Steve Jobs – Walter Isaacson

Kirjoittaja: Matias Alsio

1 tammikuun, 2022

Lähdeteos: Steve Jobs

Lähdeteoksen kirjoittaja: Walter Isaacson

Teoriapisteet: 4

Steve Jobs antoi Walter Isaacsonille luvan kirjoittaa kirja hänen elämästään. Steve ei halunnut edes nähdä käsikirjoitusta ennen kirjan julkaisua eikä hän omien sanojensa mukaan aikonut edes elämänkertaansa lukea. Walter Isaacson on kirjoittanut elämänkerran Benjamin Franklinista sekä Albert Einsteinista. Steve Jobsin elämänkertaa kirjoittaessa Walter haastatteli yli 100 ystävää, sukulaista, kilpailijaa, vastustajaa ja kollegaa saadakseen kokonaisuuden näkyviin kirjaan. Steven vaimo Laureen kannusti Walteria tuomaan kirjassa esille kaunistelematta Steve Jobsin epäonnistumiset, sillä Jobsilla on tapana itse kaunistella asioita elämässään.

Steve Jobs adoptoitiin nuorena, hänen adoptio perheensä koittivat parhaansa luoda Steven Paulille (Steve Jobs) mahdollisimman hyvä koti. Steve tiesi jo nuorena että hänet oli adoptoitu, se oli hänelle hankalaa. Kerran kun hän kertoi kaverilleen että hänet on adoptoitu, kysyi hänen kaverinsa häneltä että eikö vanhempasi halunneet sinua ja se sai Steven purskahtamaan kyyneliin, hän juoksi vanhempiensa luo ja he lohduttivat Steveä ja kertoivat hänelle heidän valinneen Steven koska hän on juuri se mitä he halusivat. He saivat Stevelle olon, että hän on erikoinen ja että häntä rakastetaan omassa perheessään.

”People think focus means saying yes to the thing you’ve got to focus on. It means saying no to the hundred other good ideas that there are. You have to pick carefully.” Steve Jobs

Jo ennen kouluikää Steve oli oppinut lukemaan, hän oli hyvä oppimaan asioita, jotka olivät hänelle itselleen hyödyksi oppimisen kannalta. Koulu ei ollut hänelle mieluisin paikka olla, koska hän oli usein todella tylsistynyt siellä. Tämä sai Steven hankkiutumaan usein ongelmiin. Myöhemmin hän lopetti ”collegen” eli suomeksi vissiinkin lukion kesken sillä hän ei nähnyt sitä enää hyödylliseksi itselleen. Kuitenkin muutamiin kursseihin, jotka hän näki hyödyllisiksi hän osallistui koulun lopettamisen jälkeen. Pian sen jälkeen hän päätyi työskentelemään videopelejä tekevään yritykseen nimeltä Atari.

Tällä osin ymmärrän Steveä oikein hyvin, itsellekin koulu on ollut tylsä paikka olla. Nuoresta iästä lähtien en pystynyt keskittymään, sillä tehtävät tuntuivat tylsiltä. Tää johti suoraan levottomaan käyttäytymiseen, koska sehän on paljon kiinnostavanpaa kun pääsee kokemaan syy seuraus suhteet ja testailemaan rajoja. Steve Jobs oli nuorena erittäin kiinnostunut teknologisista laitteista, kuten televisio ja radio. Minulle itselle vastaavanlainen syväkiinnostus joka liittyi eläimiin ja hyönteisiin. Siinä missä Steve Halusi ymmärtää teknologiasta kaiken, halusin itse tutkia eläimiä ja hyönteisiä. Päädyinkin omistamaan muurahaiskolonisaation ja sisiliskon jota lenkitin ulkonapäivittäin. Sen lisäksi kasvatin perhosentoukista perhosia ja sammakon kudusta sammakoita, jotka päästin vapauteen myöhemmin. Olihan näitä muitakin, mutta pointtina se, että koen ymmärtäväni osittain millainen lapsi Steve on ollut. Hän on koulustakin todennut että ”siellä pitää oppia muistamaan typeriä juttuja” ja olen itse ajatellut aina ihan samalla lailla. Hän ei koskaan pitänyt auktoriteetista, ja se tuotti hänelle koulussa ongelmia. Onhan se hankalaa kuunnella opettajaa jos ei koskaan ole tykännyt siitä, että joku kertoo mitä pitää tehdä.

Steve ja hänen koulukaverinsa ”Woz” (Steve Wozniak) suunnittelivat ja kehittelivät omaa tietokonettaan Steven huoneessa. Tietokone projektin laajennuttua he siirtyivät työskentelemään Steven vanhempien autotalliin, josta yritys saikin kuuluisasti alkunsa. Woz toimi tietokoneen tekniikan suunnittelijana ja Steve Jobs taas loi brändiä ja kehitteli omaa visiota kuinka tuote saadaan markkinoille. Steve Brändäsi tietokoneen nimellä ”Apple”, tämä nimi inspiroitui hänen sen hetkisestä kasvisruokavaliostaan ja vierailustaan omena farmille, ajatella jos vierailu oiskin ollut vaikka mandariini farmille omena farmin sijaan :D. Heidän ensimmäinen tietokone ”apple one” myi yhteensä 6 miljoonaa kappaletta.

