Steve Jobs

Kirjoittaja: Jarkko Sirkiä

27 joulukuun, 2021

Lähdeteos: Steve Jobs

Lähdeteoksen kirjoittaja: Walter Isaacson

Teoriapisteet: 4

Mistä kaikki sai alkunsa?

Jobs syntyi aborttisairaalaan ja sieltä hänet adoptoitiin perinteiseen työläisperheeseen. Kiinnostavaa oli kun adoptioehdoissa oli maininta, että lapsen pitää päästä yliopistotutkintoon ja tästä tehtiinkin kirjallinen sopimus vanhempien kesken. Jo nuoruudessaan hän oli todella fiksu ja tämänkin olivat hänen vanhempansa ja ikätoverinsa myöskin huomanneet. Vanhemmatkin tajusivat lapsen olevan heitäkin fiksumpi.

Yliopistoon päästyään hän jätti opinnot kesken jo ensimmäisen vuoden jälkeen. Steve selkeästi tiesi mitä tulvaisuudeltaan halusi ja lähtikin toteuttamaan omia haaveitaan ja mielitekojaan oman päänsä mukaan. Monet ympärillä varmasti ihmettelivät, miksi hän päätyi tähän ratkaisuun ja saikin varmasti lokaa niskaan suunnasta, jos toisestakin. Ajattelen kuitenkin itse hänen tehneensä oikein, koska oma mieli priorisoi sen tärkeimmäksi ratkaisuksi siinä hetkessä. Olenkin huomannut, että tietynlainen jääräpäisyys ja oman edun tavoittelu ei ole pahasta, vaikka se yleensä mielletään negatiiviseksi tyyliksi.

Tässä jääräpäisyydessä ja oman itsensä ajattelussa pitäisi omassa toiminnassani kehittyä paremmaksi. Ajattelen liiankin usein muiden ihmisten parasta ja unohdan oman etuni siinä samalla. Huomaan tämän vaikuttavan aikataulujen tiiviyteen ja omien toimien sivuuttamiseen, koska haluan siinä hetkessä auttaa toista parhaalla mahdollisella tavalla, jota hän tarvitsee. Pitäisi opetella sanomaan ei. Eiköhän siinä ole jo tavoitetta kerrakseen.

“Focusing is about saying No.” ― Steve Jobs

Työ

Lisää väriä ja kohua hänen toimintaansa tuo lausunnot LSD:sta. Vielä huippujohtajanakin hän kertoi vähän kerskuillen tripeistään ja kertoi niiden myös vaikuttaneen osaltaan positiivisesti uransa kehitykseen.

Vaikkakin koulut jäivät kesken, yrittäjähenkisyys ja innostus tekniikkaa kohtaan kuitenkin veivät hänet suoraan työelämään ja hänet palkattiin tietokonepeli yritykseen. Siellä hän oli mukana kehittämässä kuuluisaa Atari peliä. Nuoruudessaan tämä visionääri töidensä ohessa rakenteli tietokonetta ystävänsä Steve ”Woz” Wozniakin kanssa. Joka myöhemmin kehittyessään nimettiin Appleksi. He tekivät tiukkaa yhteistyötä ystävänsä kanssa, joka oli koulutukseltaan insinööri, joka ymmärsi tekniikan päälle ja Jobs piirteli viivoja ja hahmotteli kokonaisuutta. Ensimmäisen ( Apple one ) lanseerauksen jälkeen tuotetta myytiin 6 miljoonaa kappaletta, 16 vuoden aikana.

Yritys listautui pörssiin vuonna 1977 jolloin arvo oli 5 309 dollaria kappaleelta ja yrityksen pörssikehitys jatkoi nousuaan huomattavaa tahtia. Vuonna 1990 yhden osakkeen arvo oli kohonnut jo 1.79 miljardin arvoiseksi.

Hän uskoi itseensä ja ideaansa niin kovasti että sai muutkin kääntymään omien ajatuksiensa puolelle. Ajatus siitä, ettei joku onnistuisi tai ollut mahdollista, ei kuulunut tähän ajatuksen kuvaan.

