Tieto, avain menestykseen

Kirjoittaja: Wictor Wirzenius

12 toukokuun, 2023

Lähdeteos: The Knowledge Creating Company

Lähdeteoksen kirjoittaja: Nonaka I. & Takeuchi H.

Teoriapisteet: 0

Nonaka Ikujiron ja Takeuchi Hirotakan kirja The Knowledge Creating Company keskittyy tiedon luomiseen ja hyödyntämiseen yritystoiminnassa. Mielestäni keskeisin oppi kirjasta on vuorovaikutuksen ja tiedon jakamisen tärkeys. Kirjassa esitellään SECI-malli, joka on lyhenne englanninkielinen sanoista Socialization, Externalization, Combination ja Internalization. Suomeksi se voidaan kääntää esimerkiksi muotoon jakaminen, ulkoistaminen, yhdistäminen ja sisäistäminen. Malli kuvaa tiedon kulkua yrityksen sisällä sekä sen muuttumista erilaisiin muotoihin, jotta se on kaikille hyödyllistä. Siinä korostetaan yhteisöllistä oppimista ja sosiaalista vuorovaikutusta tiedon luomisen perustana

Socialization eli sosialisointi tai kuvaavammin jalkauttaminen. Nonakan ja Takeuchin mukaan on tärkeää, että kaikki yrityksen sisällä oleva tieto on koko sen henkilöstön käytössä. Uutta tietoa tulisi jakaa kaikille heti ja perimätietoa jalkauttaa ylemmiltä portailta alas asti sekä perehdyttää uusille työntekijöille alusta alkaen. Kun kaikki tieto on jokaisen saatavilla, ei mikään prosessi ole yksittäisen ihmisen tietotaidon varassa. Näin turvataan liiketoiminta erilaisilta riskeiltä ja katkoksilta, sekä tehdään prosesseista jouhevampia ja joustavampia. Tiedon jakamista voidaan toteuttaa esimerkiksi mentoroimalla tai tekemällä tiimejä, joissa on jäsenenä sekä konkareita, että kokemattomampia.

Externalization eli ulkoistaminen tarkoittaa tiedon saattamista helpommin jaettavaan ja ymmärrettävään muotoon. Niin sanottu hiljainen tieto on varsinkin perinteisillä aloilla merkittävässä roolissa ja uhkaa kadota Suomesta, kun vanhat konkarit jäävät pois työelämästä. Ulkoistamisen ideana on muotoilla tämä perimätieto siten, että sitä on helppo jakaa yrityksen sisällä ja se palvelee mahdollisimman monia. Esimerkiksi asioiden visualisointi voi olla hyvä menetelmä ulkoistamiseen.

Combination eli yhdistäminen. Kirjassa korostetaan tiedon yhdistelyn merkitystä yritystoiminnassa. Kun eri osastojen, tiimien tai yksittäisten henkilöiden tietoa ja osaamista yhdistellään, luodaan samalla uutta tietoa. Tämän uuden tiedon avulla voidaan yrityksen prosesseja kehittää ja siten parantaa yrityksen toimintaa. Tietoa voidaan yhdistää esimerkiksi luomalla tietokantoja ja dokumentoida sinne eri lähteistä saatua ja erilaista tietoa. Myös moniosaavien tiimien luominen eri osastojen ja prosessien kesken voi olla kätevä tapa yhdistää tietoa.

Internalization eli sisäistäminen on mallin viimeinen vaihe. Siinä yksilö oppii ja sisäistää tietoa, jota hän sitten hyödyntää työssään. Kun yksilöt sisäistävät tietoa, tulee siitä osa organisaation kulttuuria. Sisäistäminen voi myös olla mallin ensimmäinen vaihe, jos kyse on yrityksen ulkopuolelta tulevasta tiedosta. Silloin yksilö ensin sisäistää sen ja sen jälkeen muut vaiheet voivat alkaa.

Mielestäni SECI-malli sopii erittäin hyvin Tiimiakatemian toimintaan, koska lähtökohtaisestikin tiedon kerryttäminen ja jakaminen on meidän suurin tavoitteemme. Malli konkreettisesti neuvoo, kuinka projekteista ja kirjoista kertyvää tietoa pystyy sisäistämään jakamaan oman tiimin ja sen jälkeen koko yhteisön kesken. Kirja havainnollisti minulle tiedon jakamisen tärkeyttä ja sai ymmärtämään kuinka paljon pidemmälle tiiminä ja yrityksenä voimme avoimen yrityskulttuurin avulla päästä.

You May Also Like…

Sinisen meren strategia

Valitsin tämän kirjan reflektoitavaksi seuraavana, sillä se on ollut paljon keskusteluissa Tiimiakatemialla. Sinisen...

Kohderyhmän merkitys

Copywriting oli itselleni ennen tätä hetkeä lähes täysin uusi käsite. Siitä tuli ensimmäisenä mieleen jonkinlainen...

21 oppia maailman tilasta

Mitä minun tulisi tietää, että ymmärtäisin maailman tilanteesta paremmin vai olisiko parempi, etten tietäisi? Yuval...

0 kommenttia

Lähetä kommentti