Suurimmat syyt startup menestykseen (2019)

Kirjoittaja: Ville Lehtola

24 maaliskuun, 2020

Lähdeteos:

Lähdeteoksen kirjoittaja:

Teoriapisteet:

Suurin syy start-up yritysten menestymiseen ?                                                                                                                                                 Ville Lehtola 2019
 

Katsoin taannoin TED-Talk jakson, jossa Bill Gross kertoi suurimpia syitä yritysten menestymiselle. Oletettavasti idea tuotteesta, taikka palvelusta olisi mahdollisesti suurin tekijä yrityksen menestymisessä, eikö vaan? Yllätyin vastauksesta ja seuraavaksi selvennän miksi tämä ei pidä paikkaansa. 

 

Videolla Bill Gross arvosteli yrityksiä viiden attribuutin mukaan. 

  • Ajoitus 
  • Idea 
  • Business model 
  • Rahoitus 
  • Tiimi / toteutus 

Kuten aiemmin mainitsin ideaa pidetään usein tärkeimpänä osana menestymistä ja yrityksiä kuten Youtube, pidetään ensimmäisinä alan sivustoina, koska se on suurin, taikka suosituin.
Tämä ei kuitenkana pidä alkuunsakaan paikkaansa. Youtubea edelleen esimerkkinä käyttäen.
Youtube ei ollut ensimmäine yritys joka pyrki tuomaan ihmisille internetin välityksellä videoita ja viihdettä, vaan ennen sitä oli useampiakin yrityksiä apajoilla. Esimerkiksi Z.com, joka 2 vuotta ennen Youtubea pyrki toteuttamaan samanlaista palvelua, siinä kuitenkin epäonnistuen käytännössä tiimistä täysin riippumattomista tekijöistä johtuen. Ongelmana oli ajoitus, Z perustamisen aikoihin internet ei vielä Amerikassa tavoittanut edes 50% väestöstä. Yritys meni konkurssiin rahoituksestaan huolimatta ja vain kahta vuotta myöhemmin Youtube avasi ovensa niin sanotusti, ilman suunnitelmaa jatkosta, tai tietoakaan rahoituksesta. Siitä alkoikin suurimman videoiden jako palvelun menestys tarina, käytännössä vain koska aika oli kypsä, internet tavoitti jo huomattavasti isomman osan väestöstä ja sen käyttö oli muutenkin lisääntymässä.
 

Mitä yllä olevasta tekstistä voimme huomata? Ajoitus on tärkein attribuutti yrityksen menestymisessä, ei rahoitus, ei suunnitelma, vaan ajoitus. Onko maailma valmis mullistavaan ideaasi? Vaiko ei, se on juuri oikea kysymys mihin etsit vastausta. Onko liian aikaista, joudutko opettamaan maailmalle miksi näin voitaisiin tehdä, onko aika juuri oikea, vai onko liina myöhäistä ja alalla on jo liian korkeaa kilpailua. Esimerkkinä käytetty Youtube iski markkinoille juuri oikeaan aikaan, internetin yleistyessä. 

 

Gross  asetti mainitsemani attribuutit seuraavaan järjestykseen. 

  • Ajoitus 
  • Tiimi 
  • idea 
  • suunnitelma 
  • rahoitus 

Toki ei se ajoituskaan kata kaikkea menestystä tavoitellessa, mutta se on suurin yksittäinen osa alue yrityksen räjähdykselle. On yrityksiä, jotka ovat menneet konkurssiin, vaikka on ollut rahoitus kunnossa, loistava idea sekä suunnitelman tulevaisuudelle. Esimerkkinä siitä, että idea ei ole tärkein, Air BnB, aluksi negativiisen vastaanoton saanut idea lähti lentoon laman aikana, kun ihmiset tarvitsivat rahaa, ei kukaan lähtökohtaisesti halunnut antaa osaa asunnostaan vuokralle täysin tuntemattomalle henkilölle, mutta ajoitus ja rahan tarve olivat täydellisi tekijöitä yrityksen menestymiselle. Tiimi on tottakai myös tärkeä tekijä menestymisessä, mikäli tiimi ei pelaa yhteen, saattaa loistavan ajoituksenkin omaava idea luhistua kasaan ennen aikojaan, tästä mainitsin esseessäni ”The everything store.” Mitä tästä opimme, tutki markkinoita, onko tilaa, onko niitä edes olemassa vielä, jos ei selvitä onko maailma valmis ideallesi, vai kehitätkö ideaa vielä muutaman vuoden lisää ja lyöt läpi juuri oikeaan aikaan.
 

Kärsivällisyys on valttia, sitä tarvitaan niin opiskelussa, kuin muussakin elämässä. Onnekseni sitä ei juurikaan tarvittu tämän TED-talkin katsomisessa, sen ollessa lyhyt ja ytimekäs, suosittelen kuitenkin tutustumaan kyseiseen videoon ja ottamaan opit ja kopit reppuun mukaan tulevaisuuden menestyjille ! 

You May Also Like…

Älykäs intuitio

Mikä on se mystinen työkalu, jota Oprah, Einstein, Elon Musk, Steve Jobs, Nikola Tesla ja lukuisat muut aikamme nerot...

Digiyrittäjän käsikirja

Digiyrittäjän käsikirja kertoo, kuinka kannattava konsulttiyritys perustetaan ja kasvatetaan. Digikonsultti voi tehdä...

Suojattu: Lisää liksaa

Salasanasuojattu

Katsoaksesi tätä suojattua sisältöä, kirjoita salasana alle:

0 kommenttia

Lähetä kommentti