Tuloksen tuplaus

Kirjoittaja: Daniel Barkane

30 tammikuun, 2022

Lähdeteos: Tuloksen tuplaus kirja

Lähdeteoksen kirjoittaja: Jukka Lahti, Pasi Rautio

Teoriapisteet: 2

Vuoden 2022 sprintin ensimmäinen kirjavalinta oli hiukan yllättävä. Päätin valita Tuloksen tuplaus kirjan, koska se vaikutti niin erilaiselta, mitä edelliset lukemani kirjat olivat. Kirja lähtökohtaisesti käsittelee erilaisia markkinointitaktiikoita, mutta tavoitteeni kuitenkin muuttui kirjaa lukiessani, koska kirja keskittyi paljon myös asiakassuhteisiin. Aloitin vuoden uudella asiakkuusvastaava roolilla, joten keskityin peilaamaan kirjaa nykyiseen rooliini. Yritin myös parhaani mukaan yhdistellä ajatuksiani asiakaskäynneiltäni, jossa pääsin tapamaan erilaisten yritysten asiakkuuspääliköitä.

Muutama päivä sitten järjestimme asiakastapaamiseen Hiltin asiakkuuspäälikön kanssa. Hän kertoi omasta työkuvastaan sekä vastuualueista. Se mikä minua yllätti, oli se, kuinka hän painotti asiakkuuspäälikön roolin perustuvan jatkuvaan markkinointiin sekä myymisen. Olin ajatellut, että asiakkuusvastaavan tärkein tehtävä on ylläpitää jo olemassa olevia asiakassuhteita. Hän kertoi taso tasolta, kuinka tälläinen asiakkuus prosessi etenee. Puheluista ja markkinointi sähköposteista, lopulta palaveriin, jossa solmitaan kaupat.

Halusin keskittyä ensimmäisenä kirjan markkinointi taktiikkaan tuhat soittoa vuodessa. Tulevana vuotena Osuuskuntamme alkaa varmasti saamaan enemmän asiakassuhteita. Näistä osa voi syntyä esimerkiksi myynnin yhteydessä tai jonkun käynnissä olevan projektin aikana. Olisi siis valtavan tärkeää opetella myös ymmärtämään, kuinka niitä voidaan ylläpitää ja miten tärkeää se on jatkoa ajatellen. Markkinointi taktiikassa tuhat soittoa vuodessa kerrotaan, kuinka useasti yritykset kiinnostuvat asiakkaistaan vain silloin, kun he ovat ostohousut jalassa. Tämä voi saada asiakkaan tuntemaan turhamaisuutta, jolloin pahimmassa tapauksessa asiakas saattaa ajatella olevan turha, joka voi johtaa siihen, että yritys menettää tärkeän asiakkaan. Haluan vielä palata asiakastapaamiseen, jossa tätä asiaa vahvistettiin. Hiltin asiakkuuspäälikkö kertoi, kuinka hän voi soitella asiakkailleen viikonlopun kuulumisia ja tulevaisuuden näkymiä. Hän mainitsi, että useasti hänen soitoillaan ei ole minkäänlaista tarkoitusta ujuttaa asiakasta ostamaan, vaan enemmänkin muistuttamaan, että olemme olemassa ja sitä kautta luoda mahdollisuuksia tulevaisuudelle. Hän kertoi myös luottamuksen luomisen olevan tärkeänä osana puheluita.

Koen kuitenkin, että jälkimarkkinointia olisi hyvä tehdä, koska tehokkaimmillaan se on asiakkaiden ostohalujen herättämistä. Nimittäin mikään tuote ei ole ikuinen ja varmasti jossain vaiheessa asiakkailla tulee tarve vaihtaa. Mielestäni pitää vain muistaa ”huolehtia” asiakkaasta, eikä vain pommittaa markkinointi sähköpostia asiakkaalle tai soitella osto kyseilyitä.

