavaintoja ja tunteita, jotka syntyvät, kun olemme vuorovaikutuksessa ympäristön, toimintatapojen ja toisten ihmisten tai ylipäätään elämän kanssa. Päivittäinen elämämme sisältää koko ajan jonkinlaista tunnelmaa, siksi onkin hyvä pohtia miten sitä kannattaa kehittää.

Huono tunnelma

Huono tunnelma tarttuu nopeammin kuin hyvä. Tunnelma on helppoa pilata nopeasti, mutta sen rakentaminen uudelleen hyväksi vaatii erilaista kyvykkyyttä, taipumuksia, taitoja ja motivaatiota. Oma kokemukseni tiimimme tunnelmasta tältä syksyltä on sisältänyt erilaisia fiiliksiä. Suurimmaksi osaksi tunnelma on ollut positiivisen puolella, mutta muistan hyvin myös tilanteet, joissa tunnelma on ollut huono. Huonon tunnelman sisältävät tilanteet, jäävät muistiin sillä ne ovat sidottuna tunteisiin, samoin kuin hyvätkin. Huono tunnelma tappaa motivaation, vähentää innostumista ja tuottavuutta, siksi olisi tärkeää saada minimoitua tilanteet, joissa vallitsee huono tunnelma.

Hyvä tunnelma😊

Hyvä tunnelma on ylivertaista. Kaikki oleminen ja tekeminen tuntuu paljon vaivattomammalta, kun tunnelma on kohdallaan. Hyvä tunnelma muodostuu arvostuksen tunteesta, luottamuksesta, hyvästä yhteydestä itseen ja muihin sekä ympäristöstä. Tiimimme toimisi varmasti entistä paremmin, kun saamme luotua ja ylläpidettyä hyvän tunnelman.

Hyvän tunnelman tuomat edut

-Tuottavuus paranee

-Tehokkuus nousee

-Luovuus lisääntyy

-Rohkeampi ajattelu

-Lisää uskallusta mennä epämukavuusalueille

-Parempia päätöksiä

-Sitouttaa tiimiä

-Parantaa oppimisen mahdollisuutta

-Ihmiset voivat paremmin

-Energia tasot nousevat

Tiimin tunnelmaan vaikuttavat kaikki sen jäsenet ja itsemme lisäksi olemme vastuussa myös kaverin jaksamisesta. Vaikka olemme jokainen yksilöitä, kokemus tunnelmasta on usein myös kollektiivista, yhteisesti koettuja samankaltaisia sosiaalisia tunteita, halusimmepa sitä tai emme. Jokaisen tiimiläisen tulisi siis huolehtia itse omalta kohdaltaan siitä, että tilaan tullessaan tuo hyvää tunnelmaa mukanaan.  Toki aina ei voi olla hyvää tunnelmaa tuotavana, joskus on huonompia päiviä, muiden tuella niistäkin selvitään. Itse innostumalla innostaa myös muita! Vahvuuksista palautetta antamalla voi myös nostaa tunnelmaa.

Tunnelmajohtajan (meistä jokaisen) muistilista:

-Osoita arvostuksen tunnetta toista kohtaan sanoin ja teoin.

-Luo turvallisuuden ja varmuuden tunnetta

-Tarjoa vaihtoehtoja ja anna jokaiselle mahdollisuus vaikuttaa

-Luo yhteenkuuluvuuden tunnetta ja ole helposti lähestyttävä

-Ole reilu ja auta toisia onnistumaan

-Ole rohkea ja pidä aina toisten puolia

-Ole viisas ja kuuntele ihmisiä uteliaalla korvalla

-Ole myötätuntoinen itsellesi ja muille

-Ole kiitollinen jokaisesta kohtaamastasi ihmisestä

-Vietä aikaa ihmisten kanssa, taukohuoneessa ja arjessa

You May Also Like…

Suojattu: Analysoi ja voita

Salasanasuojattu

Katsoaksesi tätä suojattua sisältöä, kirjoita salasana alle:

21 oppia maailman tilasta

Mitä minun tulisi tietää, että ymmärtäisin maailman tilanteesta paremmin vai olisiko parempi, etten tietäisi? Yuval...

0 kommenttia

Lähetä kommentti