Potkut

Toimi kahdessa isossa roolissa suurissa yrityksissä. Pixarilla hän oli toimitusjohtajana ja samalla hän eteni Applella neuvonantajasta takaisin ja ylimpään johtoon tilapäiseksi toimitusjohtajaksi ja siitä edelleen viralliseksi toimitusjohtajaksi. Hänellä oli tähän selkeä kaava ja mihin suuntaan hän halusi yritystä johtaa. Apple oli kehitellyt monenmoisia tuotteita sillä aikaa, kun Jobs oli ollut poissa kuvioista. Uusi tuuli nimittäin alkoi puhaltamaan heti kun hän astui johtoon. Steve karsi tuotteista 70% ja halusi jättää tuotteita vain ja ainoastaan ammattikäyttöön soveltuviksi. Tämäkään uutinen ei työntekijöiden mieltä kohottanut, koska seurakusena oli 3000 ihmisen irtisanominen. Ihmisestä kertoo hyvin myös se, kun nousee hallituksen ja johdon kokouksessa voimasanoja käyttäen seisomaan ja samalla haukkuu kaiken maan rakoon, eikä kukaan tähän sano mitään vastaan, sillä se tarkoittaisi lähes automaattisesti potkuja. Räjähtämisensä jälkeen hän siirtyy taululle ja piirtää sinne neljän tuotteen taulukon. Ja niin myös tapahtui. Tuotteet karsittiin ja samalla henkilökuntaa.

Johtaminen

Omasta mielestä Jobs johtajana oli varsin tunteellinen. Hän antoi monissa tilanteissa tunteen ja oman mielensä ajatuksien johtaa tapahtuma ketjuja. Toki hänellä oli myös taito kerätä ympärilleen oikeita ihmisiä, joiden kanssa hän sai paljon suurta aikaan. Hän ei yksin toiminut koskaan, vaikka olikin Applen selkeä keulakuva silloin ja myös vieläkin. Tämä kertoo jotain johtamisen tasosta. Vaikkakin hän teki paljon ratkaisuja, jotka johtivat irtisanomisiin ja siltojen polttamisiin, niin yritys on vielä pystyssä ja tänä aamuna luin että Apple teki oman liikevaihto ennätyksensä. Vaikka yrityksen suurin ja selkein johtaja onkin poissa niin yritys jatkaa porskuttamistaan.

Vaikka Jobs olikin kiivas luonteeltaan, hän antoi kuitenkin mahdollisuuksia yrittää uudestaan, jos tunnisti potentiaalin. Nuori henkilö tuli polvet tutisten esittelemään uutta innovaatiotaan puhelimen näyttösuunnittelua varten, mutta ei saanut ensimmäisellä kerralla asiaa sanotuksi jännittämisen takia. Jobs törmäsi kyseiseen poikaan uudestaan yrityksen aulassa ja meni juttelemaan uudestaan ja silloin hän näytti uuden mullistavan keksintönsä, jolla saatiin enemmän sovellus painikkeita näkymään samaan aikaan näytöllä. Ja tästä Jobs riemastui ja palkkasi hänet.

Monet saattavat nähdä hänet huonona ihmisenä ihmisten johtamisessa, mutta asioiden johtamisessa hän oli toista maata. Vaikka kirja olikin pitkä ja raskas kuunneltava asian määrän takia, niin oli se kyllä mielenkiintoistakin. Esimerkiksi puhelimen ja laitteiden suunniteluun käytettyjä resursseja ei säästelty koskaan, vaan ne piti olla prikulleen täydelliset. Itse olen omistanut 3 Applen laitetta, iPod nano, iPod Touch ja iPhone 4. Se oli sen ajan huumaa ja kovasti tuli käytettä tuliteriä tuotteita. Nykyään olen täysin Applen tuotteita vastaan. Hehe. En vain pidä sisäänpäin kääntyneestä käyttöjärjestelmästä, koska yhteistyö muiden laitteiden kanssa on haastavaa.

Suositukset kirjalle.

Kiitos.

You May Also Like…

21 oppia maailman tilasta

Mitä minun tulisi tietää, että ymmärtäisin maailman tilanteesta paremmin vai olisiko parempi, etten tietäisi? Yuval...

Suojattu: Läsnäolon voima

Salasanasuojattu

Katsoaksesi tätä suojattua sisältöä, kirjoita salasana alle:

0 kommenttia

Lähetä kommentti