Tahdonvoima

Kirjoittaja: Hannes Vilpponen

13 huhtikuun, 2023

Lähdeteos: Tahdonvoiman käyttöohje

Lähdeteoksen kirjoittaja: Frank Martela

Teoriapisteet: 2

Aiheesta kiinnostuneena päätin lukea kirjan Tahdonvoiman Käyttöohje. Tiimiakatemian aikana olen huomannut tahdonvoimiani olleen välillä vaihtelevaa ja olen miettinyt, mistä moinen heitteleminen johtuu. Päivästä ja aiheesta riippuen saatan olla tosi innoissani, kun taas välillä tuntuu että ei vaan millään jaksaisi. Uuden kehittäminen, eteenpäin pääseminen ja onnistumisen tunne on se mikä motivoi itseäni eniten tiimiakatemian hommissa, oli kyse sitten projekteista tai muusta. Olen  huomannut latistuvani eniten silloin, kun haluaisin edistää jotain mutta itsestäni riippumattomasta syystä en voi sitä tehdä. Myös monien kiireellisten asioiden päällekkäisyys laskee tahdonvoimaani suorittaa täysillä.

Kuten kirjassa mainitaan, on oltava asioita elämässä, jotka eivät vaadi ollenkaan päätöksentekoa. Tämä antaa tahdonvoimalle aikaa latautua taas seuraavaa vaikeaa tilannetta varten. Kirjassa kerrotaan tahdonvoiman olevan loppujen lopuksi  kuin lihas. Käytettäessä useasti se vahvistuu mutta kovalla käytöllä ilman taukoja se myös väsyy. Tahdonvoimaa voi treenata tekemällä erilaisia harjoitteita, kunnes niistä tulee tapoja. Kaikille on varmasti tuttua salitreenaamisen aloittaminen, kova hetkellinen motivaatio päästä parempaan kuntoon, joka kuitenkin sitten päättyy kun ei vaan jaksakkaan. Tahdonvoima vahvistuu, jos pystyy jatkamaan salitreenamista säännöllisesti, vaikka ei aina huvittaisikaan. Tällöin tahdonvoima sanoo että kyllä tehdään, vaikka keho haluaisikin mielummin rentoutua.

Kirjassa on mainittu esimerkki myös helpommasta tavasta vahvistaa tahdonvoimaa. Tämä on pienten, totuttujen ilmaisujen vaihtaminen toiseen. Esimerkkisana kirjassa on erityisesti nuorten suosima täytesana ”vittu”. Jos aktiivisesti koittaa vähentää tämän sanan käyttämistä, siitä muodostuu tapa ja olet saavuttanut tämän täysin tahdonvoimalla. Pääpointtina harjoittalussa on siis pienten elämäntapojen muutosten tekeminen kohti tavoitteita, joita oikeasti haluat saavuttaa. Eli aivan kuten huippi-urheilijat, on ajateltava asioita pitkällä tähtäimellä sekä muistaa, että muutokset eivät tapahdu hetkessä, vaan pitkän harjoituksen kautta. Kun tekee paljon pieniä päätöksiä kohti tätä, huomaa pystyvänsä yhä helpommin suoriutumaan kohti näitä tavoitteita. Eräässä tutkimuksessa, josta Frank mainitsi, tutkittiin kahta ryhmää joiden opiskelu- ja urheilumotivaatiota koitettiin parantaa. Ryhmä, joka otti edistysaskelia päämääräänsä kohti, huomattiin heidän tahdonvoimansa kasvaneen myös asioissa, joilla ei ollut mitään tekemistä valmennuksen kanssa. Kuitenkin tahdonvoiman treenaamisen kanssa vähintään yhtä tärkeä asia muistaa on riittävä lepo, säännöllinen ruoka ja hyvät yöunet.

Kirjan mukaan tahdonvoimaa on päivässä rajattu määrä, eikä kaikkea kannata tuhlata kerralla tekemällä monta päätöstä lyhyeen aikaan. Tahdonvoiman täytyy latautua, jotta saat vanhat päätökset ja asiat pois mielestä ennen seuraavaa. Tämän olen huomannut akatemialla monesti, kun venähtäneet palaverit halutaan saada nopeasti pois alta, eli ilman taukoja, mikä vaikuttaa negatiivisesti paikalla olijoiden päätöksentekoon. En muista tarkalleen keneltä valmentajalta kuulin tämän vinkin, mutta se tuntui sopivan hyvin kirjan oppien kanssa. Suurta päätöstä ei kannata tehdä kiireessä, eikä varsinkaan heti sen jälkeen, kun on aiheesta kuullut. Hätiköidyt päätökset nimittäin usein ovat niitä huonoja päätöksiä. Myös monet eri myyjät käyttävät tahdonvoiman hupenemista hyödykseen, pistämällä asiakkaan vastaamaan moniin kysymyksiin ja näin ollen heikentämään päätöksentekokykyä. Ibekin laulaa hyvin kappaleessaan Famous: ”Välil must tuntuu et en oo mitään mieltä mistään, nää turhuudet mun tunteet ja ajatukset pistää solmuun”.  

Mielestäni kirjan opit ovat todella hyödyllisiä etenkin tiimiakatemialla opiskeleville, joilla on monta rautaa tulessa samaan aikaan ja täytyy tehdä päätöksiä todella paljon useammin kuin esimerkiksi normaali tradenomiopiskelija. Tämä saattaa olla joillekkin, kuten välillä itsellekin vaikea tehtävä ja tuntuu että päätöksenteko ei ole aina parhaimmillaan. Mutta tahdonvoima on kuin lihas, sitä täytyy käyttää useasti mutta järkevästi jotta sen täysi potentiaali kasvaa. Kirja sai minut ajattelemaan omia tavoitteitani jonka avulla voin kanavoida tahdonvoimaani paremmin.

You May Also Like…

Ilmiön kaava

Miten ilmiö oikein rakennetaan ja miksi ilmiö on trendi juuri nyt? Sosiaalisessa mediassa tuotteesta on nykypäivänä...

Bisnesantropologia

Mikko Leskelän ”Bisnesantropologia” on kirja, joka sukeltaa syvälle ihmistieteiden maailmaan ja niiden soveltamiseen...

0 kommenttia

Lähetä kommentti