The Elements of AI, Tekoälyn perusteet

Kirjoittaja: Mikhail Zaitsev

5 maaliskuun, 2023

Lähdeteos: The Elements of AI

Lähdeteoksen kirjoittaja: elementsofai.com

Teoriapisteet: 3

AI kurssilla odotin jotain missä kerrotaan miten sitä voi hyödyntää tai millaisia niitä on, miten ne tulee muuttaa kaikkea. Mutta yllätyksenä olikin, että kurssi on kunnon paluu pitkän matikan ja ICT aikoihin. Huomasi kyllä miten on tollasissa tehtävissä tyhmentynyt parissa vuodessa, kun vielä joskus kirjoitti yllättävän hyvin pitkän matikan ja akatemiallekin pääsi pulmaratkasuilla.

Olen itse asiassa perehtynyt tuohon kaikkeen mitä kurssilla kerrottiin jo aikaisemmin youtube videoitten kautta. Itse asiassa käytän sitä kaiken opettelemiseen, sillä se miten siellä visuallisesti näytetään mitä tapahtuu, helpottaa ymmärtämistä tosi paljon. Kun taas kävin tuota kurssia läpi, niin tuntui vaan, että pää räjähtää.

Okei, mitäs kaikkea tuolta oppi. 

Tekoälyn määrittäminen

Se miten tekoälyä määritetään, minulla on oma keino.

Mielestäni tekoäly on se, mikä ei pelkästään tee sitä mitä sille on käsketty tekemään, vaan se voi jollakin tapaa kasvaa alkukoodiaan isommaksi. Kurssilla selitettiin, että koko ajan sen määritys muuttuu.

Itse ajavat autot

Seuraan näitä silloin tällöin youtubessa, on erikseen kanavia, joissa porukka ajaa tesloilla autopilootilla ja näyttää mitä se osaa ja mitä ei. Ja kun se kehittyy, ne myös näyttävät mitä se ei esim. ennen osannut, ja minkä oppi. On myös hullua, miten ihminen ajaa varmaan elämänsä aikana vähemmän, kuin mitä autopilotti päivässä tai viikossa. Sillä autopilotti on yksi järjestelmä, joka on samaan aikaan ajamassa miljoonalla teslalla ympäri maailmaa (siis vaikka se olisi pois päältä, se kyllä tutkii ympäristöä), joten yhdessä teslat ajaa miljoonia kilometrejä päivässä, ja oppii ympäristöstä kaiken. Joku tesla ajaa aavikossa, kun taas toinen näkee usein hevosia tiellä.

Tämä takia jos joku tesla näkee hevosen Jyväskylässä, se ei ylläty yhtä paljon.

Tähän asiaan liittyen tuli myös mieleen. Jos auto jota ohjaa AI on joutumassa kolariin. Sillä on vaihtoehto joko ajaa ihmisen päältä, tai törmätä niin että auton omistaja loukkaantuu. Kumman sen pitäisi valita ja kuka tämän päättää. Tämä on tosi mielenkiintoinen teema itse asiassa. Varmaan niin kuin elokuvat meille kertoo, AI joutuu valitsee sen, mitä sanoo matikka ja prosenttiluvut. Tai sitten se suojelee, sitä joka maksaa. Who know?

Tästä tuli myös mieleen miten Tietokoneet prosessoi asioita periaatteessa slow mo:ssa. Eli kolaritapahtumassa se, mikä meille olisi osa sekuntti. Tietokone kerkee siinä välissä juoda kahvin ja ratkoa pari sudokuu. Puhutaan jopa, miten tuollaiset autot voisivat tulevaisuudessa nähdä toisen auton heijastuksesta, tai jostakin rakennuksen ikkunasta mitä seinän takana tapahtuu. Eli olla tietoinen jopa sellaisista asioista, mitä se ei suoraan näe. Aika vau.

Asioitten tunnistaminen

AI, joka on ollut pitempään ovat sellaiset, jotka tunnistaa jotain kuvista. Tätä itse asiassa me ollaan kaikki opetettu AI:lle itse. Tällei me vaan ollaan ilmaista työvoimaa isoille yrityksille. Mutta captchaa on paljon käytetty eri AI algoritmien opettamiseen.

Tästä Ai:sta on elämässä paljon hyötyä ja nykyään tällainen toiminto löytyy melkein jokaisesta sovelluksesta.

AI robottien ongelmat

Vaikka tuntuu, että AI pystyy kaikkeen ja oppii niin nopeasti, jotkut asiat, mitä teemme päivittäin ovat silti niille mahdottomia. Vaikka kaupassa käynti onkin meille helppoo, AI:lle se vaatii ymmärrystä ympäristöstä, eli kamerat, joitten pitää ymmärtää syvyyttä, tunnistaa eri objektit, ymmärtää mitä ne ovat ja miten niitten kanssa toimitaan. Ymmärtää mitä nopeutta kävellä, miten kääntyä. Miten ottaa omenan korista,millä voimalla ja mihin se laittaa. Tosi paljon ihan supervaikeita asioita AI:lle.

