Taivas ja helvetti – Terho Puustinen ja Mika Mäkeläinen

Kirjoittaja: Onni Keinonen

10 joulukuun, 2023

Lähdeteos: Taivas + Helvetti

Lähdeteoksen kirjoittaja: Terho Puustinen ja Mika Mäkeläinen

Teoriapisteet: 1

 

Luin kirjan erilaisista inspiroivista ja rehellisistä yrittäjätarinoista. Kirja tarjosi erilaisia näkemyksiä yrittäjän arjesta ja kokemuksista niin onnistumisten, kuin epäonnistumisten aikana. Taivas ja helvetti kirja herätti laajasti ajatuksia, ja ideoita myös mahdollisiin Tiimiakatemian projekteihin. Kirjassa oli yrittäjien omaa reflektointia laajasti, mikä toi myös uusia näkökulmia reflektointiin ja siihen, mitä kirjoitan jatkossa kirjareflektioihin. 

Maailmassa on huima määrä erilaisia yrityksiä, ja jopa suomen tasolla yrityksiä löytyy lukematon määrä eri aloilta. Kirja avasi näköalan siihen, miten erilaisinten asioiden parissa voi toimia yrittäjänä. Oli erittäin inspiroivaa lukea menestystarinoista, mitkä oli saavutettu kovan työn tuloksena. Rovion tarina yrityksen kasvusta yhdeksi maailman tunnetuimmaksi peliksi, sai minut pohtimaan, että jos uskot johonkin riittävästi, niin kannattaa kortti katsoa loppuun asti. Tiimiakatemian tasolla on hienoa ajatella, että minulla on mahdollisuus lähteä kokeilemaan lähes mitä vain, jos vain haluan. Kirja sai minut pohtimaan kysymyksiä, kuten miksi en yrittäisi, jos minulla on pienikin ajatus projektista tietyn alan, kuten henkilöbrändin kehittämisen saralla.  

Vastoinkäymiset ja hankaluudet projekteissa kehittävätkin ajattelua, ja sitä miten asian voisi tehdä toisin ja kehittää projektia. Helposti ainakin itse ajattelen jo ensimmäisen vastoinkäymisen kohdalla, että tuleekohan tästä oikeasti mitään. Yrittämisessä menestyminen vaatii sinnikkyyttä ja huiman määrän työtä. Rovion tarina Angry Birds- pelin kehittämistä ennen ei ollut helppo, mutta kovan työn ja yrittämisen jälkeen he löysivät menestyvän tuotteen. Kirja avasi vastoinkäymisiä todella avoimesti, ja välillä kirjan tarinat olivatkin surullisia, kun kaikki eivät onnistunetkaan halutulla tavalla. Epäonnistumiset kuuluvat elämään, ja niidenkin kanssa on opittava elämään. Omalla kohdalla omaan jonkinlaisen epäonnistumisen pelon ja haluaisinkin aina onnistua projektissa tai tehtävässä ongelmitta. On toisaalta hyvä kuulla, että kaikkien elämään kuuluu jossain kontekstissa epäonnistuminen ja se on hyvinkin luonnollista. Aion keskittyä tulevan vuoden projekteissa myös epämukavuus- alueelle menemiseen, missä kehittyy huomattavasti enemmän, kuin tuttujen projektien parissa. 

Oman tiimin markkinointitiimissä sain idean, että otamme tietynlaiset tiimikuvat, kahdella erivärisellä valolla. En tajunnut pohtia kuvauksia suunnitellessa, että ne eivät sovi ollenkaan tiimi juuri rakennettuun brändiin, ja ovat ikään kuin irrallaan muusta visuaalisesta ilmeestä. Kuvasin kuvat, ja lopulta kaikki kuvat jäivät hyödyntämättä. Epäonnistuin, mutta syvemmin ajateltuna pahin asia oli, että käytimme muutaman tunnin turhaan kuvauksissa. Syksyn aikana korjasimme tilanteen, kun markkinointitiimi kanssa suunnittelimme kuvaukset huolella, ja loimme selkeän vision mikä on yhdenmukainen brändin kanssa. Virheet opettavat paljon, ja monet asiat opitaankin kantapään kautta.  

Kirja sisälsi lukuisia inspiroivia tarinoita menestymisestä, ja kovan työn tuloksista. Suoraa puhetta rahasta, liikevaihdosta ja yrityksen tuloksista. Oma halu lähteä kokeilemaan erilaisia asioita kasvoi kirjaa lukiessani ja innostuin monesta menestystarinasta todella paljon. On hankalaa pukea sanoiksi fiilistä, mitä kirja herätti. Ehkä yhdellä sanalla kerrottuna; Innostus! Olisi hienoa, jos tulevana vuonna tiimin kanssa pystyisimme käymään läpi viikkopalavereiden tasolla talouteen ja projekteihin liittyviä asioita vielä laajemmin, joista kaikki voisi oppia. 