Asiakkuuspäälikön roolissa koen, että minun vastuullani on meidän Osuuskuntamme asiakkuudet ja myös markkinointi. Tästä syystä poimin kirjasta muutamia vinkkejä, jotka auttavat selventämään itselleni puhelun tavoitetta, silloin kun päätän lähestyä asiakasta.

  1. Miksi soitan ja mitä tavoittelen?
  2. Mitä tapahtuu, jos asiakas kiinnostuu?
  3. Mitä tapahtuu, jos asiakas ei kiinnostu?
  4. Sovin asiakkaan kanssa jatkosta (voitko soittaa uudestaan tai voitko lähettää meiliä.)

Haluaisin kirjan sekä Hiltin asiakastapaamisen myötä testata tälläistä asiakaslähtöistä markkinointitaktiikkaa. Ajattelin tämän mielessäni siten, että etsisin ensimmäiseksi asiakkaan, joka olisi kiinnostunut palveluistamme. Tämän myötä yrittäisin luoda lämpimän asiakassuhteen ja sen jälkeen pyrkiä sopimaan kaupat. Noin puolen vuoden sisällä laittaisin jonkinlaista markkinointi sähköpostia, joka keskittyisi enimmäkseen kuulumisten kyselyyn eikä niinkään myyntiin. Seuraavana vaiheena pyrkisin soittelemaan hyvän päivän puheluita ja samassa myös herätellä asiakkaan ostohaluja. Haluaisin todella nähdä, olisiko tällaisella vaikutusta uusiin kauppoihin. Varsinkin niillä puheluilla sekä sähköposteilla, jotka eivät mitenkään yritä pakko myydä.

Minulle tuli kirjassa varsin selkeäksi se, että vanha asiakas on todella tärkeä. Yritykselle on paljon edullisempaa muistaa asiakasta, kuin aina etsiä uusia. Pelkällä asiakkaan muistamisella voi saada mahdollisuuksia uusille kaupoille. Markkinointi ei ole edullista ja se yleensä vie yrityksen resursseja huomattavasti. Koen myös, että tyytyväinen asiakas voi tulevaisuudessa myös mainostaa käyttämäänsä palvelua tai tuotetta, joka tällöin antaa yritykselle lähes ilmaista markkinointia.  

Niin kuin asiakkuusjohtajat ovat asiakastapaamisissa minulle kertonut, kuinka kasvavan yrityksen tärkein asia on olla jatkuvassa yhteydessä asiakkaaseen. Lähes muutaman kuukauden välein. Tämä varmistaa sen, että vanha asiakas ei vaihda uuteen. Yleensä isojen ja tunnettujen yritysten kompastuskivi on asiakassuhteiden piittaamattomuus, jota tarkoitan vähäisenä kontaktoimisena. Tätä en ole itse päätellyt vaan kuullut kasvavan yrityksen myyntipäälliköltä. Hän kertoi, että osa heidän uusista asiakkaistansa on vaihtanut siitä syystä heille, koska vanha palveluntarjoaja on ollut todella passiivinen ja ei ole ollut kiinnostunut asiakkaan tarpeista.

Minusta Hohkeen olisi tärkeää luoda kattavat verkostot, joiden kautta pystyisimme lähteä markkinoimaan palveluitamme. Meidän Osuuskunnassamme on paljon eri osa-alueen taitajia sekä paljon potentiaalia. Meidän tavoitteemme oli vuodelle 2022 saada järjestettyä synnytyksiä yrityksille. Tästä syystä meidän olisi nyt jo tärkeää aloittaa verkostoitumaan sekä alkaa soittelemaan eri yrityksille. Tälläisellä voisimme saada Hohkeelle tunnetuutta ja tämän myötä tehdä helpommaksi markkinointi.

You May Also Like…

Dopamine nation

Luin Anne Lembken kirjoittaman kirjan ”Dopamine nation”. Anne Lembke on amerikkalainen psykiatri, joka on Stanford...

0 kommenttia

Lähetä kommentti