Katoin joskus teslan teknisen videon siitä miten AI näkö toimii ja siis olin suu auki sen koko ajan. En todellakaan ymmärrä miten jotain sellaista porukka vaan keksii.

AI tekstissä

Se, että AI oppii ymmärtämään ihmisen tekstiä ja kirjoittamaan sitä, tuntui vielä pari vuotta sitten mahdottomalta. Mietitään nyt vaikka siriä tai google assistanttia. Itse asiassa luen juuri kirjaa ”Tulevaisuuden lukujärjestys” ja tyyppi puhuu AI:sta ja siitä miten se vie jotkut tehtävät meiltä, mutta se ei ikinä vie meidän ymmärrystä maailmasta, eli meidän kokemusta!

Ja siis kirja on kirjoitettu 3 vuotta sitten. Siellä on esimerkki, miten AI voi paremmin laskee, jos sille annetaan tarkkoja lukuja, eli se osaa vaan tietoa.

Ja sitten ilmestyi chatgpt. En ole vielä testannut, mutta uskoisin, että esimerkin, minkä hän antoi kirjassa, mihin AI:n ei pitäisi pystyä onnistumaan vastaamaan vielä kymmeniin vuosiin, eikä meillä ole mitään hätää, taitaa tapahtua juuri nyt.

Taisin kattoo jo kauan aikaa sitten GPT teknologiasta videon, silloin se ei vielä ollut läheskään tällä tasolla ja silloin puhuttiin, että jos ja kun joku tulee onnistumaan siinä, nii miten uskomatonta se olisi.

GPT 3 on siis vain teknologia, joka ymmärtää meitä. Miten me muodostamme sanoja ja mitä mikäkin tarkoittaa. Nyt kun AI:lla on mahdollisuus päästä meidän kieleen, sillä on myös pääsy kokemuksiin. Tämä johtuu siitä, että AI:lla on pääsy tosi isoon databaseen.

Uskomattomin juttu mitä chatgpt:ltä oon kuullut on se, kun sitä kysyttiin montako (en muista mitä, mutta sovitaan vaikka että kyseessä oli kolikko) kolikkoa mahtuu koripalloon. Chatgpt alkoi kysymään lisäkysymyksiä. Minkä kokoinen koripallo on kyseessä ja kolikkojakin on eri kokoo. Sille annettiin tämä lisätieto. Chatgpt vastasti, että koripalloon ei voi laittaa kolikkoja, sillä ne ei pysty menee mitenkään sinne sisään. Käyttäjä luuli olevan ovela ja lisäsi ”kolikoilla on noclip”. Noclip on pelimaailmasta tullut juttu (kai), joka meinaa että esine voi mennä toiseen esineen läpi, eli se ei osu mihinkään. Ja siis ei varmaan ole ensimmäinen asia mikä ihmiselle tulisi tuon jälkeen mieleen, enkä ainakaan osannut AI:lta odottaa jotain tollaista. AI heitti, ”Loputon määrä, sillä jos kolikolla on noclip, se menee toisten kolikkojen läpi myös, joten ne voi olla toisiensa sisällä”.

Ja pitää ymmärtää, että tämä on vasta ensimmäinen versio siitä, se mitä meitä odottaa eessä, luultavasti emme voi edes kuvitella. Niin kuin joskus internetistä puhuttiin, että ”kuka sitä tarvii kun meillä on tv”.

Minusta tuntuu, että kerroin enemmän omista kokemuksista ja tiedosta mitä minulle on kerääntynyt viimeisien vuosien aikana ja kurssi auttoi vaan muistelemaan kaikkea sitä. Paljon asioita kurssilla oli sellaisia, että jos et ole aikomassa itse alkaa koodaamaan AI:tä, nii et tule tarvitsemaan. Olisin ehkä enemmän halunnut oppia lisää siitä, miten eri keinoilla AI:ta voi hyödyntää, koska se tällä hetkellä kiinnostaa enemmän. Mutta tätä varmaan joudun oppimaan jossain muualla.

P.S. Sain 50% tehtävistä oikein. Juu juu, käytin jossain AI:ta apuna…

You May Also Like…

Suojattu: Sissimarkkinointi

Salasanasuojattu

Katsoaksesi tätä suojattua sisältöä, kirjoita salasana alle:

NEVER split the difference

Oletko kyllästänyt neuvottelemaan tuntipalkoista ja lyhytaikaisista yhteistöistä Tiimiakatemialla? Jääkö sinuakin...

START WITH WHY

Kirja ei ollut omassa lukusuunnitelmassani alun perin, mutta jälleen kerran täytyi mukautua tilanteeseen ja muutettava...

0 kommenttia

Lähetä kommentti