Taivas + Helvetti

Kirjoittaja: Aino Lahti

6 toukokuun, 2022

Lähdeteos: Taivas + Helvetti

Lähdeteoksen kirjoittaja: Terho Puustinen

Teoriapisteet: 2

Varmaankin jokainen tiimiakatemialla opiskelevista ovat vähintäänkin ohimennen kuulleet tästä kyseisestä kirjasta, nimittäin Taivas+Helvetti. Kirja kertoo 21 eri suomalaisen yrittäjän inspiroivan ja suoran tarinan elämän ja yrittäjyyden kolhuista, sekä onnistumisista. Kirja ei suoranaisesti kerro sinulle, onko juuri sinusta yrittäjäksi, vaan pikemminkin antaa jokaiselle meille ajattelemisen aihetta erilaisin tarinoin, mitä tulema saattaa pitää sisällään, mikäli yrittäjyyden polulle aikoo lähteä tallaamaan.

Intohimo & Usko itseen

Jokaisesta meistä voi tulla yrittäjiä, selvää on, että kaikista meistä ei kuitenkaan ole siihen. Kuten aika lailla jokaisessa tarinassa tulee ilmi, yrittäjällä tulee aina olemaan vastoinkäymisiä ja haasteita, jotka saattavat tuntua ylitsepääsemättömiltä. Palkkatyöstä poiketen yrittäjänä joutuu painamaan todella pitkää päivää, kestämään stressiä ja painetta enemmän, sekä tekemään päätöksiä ja ottamaan niistä vastuun. Intohimo ja usko itseen, sekä omaan tekemiseen ja ideaan auttaa painamaan läpi vaikeidenkin hetkien, enkä usko, että ilman näitä piirteitä voi yrittäjänä pärjätä. Yrittää ei siis kannata, mikäli ei omaan ideaan usko täysin, eikä ole tekemään uhrauksia sen eteen.

Oma pohdinta

Ei ole mielestäni parempaa paikkaa lähteä kokeilemaan yrittäjyyden polkua kuin Tiimiakatemia. Meillä on mahtava, suuri verkosto tukenamme, taitavat valmentajat ja tiimitoverit, jotka auttavat pyyteettömästi. Olen aina tiennyt haluavani yrittäjäksi. Itselläni asenne on kohdillaan niihin juttuihin mihin uskon, enkä oikeastaan koe, ettenkö voisi toteuttaa jotain unelmaani, jos sitä vain tarpeeksi haluan. Olen optimisti ja uskoni ja innostukseni saattaa käydä välillä jopa liiankin suureksi. Onneksi minulla on ympärilläni ihmisiä, jotka taitavat paremmin järjenmukaisen puolen ja osaavat jarrutella tarpeen tullessa. Liikaa jarruttelua en kuitenkaan suostu kuuntelemaan, vaan mielestäni riskejä tulee ottaa, jotta menestyy ja jos epäonnistutaan, siitä opitaan ja tehdään kahta kovemmin.

Uhrauksia joutuu jokainen yrittäjä tekemään, mutta oma hyvinvointi on muistettava. Kirjan tarinoissa moni yrittäjä oli kokenut jonkun näköistä heräämistä oman hyvinvoinnin tavoitteluun ja siihen, että työ ei olekaan kaikki kaikessa. Toisilla loppuun palaminen, toisilla läheisen kuolema ja toisilla perheen tärkeys on saanut muuttamaan omia toimintamalleja ja luopumaan ylisuorittamisesta. Toivon, että tulevaisuudessa omalla yrittäjän polulla, muistan mahdollistaa itselleni myös vapaa-ajan ja arjesta nauttimisen.

