Tekoäly 123

Kirjoittaja: Matias Luomala

10 joulukuun, 2023

Lähdeteos: Tekoäly 123 — Matkaopas tulevaisuuteen

Lähdeteoksen kirjoittaja: Kolari Jukka, Kallio Aleksi

Teoriapisteet: 1

Syksyn kuudenneksi kirjaksi löytyi kirja nimeltään Tekoäly 123, matkaopas tulevaisuuteen. Halusin syksyn aikana lukea mahdollisimman paljon eri aihe alueita käsitteleviä kirjoja. Tekoäly on puheen aiheena ollut paljon Tiimiakatemialla ja koska monessa asiassa toimii “tyhmä paljon töitä tekee, viisas pääsee vähemmällä” niin ajattelin että tekoälystä voisi olla hyvä tietää lisää. Ennen kirjaa uskoin tietäväni jonkun verran mitä tekoälyllä voi tehdä ja toivonkin kirjan lisäävän tätä tietoa.  

Jo heti kirjan alussa tuli esiin ehkä eniten tiimiakatemialla tiedossa ja käytössä oleva Chatgpt joka kirjoittanut Kirjan johdannon, hieman muokattuna.  Suoraan konkreettinen ja mielenkiintoinen esimerkki siitä mitä tekoälyllä voi tehdä.  Tekoälyä voi kuitenkin käyttää muuhunkin kuin kirjan tai kirjareflektion kirjoittamiseen.  

Tekoäly ei kuitenkaan ole valmis ja kehittyykin koko ajan, joten lähdekriittisyys ja faktan tarkastaminen ei varmasti ole huono asia varsinkin, jos kyseessä on tieto, jonka pohjalta tekee päätökset.  Myös chatgpt on huomioinut tämän ja ilmoittaa tekstikentän alapuolella “ChatGPT can make mistakes. Consider checking important information” 

Tekoäly arjessa 

Kuinka tekoäly näkyy jo tällä hetkellä arjessa? Kuinka paljon oikeasti käytämme sitä? Käytämme sitä enemmän kuin luulemme. Monet puhelimen mobiilisovellukset käyttävät jo tekoälyä kuten Googlen palvelut sekä Metan palvelut, joita hyödynnämme esim. yhteyden pitoon ja opiskeluun. Googlen palveluista esimerkiksi Google Lens on todella hyödyllinen ja helppokäyttöinen. Halusit sitten tietää koirarodun tai kääntää kuvassa olevaa tekstiä niin  Lens osaa sen sinulle kertoa ja kääntää.  Monella on varmasti käsitys siitä, että tekoäly on aina joku erillinen sovellus tai nettisivu, joka toimii tekoälyn kuten vaikka Chatgpt.  

Kirjassa oli monia esimerkkejä tekoälyn käyttämisestä arjessa ja poimin niistä yhden esimerkin lehden kuvittajasta, jolla oli tulossa kiireinen päivä. Hän käytti tekoälyä luomaan humoristisen kuvan artikkeliin ilmaston muutoksesta, jossa käytti sanoja “Polar bear walking in the center of an european town with many people background” ja oli tyytyväinen tulokseen.  Kuinka vaikeaa sitten olisi kaupallistaa saman tyylisten kuvien myynti tai luoda markkinointi materiaalia näiden avulla? Sain itselleni käyttöön 3kk ilmaiseksi adoben paketin, johon kuuluu mukaan photoshop ja firefly joilla tämä on mahdollista. Olen hieman leikkinyt niiden kanssa eikä niiden käyttö ihan hirveän vaikeata ole.  

Projekteissa niin minulla kuin monella muulla ollut varmasti käytössä jo aikaisemminkin mainittu Chatgpt, joka antaa tyhmiin kysymyksiin hyvät vastaukset. Näitä käyttäessä täytyy kuitenkin aina muistaa lähde kriittisyys.  Yritän kuitenkin haastaa itseäni käyttämään muita tekoälyjä projekteissa. Oma isäni työskentelee tekoälyn parissa, joten häneltä olisi varmaan ihan hyvä kysyä myös käytännön vinkkejä, tuskin kieltäytyy kertomasta. 

Tekoälyt 

Kirjasta kuitenkin irtosi pitkä lista tekoälyjä mitä varmasti voisi hyödyntää arjessa ja projekteissa. Jo aikaisemmin mainitseman kuvan luomiseen tekstin avulla löytyi toinen vaihtoehto DALL E sekä DALL E 2. Kyseessä on siis neuraverkko, joka luo kuvan käyttäjän kirjoittaman tekstin perusteella, oli sitten tarpeena kuva mainokseen tai taustan luominen jollekin tuotteelle, olisi tässä varmasti hyvä vaihtoehto. Kerkesin itse jo kokeilemaan Fireflyilla taustan luomista frisbeekiekoille mainosta varten mutta täytyy kokeilla myös tätä vaihtoehtoa.  

Toinen mielenkiintoinen esimerkki oli Beatoven ja Amper, jotka molemmat ovat suunniteltu generoimaan musiikkia. Esimerkiksi podcastin taustamusiikiksi, pitää tästä mainita Eetulle ja Jorille. 

Kolmantena hyvänä esimerkkinä oli hieman erilainen eikä niin yleinen Synthesia joka luo virtuaali- videoita, videoiden tekemiseen ei tarvitse kameraa eikä mikrofonia, vaan kaikki tapahtuu virtuaalisessa studiossa, Avatarit, äänet ovat käyttäjän valittavissa.  

Nämä 3 esimerkkiä muistutti minua, kun näin videon henkilöstä, joka oli hyödyntänyt 3 vastaavaa tekoälyä ja teki sillä youtube videoita, hän teki taustan, taustamusiikin ja videon tekoälyllä ja lataili tasaisesti youtubeen, kyseessä oli niin kauhutarinoita ja lastensatuja.  Todella tyhmän ja yksinkertaisen kuuloinen idea mutta hän oli saanut sen toiminaan. Olisikohan tässä uusi projekti? Höysteeksi voisi tehdä vielä useamman kanavan samalla sisällöllä, mutta eri kielillä, jotta kohderyhmät ovat mahdollisimman isoja.  Tähän tietenkin tekoälyn luomat tekstitykset päälle. 

Viimeiset sanat 

Uskon että tekoälyllä toteutettavien asioiden kaupallistaminen on vieläkin lapsen kengissä, vaikka se on ollut jo pidempään puheen aiheena, pidän myös Tiimiakatemian tavasta kannustaa sen käyttämiseen ja hyödyntämiseen projekteissa. Kirjaa voin suositella jokaisen kirjalistalle, kirjassa käydään hyvin perustermit esim. neuraverkko, tekoäly ja GPT-3. Tekoälyjen hyötyjen esimerkit ovat selkeitä ja mielenkiintoisia. Tekoälyn yleistyminen ja sen kehittyminen tulee varmasti muokkaamaan työpaikkoja ja niiden määrää. Yksi iso kysymys tulee olemaan, keitä tarvitaan ja keitä ei? 

You May Also Like…

Ilmiön kaava

Miten ilmiö oikein rakennetaan ja miksi ilmiö on trendi juuri nyt? Sosiaalisessa mediassa tuotteesta on nykypäivänä...

Bisnesantropologia

Mikko Leskelän ”Bisnesantropologia” on kirja, joka sukeltaa syvälle ihmistieteiden maailmaan ja niiden soveltamiseen...

0 kommenttia

Lähetä kommentti