Tunnelmajohtaja

Kirjoittaja: Juuso Salpakari

12 maaliskuun, 2024

Lähdeteos: Tunnelmajohtaja

Lähdeteoksen kirjoittaja: Marjo Rantanen

Teoriapisteet: 3

Lukulistalleni päätyi tällä kertaa Marjo Rantasen kirja Tunnelmajohtaja. Koen, että olen ollut isona osana luomassa positiivista tunnelmaa tiimimme Projektitoimisto Arten toiminnassa jo melko tiimin perustamisesta lähtien. Nyt koitan keskittyä vieläkin enemmän tunnelman johtamiseen aloitettuani tiimimme liiderinä.  

Jokainen meistä on omalla tavallaan tunnelmajohtaja. Se, kuinka johdat tunnelmaa eri tilanteissa, kertoo paljon siitä, oletko hyvä tunnelmajohtaja vai et. Tunnelmajohtaminen aiheena on tärkeä jokaiselle varsinkin Tiimiakatemialla, koska varmasti meistä jokainen vaikuttaa jollain tavalla oman tiiminsä ilmapiiriin ja tunnelmaan ympärillänsä. 

Tunnelmajohtaja on yleensä se henkilö, joka vaikuttaa aktiivisesti tilanteessa vellovaan ilmapiiriin ja tunnelmaan. Toisin sanoen se on kykyä luoda positiivista, tukevaa ja motivoivaa tunnelmaa ympärilleen sekä osaa tunnistaa sekä käsitellä negatiivisia vaikutuksia, jotka voivat vaikuttaa ilmapiiriin. Keskeistä tunnelmajohtamisessa on, että ymmärtää kuinka tunnelma vaikuttaa ihmisten käyttäytymiseen, suorituskykyyn ja yleiseen hyvinvointiin.  

Itse tunnelmajohtajana & johtoryhmän toiminta osana tunnelmajohtoa 

Tunnelmaa voidaan johtaa ja se alkaa oman tunnelman johtamisesta. Olen itse aika rento tyyppi ja elämäni aikana olen oppinut ottamaan aika iisisti ottamatta liikaa stressiä mistään. Kokemuksieni kautta olen oppinut sen, että vaikka olisinkin hyvinkin stressaantunut tai huonolla tuulella en pura sitä muihin. Pyrin aina näyttäytymään rennoin ottein, etten tartuta huonoa fiilistäni ympäröiviin ihmisiin, jolla on suorat vaikutukset tunnelmaan. Toiminnallani koitan tuoda aina hauskuutta ja positiivista ilmapiiriä Arten toimintaan. Hommat hoidetaan tosissaan, muttei vakavasti. Tunnelmajohtajana minulle kuuluu kyky vaikuttaa tunnelmaan positiivisesti ja luoda inspiroivaa ilmapiiriä ympärilleni. 

Viime syksy 2023 oli tiimillämme jotenkin hieman negatiivisiin asioihin takertuvaa ja se alkoi näkyä toiminnassamme. Nihkeä tunnelma ei ainakaan itseäni kauheasti motivoinut ja ajattelin, että tähän olisi tultava muutos, mikäli haluaisimme saavuttaa huipputiimi kokemuksen Tiimiakatemian aikana. Koin, että oli aikani antaa oma panokseni ja päätinkin asettua ehdolle Arten teamleaderiksi nyt viimeiselle vuodelle. En tarvinnut kovinkaan monimutkaisia puheita siitä, miksi olisin sopiva tähän rooliin. Sen sijaan painotin, että johdan siten, että jokaisen ammatillinen osaaminen kasvaa, tiimistämme syntyy elinikäisiä ystäviä ja enne kaikkea haluamme pitää hauskaa viimeisenä vuotenamme akatemialla. Tämä puri aika hyvin tiimiimme ja ilmeisesti olemukseni aikaisemmin on luonut kuvan muihin, että minussa on potentiaalia ja osaan pitää homman rentona ja positiivisena. 

Olen huomannut, että johtoryhmämme toimintatavat ovat tuottaneet tulosta, ja olemme saaneet keväällä homman paremmin tasapainoon. Tiimissämme vallitsee nyt hyvä tunnelma, mikä tuntuu erityisen myönteiseltä. Olemme yrittänyt luoda tekemisellämme rentoutta ja joustavuutta ja se mielestäni on heijastunut tekemiseen, että jokaisella on mukavampi tehdä töitä yhdessä. Välillä olisi toki ehkä “napauttaa”, jotta pääsemme vielä parempiin tuloksiin.  