Onnistuneiden yritystarinoiden taustalla oli lähes aina otettu jonkinlainen riski, luovuttu ehkäpä hyvä palkkaisesta työsuhteesta tai otettu lainaa. Omassa tiimissä olemme tukeneet toisia tiimiyrittäjiä ja mahdollistaneet useille mahdollisuuden ostaa oma unelmaprojekti ja lähteä kehittämään sitä. Liiketoimintaa tai projektia aloittaessa on syytä huolella puntaroida mahdolliset riskit, mutta mielestäni on myös tärkeää mahdollistaa projektit pienestä riskistä huolimatta.  Oli hienoa lukea kirjasta tarinoita, joissa ennakkoluuloista huolimatta oli saatu kehitettyä projekti, millä on mahdollista elättää itsensä, ja jopa menestyä taloudellisesti. Koen, että on tärkeää luottaa myös omaan intuitioon projekteissa ja lähteä rohkeasti kokeilemaan erilaisia asioita. Kokeilemalla monia eri aloja, ja asioita on mahdollista löytää käytännön kautta itseä kiinnostava projekti. Olen itsekin Tiimiakatemian aikana vielä hieman etsinyt itseäni, sillä en vieläkään tarkalleen tiedä mitä haluaisin tulevaisuudessa tehdä. Olen syksyn aikana kokeillut erilaisia projekteja, mutta pysynyt myös melko paljon oman mukavuusalueen sisällä. Tulevana vuonna haluaisin kokeilla jotain täysin uutta, koska Tiimiakatemia ja oman tiimin tuki tarjoaa siihen loistavan ympäristön. Olemme luomassa tapahtumaa Valtterin kanssa kotakahvilalle, mikä on osittain uuden opettelua, sillä en ole aiemmin tuon kaltaisia tapahtumia järjestänyt. Pääsemme tapahtumaa suunnitellessa opettelemaan monia uusia asioita, kuten esiintyjien tilaamista, aktiviteettien suunnittelua, ja tapahtuman markkinointia. Pohdimme projektiryhmässä sopivaa aikataulua tapahtumalle, ja sitä miten asiakkaat saataisiin ohjattua ostamaan esimerkiksi lettuja, tai muuta syötävää omien eväiden sijaan. Tapahtumaan liittyy aina erilaisia riskejä, ja on mahdollista, että sinne ei tulekaan tarpeeksi asiakkaita. Riskit ovat tärkeää tiedostaa, mutta mielestäni niiden ei pidä antaa liikaa vaikuttaa tapahtuman suunnitteluun. 

Omassa tiimissä olemme käsitelleet riskin ottamista erilaisten perintöprojektien ostamisen yhteydessä, tai täysin uuteen projektiin investoidessa. Olemme kartoittaneet huolellisesti projektien aiempaa menestystä, ja projektiryhmäläiset ovat luoneet tarkat maksusuunnitelmat, joita noudattaen projektit maksetaan takaisin tiimille. On ollut hieno huomata miten esimerkiksi täysin tyhjästä luotu printtiprojekti Guudi on saanut asiakkaita, ja jo lähes maksanut itsensä takaisin. Hienointa investointien onnistuessa on ehdottomasti se, kun niissä on potentiaalia tuoda raha ja opit moninkertaisena takaisin. Investoinnit ei maksa takaisin pelkästään rahan muodossa, vaan ne tuovat koko tiimille laajasti uusia oppeja erilaisista projekteista. 

Kirjan tarinoista epäonnistuneet jäivät parhaiten mieleen, mikä kannustaa myös Tiimiakatemian tasolla kokeilemaan, kannustamaan ja ennen kaikkea epäonnistumaan. Yhteenvetona kirja tarjosi laajalti ajatuksia, mitä pystyn hyödyntämään niin arjessa, kuin Tiimiakatemialla. Pitää rohkeasti heittäytyä projekteihin mukaan, ja katsoa mitä niillä on tarjottavaa. Oli inspiroivaa lukea yrittäjän siirtymistä teknologia- alalta konepaja- yrittäjäksi ja menestyä siinä. Epämukavuusalueellakin voi menestyä, ja mahdollisesti tuoda omia erilaisia uusia näkökulmia minkä avulla voit kehittää projektia täysin uuteen suuntaan. On tärkeää tunnistaa tiimiläisten vahvuudet ja hyödyntää niitä projekteissa. 

You May Also Like…

Sisältömarkkinoinnin työkalut

Luin kirjan "Sisältömarkkinoinnin työkalut", joka tarjoaa kattavan katsauksen sisältömarkkinoinnin maailmaan ja sen...

Suojattu: Sissimarkkinointi

Salasanasuojattu

Katsoaksesi tätä suojattua sisältöä, kirjoita salasana alle:

NEVER split the difference

Oletko kyllästänyt neuvottelemaan tuntipalkoista ja lyhytaikaisista yhteistöistä Tiimiakatemialla? Jääkö sinuakin...

0 kommenttia

Lähetä kommentti