”I’m convinced that about half of what separates the successful entrepreneurs from the nonsuccessful ones is pure perseverance.” – Steve Jobs

Vaikka Steve Jobs olikin erittäin älykäs, hän oli silti inhottava ihminen. Häntä kuvailtiin manipuloivaksi, valehtelevaksi, kylmäksi, ilkeäksi ja kostonhaluiseksi ihmiseksi. Hänen persoonallisuutensa inspiroi joitain ihmisiä hänen ympärillään ja samalla kauhistutti toisia. Steve Jobs kielsi olevansa lapsen isä, myöhemmin oikeuden kautta Steve joutui testaamaan isyyden ja lapsi oli hänen. Oikeus määräsi Steven maksamaan lapsilisät, mutta Steve ei halunnut olla tekemisessä lapseensa. Myöhemmin hän kuitenkin kertoo tämän olevan hänen elämänsä yksi suuri katumuksistaan. Vuosien vierittyä Steve alkoi näkemään lastaan ja heistä tuli kuitenkin loppujenlopuksi läheisiä toisilleen.

Kirjassa käsitellään mielestäni ihan liikaa sitä, miten paljon Steve jakaa mielipiteitä. Steve Jobs kuulostaa ihan k*rvältä, en koskaan tahtoisi olla tuollaisen ihmisen kanssa tekemisissä ja sen kyllä ymmärtää aika nopeaesti. Vaikka kuinka inhottava ihminen hän onkaan, ei maailma olisi samanlainen ilman häntä. Hän on ollut isosti mukana luomassa mm. iPhone, iPad, iPod, iTunes ja Apple Storen. Muistan vieläkin Steve Jobsin esittelemässä ensimmäistä kertaa kosketusnäyttöpuhelintaan, videolla hän paljastaa ensimmäisen kosketusnäyttöpuhelimen, jonka näyttöä ei tarvitse koskea kynällä joka häviää vaan sormella, joka jokaisella on aina mukana. Näppäimistö on näytön sisällä ja toimii kosketuksella ja sovelluksien valmistajat pystyvät ohjelmoimaan itse kuinka mikäkin sovellus ohjautuu. Nerohan hän on. Itse en iPhonea tai muita Applen tuotteita käytä, mutta yksi asia joka on minulle tärkeä, minkä olemassaoloon Steve on vaikuttanut paljon on Pixar, Steve Jobs osti siitä 75% 10 miljoonalla ja n.10 elokuvan jälkeen Pixar myytiin Disneylle 7 miljardilla. Hän on erittäin hyvä siinä mitä tekee… ajatuksena se, että jos hän olisi mukavampi henkilö, miten paljon paremmin asiat olisivat voineet kehittyä hänen ympärillään. Toki jotkut ihmiset pitivät hänen tavastaa kommunikoida, sanoa asiat suoraan ja tämä oli hänelle neuvottulu tilanteissa välillä jopa merkittävä tekijä sopimukseen pääsemiseen.

Steve Jobsilla oli visio, hän näki asioita, joita muut eivät nähneet. Hän ymmärsi itse, millaisia asioiden tulee olla, jotta ne ovat loistavia eikä hän suostunut tyytymään hyvään. Kaikesta piti tulla parempaa kuin hyvä, kaikesta piti tulla täydellistä, tämä sai Jobsin alla työskenteleviä ihmisiä tavoittelemaan täydellisyyttä, pyrkimään parhaaseensa. Onko tämä johtunut pelosta? Tuskin ainakaan rohkaisusta, sillä Steven tapa kommunikoida ei ollut sellainen. Joka asia oli tosi hyvä tai sitten se ei kelvannut, Steve jobs ei myöskään pelännyt antaa palautetta, toki palautteen olisi voinut varmasti tuodaparemmin esille kun Jobsin töykeällä tavalla.

Mitä veisin kirjasta käytäntöön?

Tällä kertaa en mieti mitä veisin käytäntöön vaan ehkä enemmänkin siitä näkökulmasta mitä en vie käytäntöön. En löydä Steve Jobsia hirveän hyvänä roolimallina. Mielestäni muita ihmisiä pitää arvostaa ja kohdella hyvin ja tulen jatkossakin koittamaan luoda ihmisille hyvän olon seurassani, sellaisen olon että heidän on turvallista olla ja kertoa asioita. Itse en ainakaan kertoisi Steve Jobsin tapaiselle ihmiselle mitään, sillä en koe että hän olisi hirveän hyvä kuuntelemaan.

Tuleehan näitä hyviäkin asioita mieleen. Hänen kykynsä ajatella asioita erilailla, omalla tavallaan on silti arvostettavaa. Uusien näkökulmien ja visioiden esille tuonti sujui häneltä hyvin, hänen liiallinen itsevarmuus sai vakuutettua hänen ideat hyviksi lähes kenelle tahansa. Tämä on hyvä oppi ottaa häneltä, usko itseesi niin muutkin uskovat. Hän tavoitteli hienoa designia brändille ja tuotteilleen, hän löysi sen seuraamalla kilpailevien yrityksien kuten Sonyn toimintaa. Steve Jobs otti sen minkä näki hyväksi ja muokkasi siitä omaa. Tämä opettaa sen, ettei aina tarvitsse keksiä omaa, kunhan tekee parempaa kuin kilpailijat. Onhan Applen mottokin ”Think differently”.

Lopetan esseen Steve Jobsin viisaisiin sanoihin.

”Have the courage to follow your heart and intuition. They somehow already know what you truly want to become.” – Steve Jobs

Matias Alsio

You May Also Like…

21 oppia maailman tilasta

Mitä minun tulisi tietää, että ymmärtäisin maailman tilanteesta paremmin vai olisiko parempi, etten tietäisi? Yuval...

21 oppituntia maailman tilasta

Mitä Suomessa ja maailmalla tapahtuu juuri nyt? Mitä toivomme tulevaisuudeltamme? Mitä haluamme oppia ja opettaa...

Strategiakirja 25 työkalua

Strategiatyö on yksi johtamisen tärkeimmistä työkaluista, ilman sitä oikeastaan missään ei ole mitään järkeä. Johonkin...

0 kommenttia

Lähetä kommentti