Johtoryhmässä meillä on tänä vuonna todella hyvä tunnelma ja on aina ilo tehdä hommia yhdessä. Pidimme vasta johtoryhmän kanssa yhteisen strategiapäivän ja kehitimme Arten strategian tälle vuodelle. Viimevuonna otimme käyttöön Isolla munalla – strategian, joka piti sisällään “oppimista, mokaamista, kannustamista, testaamista ja nauramista. Ilon kautta!”. Strategia oli mielestäni hyvä, mutta aika ajoin nauraminen oli enemmänkin hampaiden kiristelyä. Päätimme jatkaa myös vuonna 2024 Isolla munalla 2.0 versiolla, jonka kiteytimme näin: “Älä purista munaa liian kovaa – kehity ammatillisesti ja nauti matkasta”. Strategian tarkoituksena on, että jokainen muistaa välillä höllätä ja pyrimme muistuttelemaan, mikäli negatiivisuutta alkaa ilmaantumaan, että ei tarvitse puristaa ihan niin lujaa.  

Päätimme tänä vuonna johtoryhmässä, ettemme viikkopalavereissa niinkään keskity viime syksyn tapaan yksilötasolla jokaisen taloustilanteeseen gäppikassoissamme. Viime vuonna, mikäli omassa gäpissä ei ollut riittävästi rahaa joutui nimelliseen maksuhäiriökerhoon. Maksuhäiriökerhoon jouduttua jokaisen piti jakaa palaverissa oma maksusuunnitelma siitä, kuinka aikoo hoitaa oman gäppinsä kuntoon. Huomasimme, että se hieman syyllisti ja laski tunnelmaa, kun yleensä jokaisessa viikkopalaverissa kerhon jäsenenä oli samat henkilöt. Tajusimme, että tämä ei ollut meille toimiva ratkaisu ja kuulimme myös hieman palautetta, että jatkuva tenttaaminen luvuista ei ainakaan toiminut kovinkaan hyvänä motivaattorina. Onneksemme voimme tehdä pikaisiakin muutoksia tiimimme toiminnassa ja saamme kollektiivisesti palautetta myös asioihin, jotka ohjaavat tunnelman johtamista. 

Syventyminen tunnelmajohtajuuden käsitteeseen ja sen merkityksen ymmärtäminen on avannut uusia näkökulmia tehokkaaseen ryhmätyöskentelyyn ja ilmapiirin luomiseen erilaisissa ympäristöissä. Olen myös huomannut, että tunnelmalla on suuri vaikutus työympäristöön ja sillä voi olla suora vaikutus ihmisten mielialoihin, motivaatioon ja lopputuloksiin. Aikanaan kun pelasin lentopalloa ja toimin joukkueeni kapteenina oli minun näytettävä esimerkkiä ja luoda tunnelmaa jo heti pelipäivän aamusta saakka, jotta jokainen olisi mahdollisimman valmis mieleltään päivän otteluun. Toisaalta sama pätee myös Tiimiakatemialla ja yrityksen sisäiseen yrityskulttuuriin, jonkun on johdettava tunnelmaa, jolloin tulokset alkavat puhua puolestaan.  

Lopuksi tärkeä oppi, jonka olen saanut tunnelmajohtajuudesta, on se, että tunnelman luominen ja ylläpito ovat kollektiivinen ponnistus. Vaikka termi “tunnelmajohtaja” saattaakin viitata yhteen henkilöön, todellisuudessa jokainen tiimin jäsen voi vaikuttaa tunnelmaan omilla teoillaan ja asenteillaan. Positiivisuuden ja avoimen vuorovaikutuksen merkitys korostuu, ja pienilläkin eleillä ja aktiivisella osallistumisella voi olla suuri merkitys tiimimme etenemiseen. Tietoisuus siitä, että erilaiset persoonallisuudet ja näkökulmat voivat vaikuttaa tunnelmaan eri tavoin, viestii siitä, että jokaisen panos on arvokas tässä kokonaisuudessa. Samalla myös ymmärrys siitä, että tunnelmajohtajia on eri tyylisiä, antaa jokaiselle tiimiläisellemme mahdollisuuden löytää oman tapansa johtaa tunnelmaa vaikuttavasti. 

Kirja oli mielenkiintoinen ja löysin sen sattumalta. Kirjassa oli vahvasti semmoisia asioita, joita en ole tiedostanut. Olenkin siis monissa eri tilanteissa toiminut tunnelmajohtaja. Suosittelen lukemaan, mikäli tiimissä meinaa ilmaantua negatiivista tunnelmaa ja haluat vaikuttaa toiminnan parantumiseen.  

You May Also Like…

Suojattu: Analysoi ja voita

Salasanasuojattu

Katsoaksesi tätä suojattua sisältöä, kirjoita salasana alle:

21 oppia maailman tilasta

Mitä minun tulisi tietää, että ymmärtäisin maailman tilanteesta paremmin vai olisiko parempi, etten tietäisi? Yuval...

0 kommenttia

Lähetä kommentti