Vastuu & Vapaus

Yrittäjyys tuo mukanaan paljon vastuuta, mutta myös vapautta. Kirjasta mieleeni jäi Satu Kontisen tarina. Veljensä kuoleman, sumuisen ajan jälkeen Kontinen heräsi ajattelemaan, että hänellä on vielä paljon edessä ja jokainen meistä voi kuolla milloin tahansa. Miksi silloin jättäisimme ne asiat, joita haluamme tehdä myöhemmäksi. Satu Kontinen on matkustellut ympäri maailmaa nyt viiden vuoden ajan, tehden samalla töitä yrittäjänä. Satun sanoin, hyvä elämä maksaa jonkun verran, mutta me teemme paljon töitä ja olemme suunnitelleet taloutemme tarkkaan. Satun elämän tilanne ei ole tullut hänelle itsestään, vaan vaatinut kovan työn. Pitkä kausi ainoastaan neljän tunnin yöunilla, rakentaen samalla palkkatyön ohessa omaa uraa, otti koville mutta mahdollisti oman näköisen elämän elämisen.

Yrittäjänä vastuuta otetaan monin eri tavoin. Miljoona kauppojen mennessä mönkään, oma päätös ja mokaaminen ottaa varmasti päähän, mutta tähän ei kannata jäädä vellomaan, sillä ketä se auttaa? Yrittäjänä joutuu tekemään välillä helvetinkin kovia päätöksiä, eikä voi olla varma kantaako päätökset positiiviseen suuntaan. Päätöksien tekemisessä korostuukin rohkeus, asenne ja usko itseen, jota yrittäjällä vain on oltava.

Oma pohdinta

Satu Kontisen tarina osui jollain tapaa minuun. Hän ei pidä suomen kylmistä vuodenajoista ja haluaa elää hetkessä, nauttia elämästä, mutta tehdä myös merkityksellistä työtä, joka haastaa häntä. Palkkatyö ei ole tuntunut itselleni sopivalta. Haluan pystyä vaikuttamaan yrityksen asioihin, työaikoihini, sekä haastaa itseäni päivittäin. Haluan myös tehdä työtä, jossa en ole riippuvainen jostain tietystä paikasta, vaan voin lähteä vaikka reissuun ja tehdä töitä sieltä käsin. Jossain palkkatöissä tämäkin tietysti on mahdollista. Yrittäjyys tuntuu kuitenkin itselleni sopivammalta vaihtoehdolta. Happy Second on saanut minut huomaamaan, kuinka erilaiselta tuntuu olla töissä omassa firmassa.

Vapaus tuo myös vastuuta.

Vastuun ottaminen on ollut itselle aina luontaista. Olen kaveriporukassamme se tyyppi, joka järjestää juhlia ja tapaamisia. Olen tänä vuonna Heigan tiimiliideri, sekä olen toiminut monissa projekteissa projektipäällikkönä. Heigassa minua on kutsuttu jopa äidilliseksi, mitä en itse täysin allekirjoita, mutta kuulemma huolehdin, että kaikki onnistuu ja sujuu niin kuin pitääkin ja etenee loppuun asti. Vastuuta tulen siis varmasti ottamaan jatkossakin luontaisesti ilman ulkopuolista pakkoa.

Loppusanat

Kirja pisti taas ajattelemaan, että oikeaan suuntaan tässä mennään. Aikataulutusta voisi hieman hioa ja keskittyä enemmän oikeasti tärkeisiin juttuihin ja jättää vähemmän tärkeät toissijaiseksi. Monen asian sähläämisellä ei varmasti saa aikaan mitään suurta ja sitähän tässä tiimiakatemialla ollaan etsimässä ja tekemässä, omaa intohimo bisnestä. Haluan jatkossa huolehtia myös omasta vapaa-ajasta ja itselle tärkeistä jutuista, jotta nauttia matkasta kohti oman uran luomista.

You May Also Like…

21 oppia maailman tilasta

Mitä minun tulisi tietää, että ymmärtäisin maailman tilanteesta paremmin vai olisiko parempi, etten tietäisi? Yuval...

21 oppituntia maailman tilasta

Mitä Suomessa ja maailmalla tapahtuu juuri nyt? Mitä toivomme tulevaisuudeltamme? Mitä haluamme oppia ja opettaa...

Strategiakirja 25 työkalua

Strategiatyö on yksi johtamisen tärkeimmistä työkaluista, ilman sitä oikeastaan missään ei ole mitään järkeä. Johonkin...

0 kommenttia

Lähetä kommentti