Suoraa palutetta

Kirjoittaja: Antti Seppälä

7 joulukuun, 2022

Lähdeteos: Suoraa palautetta

Lähdeteoksen kirjoittaja: Minna Oulasmaa ja Mika Pesonen

Teoriapisteet: 2

Luin Minna Oulasmaan ja Mika Pesosen kirjoittaman kirjan ”Suoraa palautetta”. Kirja kertoo käytännönläheisesti, miten antaa hyvää palautetta ja miksi toimiva palautekulttuuri on tie menestykseen. Valitsin kirjan, koska edessämme on kehäteoria treenit, jossa pääsemme antamaan toisillemme palautetta. Kirja antoi minulle hyvät valmiudet antamaan palautetta muille ja ottamaan sitä myös vastaan muilta.

Palautekulttuuri

Vahva palautekulttuuri on keskeinen osa yrityskulttuuria, sillä monipuolinen ja vuorovaikutteinen viestintä on tärkeää työyhteisössä. Yrityskulttuurilla tarkoitetaan yrityksen arvojen, pelisääntöjen ja yhteisten toimintatapojen muodostamaa kokonaisuutta. Parhaimmillaan yrityksen kulttuuri tukee yrityksen kasvua, ja pahimmillaan se voi estää sen.

Palautekulttuurilla tarkoitetaan työyhteisön tapaa suhtautua palautteeseen. Palaute kulttuuri kertoo, kuinka usein, ketkä ja miten annetaan palautetta. Vahvassa palautekulttuurissa jokainen työyhteisöön kuuluva henkilö uskaltaa antaa palautetta toisilleen odottamatta ikäviä seurauksia. Toimiva palautekulttuuri muut hyödyt ovat:

  • kasvattaa jokaisen itsetuntemusta
  • käynnistää ja ylläpitää muutosta
  •  laaja-alainen johtamisen väline
  •  lisää keskinäistä arvostusta ja kunnioitusta
  • lisää keskinäistä luottamusta
  • lisää toivottua tekemistä ja siten onnistumista
  • lisää innostusta
  • osoittaa työnmerkityksen
  • tuo lisää ja säästää rahaa
  • Varhaisen puuttumisen malli
  • Vähentää työvoiman vahvuutta
  • vähentää yllätyksiä

Monipuolinen ja vuorovaikutteinen viestintä on tärkeä osa toimivaa yrityskulttuuria. Mielestäni monipuolisessa ja vuorovaikutteisessa viestinnässä on paljon kehitettävää tiimissämme. Projektien opeista ja onnistumisista kertominen muille tiimiläisille jää aika vähäiseksi. Kun tiimimme jäsenet eivät tiedä toistensa opeista ja onnistumisista, niin on myös vaikeaa antaa palautetta. Palautteen antaminenkin jää yleisesti ottaen palaute tai kehäteoria treeneihin. Sen antaminen on todella harvinaista treenitilan ulkopuolella.

Vaikka palautteen antaminen on vähäistä, niin koen kuitenkin, että tiimissämme on yleisesti ottaen psykologinen turvallisuus. Psykologisella turvallisuudella tarkoitetaan sitä, että jokainen tiimin jäsen voi tuoda uusia ideoita, antaa palautetta, kertoa keskeneräisiä ajatuksia, kysyä, pyytää apua ja varmistaa ilman, että muut tuomitsevat sinua. Psykologisen turvallisuuden ansiosta tiimissämme annetaan todella suoraa palautetta, aina, kun sitä muistetaan antaa. Suoran palautteen lisäksi meidän täytyisi muistaa myös antaa kannustavaa palautetta, sillä sen antaminen jää vähemmälle, kuin suoran kehittävä palaute.

Palautteen antaminen

Olen omasta mielestäni huono antamaan palautetta. En ensinnäkään anna sitä riittävän usein ja, kun annan, niin palaute painottuu palaute treenien yhteyteen. Palaute treeneissä omat palautteeni ovat yleensä lyhyitä ja ytimekkäitä varsinkin, jos en ole valmistautunut treeneihin hyvin. Minulle on todella vaikeaa keksiä palautetta muista tiimiläisistä. En tiedä johtuuko se siitä, että en tee kaikkien kanssa projekteja vai jostain muusta asiasta. Kun valmistaudun palaute treeneihin, niin minun täytyy aloittaa valmistautuminen päiviä ennen, jotta annan kattavaa palautetta.  Palaute treenien ulkopuolella saatan joskus heittää positiivista palautetta, jos joku on tehnyt minusta vaikuttavan suorituksen. En juuri anna kehittävää palautetta koskaan. Minun täytyisi kehittää palautteen antamista kaikin puolin, sillä olen huono tiimikaveri tai johtaja, jos en osaa antaa palautetta.

Palautteen ottaminen

Palautteen ottaminen on minulle melkein yhtä vaikeaa, kuin sen antaminen. Suhtautumiseni palautteeseen riippuu ihan siitä kuka antaa minulle palautetta, millä tyylillä ja mikä fiilis itselläni on. Kehittävän ja korjaavan palautteen ottamisella on myös paljon eroa. Jos korjaavan palautteen antajana on henkilö kenestä en erityisesti pidä saatan ottaa sen hyökkäyksenä. Jos korjaavan palautteen antajana on kaverini, niin otan sen yleensä rakentavasti. Kannustavan palautteen antajalla ei ole minulle väliä. Kun otan kannustavaa palautetta vastaan, voin monesti kokea sen vähättelyksi, jos palaute annetaan ilmiselvästä asiasta. Jos koen ansaitsevani kannustavan palautteen, niin saan siitä paljon lisä motivaatiota.  

Loppu ajatukset

Tästä lähtien keskityn siihen, että muistan antaa muille palautetta. Varsinkin ihmisille kenen kanssa teen projekteja. Palautteen antaminen voi olla yksi syistä, minkä takia Superfutis ei edennyt tänä vuonna niin paljoa, kuin olisimme halunneet. Lauri ja Aulis eivät antaneet paljoa palautetta minulle, enkä minä antanut sitä heille. Ensi vuonna projektipäällikkönä yritän korostaa palautteen tärkeyttä.

You May Also Like…

Ilmiön kaava

Miten ilmiö oikein rakennetaan ja miksi ilmiö on trendi juuri nyt? Sosiaalisessa mediassa tuotteesta on nykypäivänä...

Bisnesantropologia

Mikko Leskelän ”Bisnesantropologia” on kirja, joka sukeltaa syvälle ihmistieteiden maailmaan ja niiden soveltamiseen...

0 kommenttia

Lähetä kommentti